direct naar inhoud van 5.7 Externe Veiligheid
Plan: Buytenpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00007-0004

5.7 Externe Veiligheid

Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's voor de omgeving bij gebruik, opslag, en vervoer van gevaarlijke stoffen (zoals vuurwerk, lpg, en munitie) over weg, water en spoor en door buisleidingen. Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Op grond van het Bevi zijn in de Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) voor dergelijke bedrijven vaste veiligheidsafstanden opgenomen.

5.7.1 Inrichtingen

Op de hoek van de Amerikaweg en Buytenparklaan is een gasdrukregelstation van de Gasunie. Per 1 januari 2008 is een wijziging van de Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) in werking getreden, waardoor ook gasdrukregelstations vanaf een bepaalde capaciteit onder het Bevi zijn komen te vallen. Dit geldt voor gasdrukregelstations met een toevoerleiding met 20 inch of meer. De toevoerleiding van het gasdrukregelstation is minder dan 20 inch (namelijk 8,63 inch). Dit betekent dat het gasdrukregelstation geen Bevi-inrichting is. Nadere toetsing aan veiligheidsafstanden kan daarom achterwege blijven.

Verder ligt een deel van het plangebied in het invloedsgebied van het LPG-tankstation aan de Voorweg 208b. In het invloedsgbied zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien. Het bestemmingsplan heeft dan ook geen toename van het groepsrisico tot gevolg.

5.7.2 Transport gevaarlijke stoffen

Voor routes (wegen, waterwegen, spoorwegen) waarover transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt en voor buisleidingen zijn nog geen wettelijke normen betreffende de externe veiligheid vastgesteld. Het beleid berust hier vooralsnog op een aantal ministeriële en provinciale circulaires, zoals de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (2010). In het Vierde Nationaal Milieu Beleidsplan (NMP-4) is een wettelijke verankering van de risiconormen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen aangekondigd. Bij deze wettelijke verankering zullen de resultaten van voormelde evaluatie worden betrokken. Tot het moment van realisatie van deze verankering wordt in deze circulaire het beleid met betrekking tot risiconormering geoperationaliseerd en verduidelijkt. Daarmee treedt deze circulaire in de plaats van de Nota risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. De werkingsduur van deze circulaire loopt tot uiterlijk 31 juli 2012. Wanneer voornoemde wettelijke verankering wordt gerealiseerd, zal de circulaire echter worden ingetrokken.

Alle rijkswegen en de meeste provinciale wegen zijn aangewezen als route voor gevaarlijke stoffen. Gemeenten mogen voor de zogenaamde routeplichtige stoffen gemeentelijke wegen binnen hun grenzen aanwijzen waarover deze gevaarlijke stoffen mogen worden vervoerd. De gemeente Zoetermeer heeft een dergelijke route gevaarlijke stoffen niet vastgesteld. Dit betekent dat het vervoer van gevaarlijke stoffen in principe altijd via de snelste weg moet plaatsvinden.

5.7.3 Buisleidingen

Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen inwerking getreden. Het Besluit externe veiligheid buisleidingen is van toepassing op het vervoer van door de Minister aangewezen categorieën van gevaarlijke stoffen door (ondergrondse) buisleidingen. Het besluit stelt de exploitant van een buisleiding verantwoordelijk voor de in het besluit opgenomen regels. Dit houdt in dat exploitanten de zorg dragen voor de bescherming van mens en milieu. Met dien verstande dat bij de aanleg of vervanging van een buisleiding, of een wijziging van de te vervoeren gevaarlijke stof door een buisleiding, zij er voor zorgen dat het plaatsgebonden risico van de buisleiding buiten de belemmeringenstrook niet hoger is dan 10-6 per jaar. Op grond van artikel 14 van het Besluit externe veiligheid buisleidingen moeten de buisleidingen op de plankaart van het bestemmingsplan worden weergegeven met de bijbehorende belemmeringenstrook van 5 meter.

