direct naar inhoud van 4.3 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: Buytenpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00007-0004

4.3 Nieuwe ontwikkelingen

4.3.1 Uitbreiding begraafplaats
4.3.1.1 Beschrijving van de nieuwe ontwikkeling

In Zoetermeer zijn huurgraven, koopgraven en kindergraven beschikbaar. Algemene huurgraven zijn graven die altijd na 10 tot 12 jaar worden geruimd. Verlengen van deze periode is niet mogelijk. Koopgraven worden uitgegeven voor een periode van 30 jaar. Na deze periode hebben rechthebbenden volgens de Wet op de Lijkbezorging het recht om deze periode met 10 jaar te verlengen. Alleen bij zwaarwegende redenen kan het college van burgemeester en wethouders het recht van verlengen beperken. In de praktijk wordt 80% van de graven 1 à 2 keer (dus per 10 jaar) verlengd. Kindergraven worden in Zoetermeer niet geruimd.

Er zijn twee gemeentelijke begraafplaatsen in Zoetermeer te weten de Oude Begraafplaats aan de Binnenweg en de Algemene Begraafplaats Zoetermeer aan de Hoflaan (ook wel Nieuwe Begraafplaats genoemd). Op de Oude Begraafplaats aan de Binnenweg worden in tegenstelling tot vroeger alleen koopgraven uitgegeven. De uitgifte bedraagt circa 7 graven per jaar. Op dit moment bedraagt de voorraad circa 150 2-persoons koopgraven. Dit betekent dat de capaciteit reikt tot het jaar 2030. Na 2016 zullen de laatste huurgraven (die dus wel aanwezig zijn op de begraafplaats) worden geruimd, omdat de looptijd van deze graven ruim is verstreken. Dit betreft circa 50 graven. Tot 2020 zullen daarnaast ook 2 koopgraven per jaar vrijkomen die niet verlengd worden. Na 2020 zal dit aantal groter zijn. Met het vrijkomen van circa 50 graven is de capaciteit op de begraafplaats Binnenweg tot 2040 voldoende.

De capaciteit van de Nieuwe Begraafplaats aan de Hoflaan bedraagt op dit moment in totaal 4890 graven voor één of meerdere personen. Dit totaal is onderverdeeld in 2400 huurgraven, 275 huurgraven voor kinderen, 240 koopgraven voor drie personen, 1875 koopgraven voor twee personen (waarvan 250 koopgraven nog niet zijn aangelegd) en 100 koopgraven voor kinderen. Op deze begraafplaats zijn (uitgaande van een looptijd van 10 tot 12 jaar) voldoende huurgraven beschikbaar om elk jaar te kunnen voldoen aan de vraag. Het aantal koopgraven is echter onvoldoende. Vanaf 2011 zijn er geen koopgraven voor twee personen meer beschikbaar. Binnen de begrenzing van de huidige begraafplaats kunnen nog 250 graven voor twee personen toegevoegd worden. Deze uitbreiding van de capaciteit voorziet in de behoefte tot het jaar 2014. Na 2014 zal er een gebrek zijn aan koopgraven voor twee personen en kindergraven. Het aantal zandgraven voor drie personen is voldoende om te voorzien in de vraag tot het jaar 2030. In 2030 zullen naar verwachting de eerste grotere aantallen eigen graven vrijkomen verspreid over de gehele begraafplaats van zowel Hoflaan en Binnenweg. Tot die tijd is het nodig de begraafplaats verder uit te breiden.

Uit het voorgaande moet geconcludeerd worden dat een uitbreiding van de begraafplaats noodzakelijk is. De capaciteit dient vergroot te worden met 850 graven, waarmee het aantal graven op de Nieuwe Begraafplaats in totaal 5740 zal bedragen. De toename van 850 graven is onderverdeeld in 750 koopgraven voor twee personen, 75 kindergraven en 25 2-persoons huurgraven voor mensen die niet passen in de standaard betonnen keldergraven. Met deze uitbreiding wordt een eindsituatie bereikt en zijn er ook na 2030 via het roulatiesysteem voldoende koopgraven en huurgraven beschikbaar.

