Plan: | Hotel-restaurant de Sniep (Broekwegschouw 207-211) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00004-0004 |
De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. Hoofddoel is ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies. Een deel van de ruimtevraag moet gezocht worden in benutting van bestaand bebouwd gebied. De ruimte die in het bestaande stedelijk gebied aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt. Daarnaast dient meer ruimte gevonden te worden voor water. Essentieel daarbij is dat deze wateropgave niet mag worden afgewenteld op naastgelegen gebieden of op de toekomst. In de Nota Ruimte behoort Zoetermeer tot de Randstad Holland, één van de zes aangewezen nationale stedelijke netwerken. Nationale stedelijke netwerken zijn grotere en kleinere steden, gescheiden door open ruimten.
In juni 2008 heeft het kabinet met het oog op de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening de Realisatieparagraaf van het nationaal ruimtelijk beleid vastgesteld. Deze paragraaf geeft inzicht in welke nationale belangen het kabinet heeft gedefinieerd en op welke wijze het rijk deze wil verwezenlijken. Het overzicht van de nationale belangen in de Realisatieparagraaf zijn gebaseerd op een analyse van de Planologische Kernbeslissingen van het rijk, waaronder de Nota Ruimte.
In het kader van dit bestemmingsplan zijn de volgende nationale belangen uit de Nota Ruimte van belang:
Het plangebied is niet gelegen in de rijksbufferzone, ecologische hoofdstructuur dan wel in het nationale landschap Het Groene Hart. Het plangebied ligt in het stedelijke gebied van Zoetermeer. De ontwikkeling die in het plan is voorzien is dan ook niet in strijd met het rijksbeleid.
Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening, ook wel de AMvB Ruimte genoemd, heeft als doel om vanuit een concreet nationaal belang een goede ruimtelijke ordening te bevorderen. De amvb is het inhoudelijke beleidskader van de rijksoverheid waaraan bestemmingsplannen van gemeenten moeten voldoen. Dat betekent dat de amvb regels geeft over bestemmingen en het gebruik van gronden en zich primair richt tot de gemeente. Daarnaast kan de amvb aan de gemeente opdragen om in de toelichting bij een bestemmingsplan bepaalde zaken uitdrukkelijk te motiveren.
De AMvB Ruimte omvat alle ruimtelijke rijksbelangen uit eerder uitgebrachte planologische kernbeslissingen (PKB's) die juridisch moeten doorwerken tot in bestemmingsplannen. De belangrijkste thema's (die relevant zijn voor dit bestemmingsplan) zijn gelijk aan nationale belangen die zijn opgenomen in de Realisatieparagraaf (zie hiervoor).
De AMvB Ruimte is nog niet vastgesteld en in werking getreden, maar zal naar verwachting medio 2010 in werking treden.
In de Nota "Anders omgaan met water; waterbeleid in de 21ste eeuw" (2000) onderschrijft het kabinet de noodzaak om te anticiperen op de verwachte klimaatsverandering en bodemdaling. De veiligheid moet gewaarborgd blijven, de kans op overstromingen mag niet toenemen. Meer ruimte voor water naast technische maatregelen en taakstellende afspraken tussen verschillende overheden zijn essentieel voor het slagen van dit beleid. Tevens moet een "watertoets" voorkomen dat de bestaande ruimte voor water geleidelijk afneemt.