direct naar inhoud van 5.6 Water
Plan: Rokkeveen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00010-0004

5.6 Water

Watersysteem
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is de waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheerder in het plangebied. Het plangebied is onderdeel van de waterstaatkundige eenheid Binnenwegse Polder. Een waterstaatkundige eenheid is een gebied waarin het watersysteem één geheel vormt. Het overtollige regenwater, dat in de Binnenwegse polder valt, wordt door het gemaal Binnenwegse Polder uitgeslagen op de Rotte. Via de Rotte wordt het uiteindelijk afgevoerd naar de Nieuwe Waterweg.

Het waterpeil in het plangebied is N.A.P. – 6,00 meter. In het plangebied kan het water tot N.A.P. – 5,60 meter stijgen. Er is momenteel ongeveer 6,5% oppervlaktewater in het plangebied aanwezig.

Het watersysteem van Rokkeveen bestaat uit één brede doorgaande watergang met op sommige plekken een verbreding tot vijver. De waterpartijen zijn vrij uniform vormgegeven. Daar waar wegen het water kruisen zijn duikers aangelegd. Deze zijn kort en doorvaarbaar. Dit maakt het mogelijk met een kano door de wijk te varen. Er is echter geen formele kanoroute. Op onderstaande kaart is de waterstructuur van de wijk Rokkeveen aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00010-0004_0013.jpg"
Figuur 5.1: Waterstructuur in Rokkeveen

Een circulatiegemaal zorgt er voor dat het water in beweging blijft. Dit heeft een gunstig effect op de waterkwaliteit. In Rokkeveen wordt nauwelijks gebiedsvreemd water ingelaten, doordat kwel en verdamping over het jaar gezien ongeveer in evenwicht zijn.

Ten zuiden en ten westen van de wijk ligt de zogenaamde Landscheiding, die de grens vormt tussen de beheersgebieden van het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Direct ten oosten van bedrijventerrein Lansinghage ligt een polderkade die de scheiding vormt tussen de polder Bleiswijk c.a. en de Binnenwegse Polder, waartoe Rokkeveen behoort. Zowel de Landscheiding als de polderkade hebben een formele status van waterkering.

De watergangen hebben op de plankaart de bestemming 'Water' gekregen. Aan weerszijden van de watergangen ligt een onderhoudsstrook van vijf meter. Deze hebben evenals de waterkeringen de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' gekregen.

Waterkwaliteit
In opdracht van de hoogheemraadschappen heeft in 2008 een Ecologische beoordeling van de watergangen in de gemeente Zoetermeer plaatsgevonden. De resultaten van dit onderzoek voor het water in Rokkeveen laten zien dat de beleving matig scoort en de ecologie van zowel water als oevers slecht is.

In de singels komen opvallende soorten als de snoek, zeelt en kroeskarper voor. Laatstgenoemde is een soort van de rode lijst. In kwalitatief opzicht scoort de singel langs het Ebbenhout het hoogst. Hier is een rijke oever- en watervegetatie aanwezig, waardoor het gebied een grote diversiteit aan fauna kent.

Rioolstelsel
Rokkeveen heeft een gescheiden rioolstelsel. Bij een gescheiden rioolstelsel wordt het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het afvalwater wordt via het vuilwaterriool afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Bij nieuwbouw en herbouw wordt het huishoudelijk afvalwater gescheiden van het regenwater, waardoor ook nieuwe verharde oppervlakken zijn afgekoppeld. Op deze wijze wordt uitvoering gegeven aan zowel landelijk beleid als het beleid van de waterbeheerder. Indien er sprake is van een substantiële toename van verhard oppervlak, dienen de mogelijkheden voor het daadwerkelijk kunnen afvoeren van het hemelwater goed te worden onderzocht. Dit is met name van belang voor gebieden die op grotere afstand van oppervlaktewater liggen.

Ontwikkelingen in het plan in relatie tot water
In overleg met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is bekeken of bepaalde ontwikkelingen die mogelijk worden gemaakt in het plangebied eventueel de noodzaak van extra waterberging met zich meebrengen. Het gaat hier met name om de aandachtsgebieden, die in paragraaf 4.2 reeds aan de orde gesteld zijn.

Indien er sprake is van een toename van verhard oppervlak ten opzichte van ontwikkelingen die voorzien waren in de voorheen geldende bestemmingsplannen, dient deze te worden gecompenseerd door het realiseren van aanvullende waterberging. Uit een vergelijking van de vorige planologische regelingen met dit bestemmingsplan en de daarin opgenomen aandachtsgebieden blijkt dat, op al deze locaties in de vorige planologische regelingen van Rokkeveen is voorzien. Bij de aanleg van het watersysteem van Rokkeveen is ook rekening gehouden met deze toekomstige bebouwing. Om deze reden hoeft in dit plan niet voorzien te worden in extra waterberging. Hierover is overleg gepleegd met het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard. Het Hoogheemraadschap heeft ermee ingestemd dat het realiseren van aanvullende waterberging niet nodig is. Met het Hoogheemraadschap is afgesproken dat alleen in geval van een toename van het verhard oppervlakte ten opzichte van de verharding die reeds voorzien is er extra waterberging dient te worden gerealiseerd. Deze afspraak is door het Hoogheemraadschap schriftelijk bevestigd in haar brief van 1 juni 2007.

De drooglegging in de wijk Rokkeveen en daarmee de toelaatbare peilstijging bedraagt circa 1,5 m. Deze toelaatbare peilstijging moet ook in de toekomst gegarandeerd blijven. Dit stelt eisen aan de aanleghoogte en/of het vloerpeil van toekomstige bebouwing. Deze dient minimaal N.A.P. - 4,50 m te bedragen. Bij het daadwerkelijk bebouwen dient voorts het gebruik van uitlogende bouwmaterialen te worden voorkomen. Dit ter voorkoming van verontreiniging van het hemel- en oppervlaktewater.

Keur en beleid van het HHSK
Op het water is de keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van toepassing. In deze keur is een vergunningenstelsel opgenomen waarmee de waterstaatkundige aspecten van het water worden gewaarborgd. Bij ontwikkelingen op gronden waar een keur van toepassing is wordt in overleg met de waterbeheerders gestreefd naar coördinatie tussen vergunningverlening en beheersaspecten. In paragraaf 2.3.2 is nader ingegaan op het beleid van het Hoogheemraadschap dat is opgenomen in het Waterbeheersplan 2010-2015 en de Keur. In het geval van ondergronds bouwen (zoals bijvoorbeeld bij een parkeergarage) dient in verband met de eventuele gevolgen voor kwelwater en grondwater altijd advies gevraagd te worden bij het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.