De Oude Begraafplaats aan de Binnenweg is omgeven door bebouwing, waardoor daar geen ruimte is voor uitbreiding. De uitbreiding van de begraafplaats aan de Hoflaan is de enige mogelijkheid. In dit bestemmingsplan is voorzien in een uitbreiding van deze begraafplaats in noordelijke richting en met een oppervlakte van circa 1,7 ha bruto. De sportvelden van de vereniging Paintball Extreme Sports en de Stichting Hondenschool Zoetermeer zijn daarvoor benodigd. Ook moeten de verenigingsgebouwen van de IJsvereniging Zoetermeer en de Toervereniging Zoetermeer '77 ervoor wijken. De verenigingen zullen, met uitzondering van de Paintball Extreme Sports, elders in het Buytenpark worden gefaciliteerd (zie paragraaf 4.3.2).

Op het nieuwe deel van de begraafplaats zal een gebouw worden gerealiseerd van circa 100 m2 voor de opslag van materialen en gereedschap ten behoeve van het onderhoud van de begraafplaats. Daarbij zijn twee gebouwen op de bestaande begraafplaats in maart 2010 gesloopt. Verder wordt het bestaande crematorium uitgebreid met enkele koffiekamers. Deze uitbreiding past in het huidige bestemmingsplan. Ten slotte biedt dit bestemmingsplan de mogelijkheid voor het plaatsen van een mobiele standplaats voor de verkoop van bloemen bij de ingang van de begraafplaats.

Het crematorium zal aan de noordzijde enigszins worden uitgebreid ten behoeve van een rouwcentrum. De uitbreiding vindt plaats aansluitend aan het bestaande gebouw. Het betreft een beperkte uitbeiding met enkele rouwkamers, koelcel en een verzorgingsruimte. De overige faciliteiten zijn in het bestaande complex reeds aanwezig.

4.3.1.2 Beeldkwaliteitsparagraaf

De Begraafplaats Hoflaan ligt aan de oostzijde van het Buytenpark tussen de sportvelden en het wijkpark van de wijk Buytenwegh ingeklemd. De oorspronkelijke landschapsstructuur is hier niet meer herkenbaar. De begraafplaats heeft, zeker op het oudere gedeelte, een lommerrijk en groen karakter. De parkeerplaatsen en het crematorium liggen aan de rand van de begraafplaats.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0009.jpg"

Figuur 4.2: Luchtfoto van de begraafplaats en de uitbreidingslocatie

Met de aanleg van de uitbreiding komen de parkeerplaatsen en het crematorium centraler in de begraafplaats te liggen. De uitbreiding krijgt een groen karakter dat past binnen het Buytenpark en aansluit op het lommerrijke karakter van de bestaande begraafplaats. Hierdoor wordt de groene uitstraling van de entree van het park versterkt.

Randvoorwaarden

Om de uitbreiding van de begraafplaats goed aan te sluiten op de bestaande begraafplaats en goed in te passen in het Buytenpark zijn randvoorwaarden opgesteld. Het gaat daarbij om de volgende randvoorwaarden:

  • 1. één geheel;
  • 2. aula als centraal punt;
  • 3. aansluiten op waterrijk en groen karakter;
  • 4. afmaken fietspadenstructuur.

1. Eén geheel

De uitbreiding van de begraafplaats moet één geheel vormen met de bestaande begraafplaats. Dit betekent dat de groene rand rond de begraafplaats door wordt getrokken. Alleen bij de entree buigt de groene rand naar binnen. Binnen deze groene omlijsting zijn de verschillende fases van aanleg van de begraafplaats herkenbaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0010.jpg"

Figuur 4.3: Indeling begraafplaats

2. Aula als centraal punt

De aula is het centrale punt van de begraafplaats. Van hieruit loopt de hoofdroute die alle delen van de begraafplaats aan elkaar koppelt. Zowel voor de aula als vanuit de aula is een rechtstreekse verbinding mogelijk naar de uitbreiding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0011.jpg"

