direct naar inhoud van 5.2 Bodemkwaliteit
Plan: Buytenpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00007-0004

5.2 Bodemkwaliteit

Mede ter beoordeling van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, is inzicht vereist in de kwaliteit van de bodem. Omdat de bodemkwaliteit medebepalend is voor de vraag welke nieuwe functies in een gebied realiseerbaar zijn, is onderzoek naar eventuele beperkingen aan het bodemgebruik noodzakelijk. Hiertoe dient bodemonderzoek te worden verricht.

5.2.1 Bodemonderzoek

Tot de aanleg van de stortplaats NoordWest 1, vanaf eind jaren zeventig, heeft het plangebied grotendeels een agrarische functie gehad. In het plangebied is door de aanleg van de stortplaats geen oorspronkelijke bebouwing meer aanwezig.

De oorspronkelijke bodem bestond uit een toplaag met daaronder een 8 à 9 meter dik klei- en kleiveenpakket, dat varieert van zeer lichte zavel tot zware kleigrond van maritieme oorsprong. Voor de aanleg van de stortplaats is de toplaag door de gemeente Zoetermeer verwijderd. De stortplaats is dus op het ondoorlatende klei- en kleiveenpakket aangelegd.

De oorspronkelijke bodemopbouw is in het grootste deel van het gebied verstoord, alleen langs de hoger gelegen Voorwegwetering komt plaatselijk de oude veenlaag nog aan de oppervlakte evenals langs de veenkade rond de Meerpolder.

De stortplaats NoordWest 1 is onder te verdelen in 3 deelgebieden:

  • de stortplaats zelf;
  • de zeefzandberging (geohydrologisch beheerssysteem);
  • de puinvloer van de puinbreker.

Stortplaats zelf
Onder de stortplaats is een ondoorlatende folie aangebracht. Ten gevolge van een opstaande rand rondom de stort, waar ook folie overheen ligt, is een soort badkuip ontstaan. Door middel van een drainagesysteem binnen de folie wordt percolaatwater opgevangen. Dit water wordt door middel van afvoerleidingen naar een, buiten de stortgedeelten gelegen, riolering getransporteerd.
Er is voornamelijk puin en afval uit de land- en tuinbouw (met name organisch materiaal) gestort. Dit stortmateriaal is in het algemeen licht verontreinigd.

Zeefzandberging
Zeefzand is de fijne fractie die bij het breken van puin vrijkomt. Door middel van afzeven wordt deze fractie van het puin gescheiden. Het hier aanwezige zeefzand is ernstig verontreinigd met PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).

De zeefzandberging is aangelegd tegen de helling van de stortplaats. Als onderafdichting is HDPE-folie gebruikt, als bovenafdichting HDPE-folie of, ter plaatse van de skihal, geotextiel, schoonzand, isoschelpen, waterdoorlatend vilt en een skimat. Bovenop de onder- en bovenafdichting zijn drains aangelegd: op de onderafdichting voor de afvoer van het percolaat, op de bovenafdichting voor de regenwater. Dit is het zogenoemd geohydrologisch beheerssysteem (GHBS).

Puinvloer
De puinvloer betreft de verharding die destijds is aangelegd op de plaats waar de puinbreker heeft gestaan. De puinvloer bevindt zich gedeeltelijk onder de zeefzandberging. Rondom de puinvloer is een drain aangelegd. De puinvloer bestaat voornamelijk uit licht tot matig verontreinigd puin.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0017.png"  
Figuur 5.1: Schematische dwarsdoorsnede van de puin- en zeefzandstort  

Uitbreiding begraafplaats

Van de locatie ten noorden van het crematorium, waar nu de sportvereniging Paintball Extreme Sports is gevestigd, is in het gemeentelijke BodemInformatieSysteem geen bodemonderzoek bekend.

