direct naar inhoud van 5.4 Bodemkwaliteit
Plan: Stadscentrum Zuid (Culturele As)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00008-0004

5.4 Bodemkwaliteit

Mede ter beoordeling van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, is inzicht vereist in de kwaliteit van de bodem. Omdat de bodemkwaliteit medebepalend is voor de vraag welke nieuwe functies in een gebied realiseerbaar zijn, is onderzoek naar eventuele beperkingen aan het bodemgebruik noodzakelijk. Hiertoe dient bodemonderzoek te worden verricht. Door de Gemeente Zoetermeer is in 2008 een Inventariserend Bodemonderzoek verricht. Aanvullend daarop heeft buro Tauw in 2009 in opdracht van de Gemeente Zoetermer een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de locaties in het projectgebied Culturele As waar gebouwd gaat worden. Beide onderzoeken zijn onderstaand nader toegelicht.

5.4.1 Inventariserend bodemonderzoek 2008

Op 23 oktober 2008 is door de Gemeente Zoetermeer een Inventariserend Bodemonderzoek verricht. Het rapport is bijgevoegd in Bijlage 9. Het doel van het onderzoek is het inzicht geven in de potentieel bodembedreigende activiteiten die plaatsvinden of plaats hebben gevonden. Volgens de Bodemkwaliteitskaart vallen de Dorpsstraat en de Leidsewallen in de zone "Wonen voor 1940". In deze zone kunnen verontreinigingen met zware metalen en PAK groter dan de tussenwaarde aangetroffen worden. Regelmatig worden concentraties boven de interventiewaarde aangetoond. Het gebied richting het Stadshart valt in de zone "Wonen vanaf 1960". In deze zone worden geen of ten hoogste lichte verontreinigingen verwacht.

Er is onderzoek verricht naar de historische bedrijfsactiviteiten in en om het plangebied. Voorts zijn de reeds verrichte bodemonderzoeken in en nabij het plangebied bestudeerd. Als laatste zijn de gegevens over ondergrondse tanks in en nabij het plangebied geïnventariseerd.

Conclusie
Het onderzoek heeft een aantal knelpunten opgeleverd met betrekking tot (potentiële) bodemverontreiniging. De grootste kans op het aantreffen van bodemverontreiniging is ter plaatse van of nabij de Dorpsstraat en de Leidsewallen. Ten behoeve van het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het bouwen dient bodemonderzoek uitgevoerd te worden. Speciale aandacht in verband met (geplande) nieuwbouw dient te worden besteed aan:

  • Dorpsstraat 36/36a/Leidsewallen. Hier is alleen historisch onderzoek verricht. Er zijn gegevens over een (voormalige) ondergrondse tank aan de achterzijde van het perceel nabij de school. Daarnaast is er kans op verhoogde concentraties zware metalen, PAK en asbest in de grond;
  • Dorpsstraat 18/Nicolaasplein. Hier heeft een ondergrondse tank gelegen en er is beperkte opslag van gasoline geweest. Daarnaast is er kans op verhoogde concentraties zware metalen, PAK en asbest in de grond.

5.4.2 Verkennend bodemonderzoek Culturele As 2009

Aangezien de grond waarop de nieuwe ontwikkelingen zijn geprojecteerd eigendom is van de gemeente, heeft de gemeente Zoetermeer in 2009 een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren door buro Tauw voor het projectgebied Culturele As. Dit verkennend bodemonderzoek is op 5 oktober 2009 opgeleverd en bijgevoegd in Bijlage 10. Het verkennend bodemonderzoek heeft tot doel de milieuhygiënische kwaliteit te bepalen ter plaatse van de onderzoekslocaties.

Conclusie
Met name in de mengmonsters van een drietal deellocaties zijn sterke verontreinigingen aan zware metalen en PAK aangetroffen. Het betreft hierbij de deellocaties 5 (Nicoalaasplein), 6 (hoek Dorpsstraat/Nicolaasplein) en 9 (Leidsewallen, achter Leidsewallen 36). Met het oog op de toekomstige plannen wordt aanbevolen om voor deze deellocaties een nader bodemonderzoek uit te voeren.