Figuur 4.4: Aula als centraal punt

3. aansluiten op waterrijk en groen karakter

Met name de eerste twee fases van de begraafplaats zijn aangelegd met een waterrijk en groen karakter. De nieuwe uitbreiding sluit aan op deze eerste twee fases. Het karakter van de uitbreiding sluit aan op deze oudere delen van de begraafplaats.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0012.jpg"

Figuur 4.5: Voorbeeld van waterrijk en groen karakter

4. Afmaken fietspadenstructuur

Rond vrijwel de gehele begraafplaats ligt een fietspad. Alleen bij de sportvelden en Ayersrock ontbreekt deze. Met de aanleg van de begraafplaats wordt de fietspadenstructuur afgemaakt. Hiermee wordt de verbinding vanuit de wijk Buytenwegh richting het begrazingsgebied in het Buytenpark gecomplementeerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0013.jpg"

Figuur 4.6: Afmaken van de fietspadenstructuur

Totaalbeeld van de begraafplaats

De onderstaande impressie geeft een beeld van hoe de inrichting van de uitgebreide begraafplaats eruit kan komen te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0014.jpg"

Figuur 4.7: Impressie toekomstbeeld begraafplaats Hoflaan

4.3.2 Nieuwe locatie sportverenigingen
4.3.2.1 Beschrijving van de nieuwe ontwikkeling

Voor de uitbreiding van de begraafplaats worden de huidige accommodaties van de Stichting Hondenschool Zoetermeer en de Toervereniging en de IJsvereniging verplaatst. De paintballverening wordt niet meer gefaciliteerd in het Buytenpark. De accommodaties van de verenigingen zijn wat betreft omvang gelijk aan de huidige accommodaties.

De verenigingsgebouwen en het hondendressuurterrein worden verplaatst naar het noordelijk gedeelte van het sportpark, nabij de bestaande voetbalvelden van S.V. Oosterheem.

In hoofdstuk 5 zal nader ingegaan worden op de flora en fauna die in dit gebied aanwezig is en op welke wijze deze ontwikkeling zich verhoudt tot omliggende woningen (zie paragrafen 5.6 en 5.8 van deze plantoelichting).

4.3.2.2 Beeldkwaliteitsparagraaf

De nieuwe locatie van de sportverenigingen ligt in de noordoostelelijke deel van het park, waar thans de fietscrossbaan, het baggerdepot en de bestaande sportvelden van verschillende voetbalverenigingen liggen. Aan de oostzijde grenst de locatie aan het wijkpark voor de woonwijk Buytenwegh en aan de noordzijde aan de Meerpolderdijk. De oorspronkelijke landschapsstructuur is hier niet meer herkenbaar.

Bij de aanleg worden de bebouwing en voorzieningen zoveel mogelijk geconcentreerd en gecombineerd langs de bestaande paden. De onderstaande schets geeft een beeld van de inpassing hiervan. De fietsverbinding tussen de wijk Buytenpark en het begrazingsgebied van het Buytenpark wordt begeleid door bomen. Ook de weg vanaf de Buytenparklaan wordt zoveel mogelijk beplant. Langs het kunstgrasveld van FC Oosterheem en de wielercrossbaan wordt een haag langs het hek geplant. Het clubgebouw van de IJsvereniging en de Toervereniging wordt geclusterd met de bestaande bebouwing. Op de plek van de schapenweide wordt de hondenvereniging geplaatst inclusief het clubgebouw. De ecologische oever langs de schapenweide wordt doorgetrokken rond het baggerdepot.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0015.jpg"

Figuur 4.8: Schetsontwerp indeling sportvelden

4.3.3 Nieuwe locatie Tuinvereniging Seghwaert
4.3.3.1 Beschrijving van de nieuwe ontwikkeling

De huidige locatie van het siertuincomplex van de Tuinvereniging Seghwaert aan de Edisonstraat 200 ligt aan de oostkant van Zoetermeer in het zo geheten Kwadrant. Door de ontwikkelingen op die locatie is de tuinvereniging genoodzaakt een nieuwe locatie te zoeken. Op 20 juni 2006 heeft het college besloten dat de voorkeurslocatie voor de herhuisvesting van de Tuinvereniging zich in het Buytenpark bevindt, op de locatie van de voormalige reservering voor uitbreiding van de puinstort (zie bijlage 15 en 16).

