direct naar inhoud van 5.5 Water
Plan: Oosterhage - Businesspark Oosterheem
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00002-0004

5.5 Water

Het plangebied ligt in de waterstaatkundige eenheid de Binnenwegse Polder. Het gebied valt binnen de beheersgrenzen van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Het hoogheemraadschap is kwantiteits- en kwaliteitsbeheerder.

Oosterheem, waartoe Oosterhage behoort ligt in het peilvak GPG-69. Het waterpeil in dit peilvak is - 6.00 m ten opzichte van NAP met peilfluctuatiesopzet +0,10 m en in de zomer mag het uitzakken met -0,10 m. Het water in het gebied wordt op peil gehouden door het poldergemaal aan de Rotte. Het deel van het bedrijventerrein Dwarstocht dat ligt in het plangebied ligt in peilvak GPG-70. Het waterpeil in dit peilvak is -5,70 m ten opzichte van NAP.

Het watersysteem van Oosterheem bestaat uit singels die een doorgaand circuit vormen, waarin het water middels een circulatiegemaal continu in beweging wordt gehouden. Deze doorstroming is ter bevordering van de waterkwaliteit. De watergangen Lange Tocht en Plastocht zijn integraal opgenomen in het watersysteem. Een deel van de singels (20%) is voorzien van natuurlijke oevers. De singels hebben een standaardbreedte van 10 meter op de waterlijn en liggen op een onderlinge afstand van 400 meter. De singels zijn ter plaatse van weg-/railkruisingen voorzien van een doorvaarbare eco-duiker of brug met voldoende spanwijdte, mede ten behoeve van de ecologische passeerbaarheid.

Op het water en waterkeringen is de keur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van toepassing. In deze keur is een vergunningenstelsel opgenomen waarmee de waterstaatkundige aspecten van de waterkeringen worden gewaarborgd. Bij ontwikkelingen op gronden waar een keur van toepassing is wordt in overleg met de waterbeheerders gestreefd naar coördinatie tussen vergunningverlening en beheersaspecten.

In het bestemmingsplan zijn de watergangen bestemd als 'Water'. De waterkeringen zijn, met inbegrip van de beschermzones naar opgave van het hoogheemraadschap, bestemd voor 'Waterstaat - Waterkering'. Het beheer en onderhoud van de meeste watergangen wordt uitgevoerd door het Hoogheemraadschap. In het plangebied zijn natuurvriendelijke oevers aanwezig, die blijven gehandhaafd.

Oosterheem is voorzien van een gescheiden rioleringssysteem. Ook het bedrijventerrein Oosterhage zal voorzien worden van een gescheiden rioleringssysteem. Een gescheiden rioolstelsel wil zeggen dat het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater, terwijl het afvalwater via het vuilwaterriool afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Nieuwe verharde oppervlakken wateren af op het schoonwaterriool en zijn dus afgekoppeld. Hierbij wordt rekening gehouden met het landelijk beleid en het beleid van de waterkwaliteitsbeheerder hierover. Voor Oosterheem geldt dat het huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater wordt afgevoerd naar het hoofdrioolgemaal in Meerzicht en dat de neerslag via regenwaterriolen naar de singels wordt gevoerd.

Voor de op te richten bebouwing geldt dat er geen uitloogbare materialen mogen worden toegepast.

Watercompensatie

Voor de ontwikkeling van Oosterheem is door het Hoogheemraadschap van Schieland bij besluit van 14 april 2003 een raamvergunning verleend (zie Bijlage 13 van deze plantoelichting). Als compensatie voor de toename van de verharding door de ontwikkeling van de woonwijk en het bedrijventerrein Oosterhage (waar de voormalige NAM-locatie onderdeel van uitmaakt) is 13 ha oppervlaktewater aangelegd.

De planologische wijzigingen waarin dit bestemmingsplan voorziet voor het gedeelte dat betrekking heeft op het Businesspark Oosterheem en het bedrijventerrein Oosterhage heeft geen toename van verharding tot gevolg dan reeds voorzien was in de geldende bestemmingsplannen en waarvoor de hiervoor genoemde raamvergunning geldt.

Voor het deel dat behoort tot bedrijventerrein Dwarstocht en ook wel Vlek D van het Kwadrant wordt genoemd geldt dat het merendeel van de gronden reeds verhard zijn. Er zijn nog drie percelen niet verhard die in bestemmingsplan de bestemming "Gemengd 2" hebben gekregen. Op grond van deze bestemming is het mogelijk deze gronden te verharden. De maximaal mogelijke toename aan verharding bedraagt 10.108 m2. Voor deze toename van verharding geldt een watercompensatieverplichting van 15%. Dit houdt in dat maximaal 1.516,2 m2 water aangelegd moet worden. Aangezien in de woonwijk Oosterheem circa 5,4 ha meer water wordt aangelegd dan op grond van de parapluvergunning nodig is, is in overleg met het Hoogheemraadschap afgesproken dat de watercompensatie verrekend kan worden met het overschot in Oosterheem. Omdat het bedrijventerrein Dwarstocht niet in hetzelfde peilvak ligt als Oosterheem, maar de afwenteling van het water wel via het peilvak waarin Oosterheem ligt plaatsvindt, is dit mogelijk. Aangezien echter sprake is van twee verschillende peilvakken dient wel het te graven oppervlaktewater (15% van de toename verharding) te worden vermeerderd met een factor 66/55. Dit betekent dat er in plaats van 1.516 m2 dan 2.012 m2 gegraven moet worden. Deze laatste hoeveelheid mag, zo is afgesproken met het Hoogheemraadschap, ververrekend worden met het extra gegraven oppervlaktewater in Oosterheem, mits er een waterbalans wordt opgesteld door de gemeente, opdat het overzicht behouden blijft. De gemeente heeft toegezegd hiervoor zorg te dragen.

Op grond van het voorgaande kan gesteld worden dat het bestemmingsplan geen nadelige gevolgen heeft voor de waterhuishouding.