direct naar inhoud van 5.4 Bodemkwaliteit
Plan: Oosterhage - Businesspark Oosterheem
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00002-0004

5.4 Bodemkwaliteit

Mede ter beoordeling van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, is inzicht vereist in de kwaliteit van de bodem. Omdat de bodemkwaliteit medebepalend is voor de vraag welke nieuwe functies in een gebied realiseerbaar zijn, is onderzoek naar eventuele beperkingen aan het bodemgebruik noodzakelijk. Hiertoe dient bodemonderzoek te worden verricht.

5.4.1 Bodemonderzoek

Historie
Tot de start van de aanleg van de wijk Oosterheem (vanaf circa 1999), heeft het plangebied Oosterhage grotendeels een agrarische functie gehad. Er was voor 1999 voornamelijk bebouwing aanwezig langs de Nieuwe Hoefweg en ter plaatse van de Kelvinstraat (het zuidelijke deel van bedrijfsterrein Dwarstocht, ontwikkeld eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw).

Achtergrondkwaliteit
Volgens de bodemzoneringskaart van de gemeente Zoetermeer is het grootste deel van de wijk ingedeeld in de zone Wonen na 1960. De Kelvinstraat is ingedeeld in de zone Bedrijven na 1975. Voor beide zones houdt dit in dat de bodem over het algemeen niet tot plaatselijk licht verontreinigd is.

Bodemonderzoeken
Voorafgaand aan de nieuwbouwactiviteiten in Oosterheem zijn diverse grootschalige bodemonderzoeken uitgevoerd. Naar aanleiding van de onderzoeken zijn enkele aanvullende onderzoeken en soms bodemsaneringen uitgevoerd. Een overzicht van deze onderzoeken met een samenvatting van de conclusies van deze onderzoeken is opgenomen in Bijlage 12.

Op een aantal locaties zal bij herontwikkeling of bestemmingswijziging nog aanvullend onderzoek of sanering moeten plaatsvinden:

  • Nieuwe Hoefweg 4. Ter plaatse van de Nieuwe Hoefweg 4 is een sterke restverontreiniging met vluchtige aromatische koolwaterstoffen aanwezig. Hier vindt jaarlijks monitoring plaats. Verwacht wordt dat de concentraties in de loop der tijd door natuurlijke afbraak zullen afnemen.
  • Kelvinstraat 55. Er bevindt zich hier nog een sterke verontreiniging met minerale olie op het perceel. De omvang is niet vastgesteld. Er dient nog nader onderzoek verricht te worden. De locatie is opgenomen in de zogenaamde werkvoorraad van het project Landsdekkend Beeld. Onderzoek zal plaatsvinden op basis van prioritering in het kader van dit project. Bij herontwikkeling/bestemmingswijziging dient onderzoek en eventuele sanering eerder plaats te vinden.

Bedrijfsactiviteiten
Bodemverontreiniging kan verwacht worden op locaties waar nu (bodembedreigende) bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, zoals ter plaatse van de Kelvinstraat en Nieuwe Hoefweg. Bij herontwikkeling dient, voor zover dit nog niet gebeurd is, bodemonderzoek uitgevoerd te worden.

Ondergrondse olietanks
Langs de Nieuwe Hoefweg heeft één ondergrondse tank gelegen, die conform de huidige regelgeving is gesaneerd. Aan de Kelvinstraat 55 zijn drie tanks conform de huidige regelgeving gesaneerd. Aan de Kelvinstraat 61 is nog één ondergrondse tank in gebruik, conform de huidige regelgeving.

5.4.2 Conclusies

Op het grootse deel van Oosterhage en het Businesspark Oosterheem is voldoende bodemonderzoek uitgevoerd. Een aantal locaties dient nader onderzocht of mogelijk gesaneerd te worden bij bestemmingswijziging of herontwikkeling. Achter Nieuwe Hoefweg 4 is het grondwater nog verontreinigd met vluchtige aromatische koolwaterstoffen. Bij herontwikkeling ter plaatse van de verontreiniging is mogelijk actieve sanering noodzakelijk. Op de Nieuwe Hoefweg 4 zelf vinden bedrijfsactiviteiten plaats die potentieel bodembedreigend zijn. Daarom zijn in de milieuvergunning van het bedrijf voorschriften opgenomen ter bescherming van de bodem.