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00007-0004_0016.jpg"

Figuur 4.9: Schetsontwerp inrichting nieuw complex Tuinvereniging Seghwaert

Bij de nieuwe locatie gaat het om een complex van ongeveer 4 hectare groot, dat plaats biedt aan maximaal 120 tuinen. Op het complex is ruimte voor een verenigingsgebouw van maximaal 325 m2. In het verenigingsgebouw mag zeer beperkt ondergeschikte detailhandel plaatsvinden door leden die hun eigen goederen verkopen aan derden, zoals dat op de huidige locatie ook geschiedt. Daarnaast is op de tuinen ruimte voor bebouwing in de vorm van tuinhuisjes, schuurtjes en kassen, met een maximum bebouwingspercentage van 10 per tuin tot een maximum van 25 m2 per tuin. De bebouwing bedraagt dan maximaal 3325 m2 (= 120*25 + 325). Verder bestaat het complex uit een parkeerterrein van circa 75 parkeerplaatsen, openbare fiets- en wandelpaden en interne ontsluitingspaden. Het complex zal omzoomd worden door een windsingel en een sloot. Voor de ontsluiting van het siertuincomplex zal de Achterweg worden doorgetrokken tot aan de nieuwe locatie van de Tuinvereniging Seghwaert.

4.3.3.2 Beeldkwaliteitsparagraaf

De vele kwaliteiten van het Nationaal Landschap het Groene Hart, waarin de nieuwe locatie van de tuinvereniging ligt, zijn voor het Hollands-Utrechts veenweidegebied samengevat in drie kernkwaliteiten:

  • grote mate van openheid open landschap;
  • strokenverkaveling met hoog percentage waterland;
  • veenweidekarakter.

Het Buytenpark ligt in een gebied dat gerekend wordt tot de Kleine Groene Harteenheden. Dit zijn gebieden die een ruimtelijke schakel vormen tussen de kern van het Groene Hart en de verstedelijkte gebieden van de Randstad. Het plangebied ligt in het deelgebied Wijk en Wouden, Bentwoud en Boskoop, in een zone die is aangeduid als Metropolitane landschappen. Voor dit gebied is een eigen beleidstrategie ontwikkeld, gericht op de volgende doelstellingen:

  • behoud en ontwikkeling landschappelijke diversiteit;
  • behoud en ontwikkeling groen-blauw karakter;
  • versteviging stad-land relatie.

Het Buytenpark vormt een groene overgangszone van de open polders naar het stedelijk gebied en vormt daarmee een belangrijke schakel in de stad-landrelatie. Het Buytenpark is een min of meer afgesloten entiteit aan de rand van de stad. Er zijn weinig doorgaande paden van de stad naar de polder. De Voorweg en de Ringdijk van de Zoetermeerse Meerpolder, die langs het Buytenpark lopen, zijn de belangrijkste stad-land verbindingen. Het Buytenpark zelf draagt dus op dit moment niet veel bij aan de versteviging van de stad-landrelatie.

De nieuwe locatie van de Tuinvereniging Seghwaert ligt op een voormalige reservering voor uitbreiding van de puinstort in het Buytenpark. Deze locatie is geschikt gemaakt voor puinstort, waarbij de kernkwaliteiten van het Groene Hart, de strokenverkaveling met hoog percentage waterland en het veenweidekarakter, geheel zijn verdwenen. Met de inrichting van het complex van de tuinvereniging kunnen deze kenmerken deels weer worden teruggebracht. Het gaat hierbij met name om het herstel van een deel van het historische slotenpatroon. Ook is de structuur van het siertuincomplex gebaseerd op de oorspronkelijke strokenverkaveling. Het plan heeft dus positieve gevolgen voor de verkaveling van het gebied, omdat deze meer past bij het karakter van het Groene Hart en bij een veenweidegebied.