Hogedruk aardgastransportleidingen van meer dan 16 bar en een diameter van meer dan 50 mm vallen onder de werkingssfeer van dat besluit.

In het plangebied ligt een gasdrukregelstation ten noorden van de Amerikaweg nabij de de T-splitsing Amerikaweg - Buytenparklaan. Vanuit dit gasdrukregelstation loopt een hogedruk aardgastransportleiding (kenmerk W-514-19-KR-004 t/m 007) met een ontwerpdruk van 40 bar en een diameter van 22 centimeter (8,63 inch). Deze buisleiding ligt ten noorden van de Amerikaweg en ten noordoosten van de Voorweg. De buisleiding met de bijbehorende belemmeringenstrook van 5 meter weerszijden hart leiding heeft op de plankaart de dubbelbestemming "Leiding - Gas" gekregen.

De buisleiding ligt langs de nieuwe toegangsweg naar het siertuincomplex. Op 2 februari 2010 heeft er een overleg plaatsgevonden met de Gasunie. Aangegeven is dat indien de weg dan wel andere werkzaamheden op dan wel in directe nabijheid van de buisleiding zijn gepland er toestemming nodig is van de Gasunie. Indien er een weg of andere voorzieningen op of in de directe nabijheid van de buisleiding worden aangelegd, moet onderzocht worden of deze nieuwe ontwikkeling geen onaanvaardbare gevolgen heeft voor de zetting van de buis. Daarom zal in dit kader een zettingsonderzoek verricht moeten worden.

Bij het ontwerp van het siertuincomplex en de aan te leggen ontsluitingsweg is het uitgangspunt dat er geen werkzaamheden nabij dan wel op de buisleiding zullen uitgevoerd worden. De gronden met de bestemming "Recreatie - Volkstuinen" liggen niet ter plaatse van de buisleiding. Hierdoor wordt voorkomen dat deze gronden in gebruik genomen zullen worden ten behoeve van de TV Seghwaert. De ontsluitingsweg zal de buisleiding wel moeten kruisen. In dat geval zal het door de Gasunie gevraagde zettingsonderzoek verricht worden, wanneer het ontwerp van de weg bekend is. Ook zullen in overleg met de Gasunie de werkzaamheden voor deze ontsluitingsweg gepland worden.

5.7.3.1 Nieuwe locatie TV Seghwaert en plaatsgebonden en groepsrisico buisleiding

Zoals uit het voorgaande blijkt is in de nabijheid van de buisleiding het nieuwe complex van de TV Seghwaert gepland. Deze locatie ligt niet binnen de contour van het plaatsgebonden risico (PR). Het PR van deze leiding ligt namelijk op de buis en bedraagt dus 0 meter. Om te voorkomen dat bij (bouw)werkzaamheden de gasleiding geraakt wordt, is op de plankaart verbeelding een zone opgenomen van 5 meter aan weerszijden van de buisleiding.

Het invloedsgebied is het gebied binnen een afstand van 95 meter aan weerszijden van de buisleiding. Op 95 meter van de buisleiding is dus in het geval van een calamiteit de kans op overlijden 1%. Een deel van het nieuwe complex ligt binnen het invloedsgebied. Gelet hierop dient beoordeeld te worden wat de gevolgen van de nieuwe ontwikkelingen zijn voor het groepsrisico. In het kader van het project Nieuwe Driemanspolder is reeds een berekening van het groepsrisico van deze buisleiding uitgevoerd (zie Bijlage 8 voor deze berekening). Uit deze berekening volgt dat het huidige groepsrisico (inclusief ontwikkeling Nieuwe Driemanspolder) ver onder de oriënterende waarde ligt. De aanleg van het siertuincomplex zal, zo is ook van de zijde van de Gasunie aangegeven, geen of nauwelijks invloed hebben op het groepsrisico. Dat wil zeggen dat ook in de toekomstige situatie het groepsrisico ver onder de oriënterende waarde ligt. Een nieuwe berekening (naast die reeds beschikbaar is) is dan ook volgens de Gasunie niet nodig.