Plan: | Buytenpark |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00007-0004 |
Het Buytenpark maakt deel uit van een reeks van recreatiegebieden rond Zoetermeer. Elk van de recreatiegebieden heeft zijn eigen identiteit. Kenmerkend voor de recreatiegebieden is dat ze sterk op zich zelf staan. Aan de randen liggen steeds overgangszones naar de omliggende, agrarische gebieden. Aan de kant van de stad hebben de recreatiegebieden een fijnmazigere structuur, waarmee dit deel tevens functioneert als wijkpark voor de aangrenzende woonwijk.
Dit is ook in het Buytenpark het geval. Oorspronkelijk is het als wijkpark voor Buytenwegh aangelegd. Later is het park uitgebreid met sportvoorzieningen en het begrazingsgebied.
In de tijd dat het Buytenpark werd aangelegd, was het met name gericht op Zoetermeer. Den Haag lag verder weg, het park was voor Den Haag nauwelijks van betekenis. Inmiddels is Den Haag sterk uitgebreid in de richting van Zoetermeer. Met name de woonwijk Leidschenveen is zo dichtbij komen te liggen dat het Buytenpark ook door de bewoners van deze wijk wordt gebruikt.
In de nabije toekomst zal de Nieuwe Driemanspolder worden ontwikkeld tot waterberging, natuur- en recreatiegebied. Hierdoor ontstaat een aangesloten recreatiegebied tussen Leidschenveen en Zoetermeer, waar het Buytenpark deel van uit gaat maken. Zo ontstaat een doorgaande groene verbinding (Groenblauwe Slinger), vanaf het Groene Hart die langs de zuidrand van Zoetermeer, via Pijnacker, richting Midden Delfland en Delft loopt.
Bepaald door de oorspronkelijke opzet en de ontwikkeling van het park, is een tweedeling ontstaan in het heuvellandschap aan de noordwestzijde en het vlakkere deel van het park aan de zuidoostzijde. Het noordwestelijke deel van het park is vrij eenduidig van karakter. Het heuvellandschap is grotendeels bedekt met een ruige vegetatie en wordt beheerd door begrazing met koeien, paarden en schapen. De heuvels bieden ruimte aan diverse vormen van extensieve recreatie. Vanaf de heuvels heeft men fraai uitzicht over het omliggende landschap. Aansluitend ligt een open weidegebied waar de oorspronkelijke verkavelingstructuur deels herkenbaar is.
Het zuidoostelijk deel is minder eenduidig ingericht. De diverse sport- en leisurefuncties lijken vrij willekeurig over het terrein verdeeld. Het wijkpark is ingericht met kleinere open ruimtes, refererend aan de ligging nabij de woonwijk en aan de landschapsstijl. Het park zelf en ook de functies binnen het park hebben geen duidelijke entree. De mountainbikeheuvel in het zuidelijk deel is onvoldoende bij de rest van het park betrokken. SnowWorld ligt centraal in het park. Door de huidige opbouw is het juist een plek die niet mee lijkt te doen met de rest van het park. De beplante geluidwal schermt SnowWorld af van zijn omgeving waardoor er een onoverzichtelijke siutatie ontstaat en de aantrekkelijkheid van de fietsroute over de parkeerplaats kan worden verbeterd.
Voor minder frequente bezoekers van het Buytenpark is het moeilijk om zich te oriënteren. De doorgaande routes zijn moeilijk herkenbaar of ontbreken en paden leiden vaak weer terug naar het beginpunt. Ook de verbindingen tussen Buytenwegh en het westelijk deel van het park zijn niet optimaal.
Bovenstaande analyse vormt de basis voor de Visie Buytenpark. In de Visie zijn verschillende maatregelen voorgesteld om het park een kwaliteitsimpuls te geven. Eén van deze maatregelen is het verbeteren van de verbinding van het Buytenpark met zijn omgeving (de woonwijk Buytenwegh en de Voorweg). Ook het verbeteren van de interne padenstructuur is een van de doelstellingen van de Visie Buytenpark. Hierdoor zal ook de mountainbikeheuvel meer bij het park worden betrokken.
Het gehele noordelijke, begraasde deel van het park is aangewezen als natuurstergebied. Het gewenste natuurtype in het heuvelland van het Buytenpark is ruigtestruweel. Dit natuurtype is kenmerkend voor braakliggende terreinen in de stad en langs de raillijn. De mogelijkheid tot struinen is randvoorwaarde voor de natuur in het begrazingsgebied. De inzet van grote grazers in het Buytenpark zorgt ervoor dat dit natuurtype zich hier niet tot bos ontwikkelt. De gemeente laat hier iedere vijf jaar de natuur in beeld brengen.
Door de permanente aanwezigheid van dit natuurtype en door de schaal waarop het hier aanwezig is levert dit gebied een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van Zoetermeer en op een hoger schaalniveau aan die van de regio. Een belangrijke natuurwaarde die het park vertegenwoordigt, is de betekenis voor de vogeltrek. Ook voor broedvogels, insecten (vleermuizen), grondgebonden zoogdieren en paddenstoelen heeft dit park een grote waarde.
Daarnaast heeft het ongebruikte deel van de puinstort, het westelijke weidegebied, hoge natuurwaarden. Hier broeden veel weidevogels, maar bijvoorbeeld ook de bruine kiekendief. Langs de Voorweg zijn onder andere steenuilen, kerkuilen en torenvalken te vinden. Rond de sportvelden zijn veel natuurwaarden terug te vinden in de oudere beplanting (populieren), de rietkragen en de natuurvriendelijk ingerichte oeverzones. Het gaat om soorten als: wespenorchis, waterspitsmuis en vleermuis.