De openheid bestaat hier met name uit het zicht vanaf de Voorweg op de achterliggende polder. Door de aanleg van de aanvoerroute van de Nieuwe Driemanspolder en door de dijk van de Zoetermeerse Meerpolder en de heuvels van de voormalige puinstort ligt het weidegebied in het Buytenpark geïsoleerd van de grotere poldergebieden zoals de Meerpolder. Ter hoogte van de beoogde locatie van de tuinvereniging is vanaf de Voorweg dus geen zicht op een grootschalig open polderlandschap. Dit wordt belemmerd door de puinheuvels en de Meerpolderdijk.
Door de opgaande beplanting op en rond het siertuincomplex zal de openheid deels verloren gaan. Een centrale zone vanaf de Voorweg over het siertuincomplex zorgt voor doorzicht naar het achterliggende gebied. De relatie met het achterland blijft hierdoor bestaan. De beplanting op het complex sluit zo veel mogelijk aan op het historische karakter van het gebied en is natuurvriendelijk. Ook het water op en rond het complex versterkt het groenblauwe karakter van het complex.

Eén van de kernkwaliteiten van het Groene Hart is rust en stilte. Het siertuincomplex is gesitueerd nabij een ander volkstuincomplex. Het nieuwe complex is alleen tot zonsondergang toegankelijk voor bezoekers. Na zonsondergang is er niemand meer op het complex. Het gebruik van het tuinen is een vorm van extensieve recreatie (met name tuinieren en in de tuin zitten). De rust zal hierdoor niet of nauwelijks worden verstoord.

4.3.3.3 Rapportage Vergelijking Alternatieve Locaties (2006) en het intern memo d.d. 9 februari 2005

In een ambtelijke quickscan d.d. 9 februari 2005 zijn in het kort 8 locaties in de stad beschreven, als mogelijke nieuwe vestigingslocatie voor de Tuinvereniging. In deze ambtelijke quickscan wordt de voorlopige conclusie getrokken dat er twee locaties in aanmerking komen voor de herhuisvesting van de Tuinvereniging. Deze locaties betreffen het Buytenpark en de sportscheg in Oosterheem.

Deze twee locaties worden in de Rapportage uit 2006 verder uitgewerkt en met elkaar vergeleken. Uit de Rapportage blijkt dat in 2006 voor de locatie in het Buytenpark mede gedacht werd aan de invulling van dit gebied met een natuurcamping. Beide voorzieningen, de natuurcamping en de Tuinvereniging, zouden dan met elkaar gecombineerd kunnen worden. Omdat deze locatie niet meer noodzakelijk was als puinstortlocatie (waarvoor de locatie wel bestemd was) werd gezocht naar een alternatieve invulling.

Het college heeft op 20 juni 2006 de locatie in het Buytenpark aangewezen als voorkeurslocatie voor de herplaatsing van de Tuinvereniging op basis van de volgende argumenten:

  • 5. de financiële opbrengsten voor de locatie in Oosterheem zijn naar verwachting hoger wanneer de tuinvereniging daar niet wordt gevestigd;
  • 6. de locatie in Oosterheem leent zich gezien de ligging voor vele andere mogelijke functies die geblokkeerd worden indien het terrein wordt uitgegeven aan de Tuinvereniging;
  • 7. door de druk op het binnenstedelijk bouwen, zal ook de druk toenemen om op bestaande binnenstedelijke sportlocaties andere functies, zoals bijvoorbeeld wonen, te realiseren. Als er voor het uitplaatsen of uitbreiden van sportlocaties geen alternatieven zijn, kan er niet meer geschoven worden;
  • 8. de voorkeur van de Tuinvereniging gaat uit naar de locatie in het Buytenpark.

In de sportschegzone in Oosterheem is inmiddels de Stadsboerderij gevestigd. Aan de zuidzijde van de Stadsboerderij ligt er nog een terrein braak. Op dit moment zijn er geen concrete plannen om deze locatie in te vullen. Dit terrein is echter geen 4 ha groot, maar slechts 2,7 hectare en daarom niet langer geschikt als alternatieve locatie voor de Tuinvereniging.