Voor de aanleg van de begraafplaats zal de toplaag tot ca. -5,20 m NAP worden afgegraven (dit is circa 0,70 m-mv). De aanwezige drainage van de sportvelden zal hierbij worden verwijderd. Daarna zal de grond opgehoogd worden met zand voor de graven en paden en grond voor de groenstroken en mogelijke grondwallen of glooiingen. Bodemonderzoek heeft gezien deze ingrepen op dit moment geen zin.

Bij de uitwerking van de plannen zal een partijkeuring moeten plaatsvinden van de grond die zal worden afgevoerd. De grond die nodig is voor het ophogen zal ook gekeurd moeten zijn. In principe zal het benodigde zand aangeleverd worden door de aannemer uit een zanddepot. Het zand zal gecertificeerd zijn.

Nieuwe locatie sportverenigingen

Ter plaatse van de nieuwe locatie van de sportverenigingen is in 1997 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Incidenteel zijn slechts zeer licht verhoogde gehalten van de geanalyseerde parameters aangetroffen.

Voor de aanleg van de nieuwe sportvelden moet grond worden afgegraven voor het aanbrengen van drainage. De grond wordt na deze werkzaamheden wel weer teruggebracht. Verder zal er een extra toplaag worden opgebracht. Er zal dus extra grond (voornamelijk zand) worden aangevoerd. De sportvelden komen daarmee hoger te liggen dan het huidige maaiveld. Evenals voor de uitbreiding van de begraafplaats geldt dat kwaliteit van de aan te voeren grond bekend moet zijn. Dit betekent dat de grond gekeurd is en schoon bevonden ofwel dat de partij grond afkomstig is uit een, conform de bodemkwaliteitskaart gezoneerd “schoon” gebied binnen de gemeente Zoetermeer.

Voor dit deel van de locatie dient een nieuw verkennend bodemonderzoek te worden uitgevoerd.

Nieuwe locatie voor de Tuinvereniging Seghwaert

Het was ooit de bedoeling op deze locatie (ook wel genoemd NoordWest II) een tweede stortplaats in te richten met een totale oppervlakte van 11 hectare. Op een deel van de locatie (ongeveer de helft) was voor de onderdrainage van die toekomstige stort al een zandige ophooglaag aangebracht. Deze ophooglaag is in 2011 verwijderd, omdat het zand gebruikt kon worden voor andere werkzaamheden op de huidige begraafplaats.

In 1998 is een Nulsituatie-bodemonderzoek op de locatie uitgevoerd. In grond en grondwater worden over het algemeen slechts licht verhoogde concentraties van de geanalyseerde parameters aangetoond. Vanwege een sterk verhoogd gehalte chroom in het grondwater is in 1999 echter ook een nader onderzoek uitgevoerd. Conclusies van dit onderzoek luidden dat het grondwater plaatselijk verontreinigd is met chroom. Het betreft geen ernstige verontreiniging.

Aangezien de siertuinen van de Tuinvereniging Seghwaert op dit moment precies zijn gepland op het deel van de locatie dat met zand is opgehoogd zal hier zeer waarschijnlijk toch grondverbetering moeten gaan plaatsvinden. De grondkwaliteit is op dit moment namelijk niet geschikt voor het voorgenomen gebruik (siertuinen). Voor siertuinen is een humusrijkere bodemsoort nodig. Bij de aanleg van het tuincomplex zal dus de locatie opgehoogd worden met nieuwe aarde.

Voordat het siertuincomplex in gebruik genomen wordt, wordt een verkennend of nulsituatie bodemonderzoek aanbevolen. In het kader van dit bestemmingsplan is het echter nog te vroeg om deze onderzoeken uit te voeren. Dit zal bij de verdere planontwikkeling en planuitvoering moeten plaatsvinden.

5.2.2 Conclusies

Voor de uitbreiding van de begraafplaats, sportterreinen en de nieuwe locatie van de Tuinvereniging Seghwaert zullen onderzoeken verricht moeten worden naar de kwaliteit van de te verwijderen grond en de grond die aangevoerd zal worden, op het moment dat er werkzaamheden worden verricht.