4.3.4 Verkeerskundige maatregelen
4.3.4.1 Verlenging Achterweg naar nieuwe locatie Tuinvereniging Seghwaert

Voor de ontsluiting van het siertuincomplex van de Tuinvereniging Seghwaert zal de Achterweg in noordwestelijke richting worden doorgetrokken over een lengte van circa 150 meter. De gronden waarop de verlenging van de Achterweg is geprojecteerd, hebben daarom op de plankaart een verkeersbestemming gekregen.

4.3.4.2 Veranderingen in de fietspadenstructuur

Langs de noordzijde van het Buytenpark zal een fietsverbinding langs de Meerpolder worden gerealiseerd. Hiertoe dient het gedeelte van het fietspad langs de Meerpolder direct ten noorden van de woonwijk Buytenwegh eerst te worden aangelegd. Deze fietsverbinding betekent een verbetering van de fietsverbindingen van de woonwijk Buytenwegh met het Buytenpark en de Meerpolder. Hierdoor wordt vooral ook het recreatief fietsen gestimuleerd.

4.3.4.3 Parkeren

In het kader van de uitbreiding van SnowWorld met een vierde baan is de huidige parkeerbehoefte en de toekomstige parkeerbehoefte (na uitbreiding SnowWorld) in beeld gebracht. In de memo "Integraal parkeerbehoefteonderzoek" zijn de resultaten hiervan opgenomen (zie hiervoor Bijlage 2 van de plantoelichting). Uit dit onderzoek blijkt dat de parkeerdruk in de wintermaanden het grootst is, omdat in deze periode de meeste bezoekers naar SnowWorld komen. In het voorjaar en zomer en de herfst, wanneer de drukste periodes zijn bij de sportverenigingen en Ayers Rock is de parkeerbehoefte minder. Nu in dit bestemmingsplan de uitbreiding van SnowWorld niet meer is voorzien, is er geen aanleiding het aantal parkeerplaatsen in het Buytenpark uit te breiden.

Door de realistie van het rouwcentrum aan de Buytenparkplaan zullen naar verwachting circa 450 opbaringen per jaar plaatsvinden waarbij circa 192 condoleancebezoeken per jaar zullen plaatsvinden. Per week vinden gemiddeld 3,7 condoleancebezoeken plaats tussen 18:45 en 20:45 (bron: Monuta). Wanneer er meerdere condoleancebezoeken op één avond gepland staan, vinden deze plaats na elkaar (volgtijdelijk). Tijdens een condoleancebezoek komen gemiddeld 50 personen. De autobezetting bedraagt circa 2 personen per auto zodat sprake is van circa 25 aan- en afrijdende auto's tijdens het condoleancebezoek. Dit betekent dat door de uitbreiding van het uitvaartcentrum met het rouwcentrum in de avond de parkeerbehoefte toeneemt met 25 parkeerplaatsen ten behoeve van 50 bezoekers (er van uit gaande dat allen met de auto zullen komen).

Op basis van het memo 'Integraal parkeerbehoefteonderzoek" is vastgesteld dat de parkeerbehoefte van de huidige begraafplaats/crematorium sterk fluctueert en afhankelijk is van het aantal bezoekers per begrafenis/crematie. Uitvaartdiensten vinden plaats op doordeweekse dagen overdag en op de zaterdag. In de avond vinden geen begrafenissen of crematies plaats. Er kunnen maximaal twee bijeenkomsten gelijktijdig plaatsvinden. In de parkeernota wordt voor begrafenissen een parkeernorm van 15 - 30 parkeerplaatsen per gelijktijdige begrafenis aangehouden. Het huidige uitvaartcentrum beschikt over 75 parkeerplaatsen. Dit is momenteel ruim voldoende aangezien op basis van de parkeernormen slechts 30 tot 60 parkeerplaatsen benodigd zijn ten behoeve van maximaal twee bijeenkomsten. In de avond is de parkeerbehoefte van het uitvaartcentrum momenteel verwaarloosbaar. De benodigde 25 parkeerplaatsen zullen dan ook in de avond volledig vrij beschikbaar zijn op het huidige parkeerterrein van het uitvaartcentrum dat een capaciteit kent van 75 parkeerplaatsen.