Plan: | Keervoorziening Molenvliet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0632.bpkeervoorziening-bOH1 |
Voor het aanleggen van de Keervoorziening Molenvliet zal er een aantal volkstuinen van het complex "Parkzicht" verplaatst moeten worden. Deze werkzaamheden vloeien voort uit de ontwikkelingen die mogelijk gemaakt worden in dit bestemmingsplan. Voor deze tuinen zal het complex aan de noordzijde worden uitgebreid. Deze ontwikkelingen zullen worden meegenomen in een apart bestemmingsplan.
Op 23 april 2009 heeft ProRail de betrokken bewoners geinformeerd over de werkzaamheden aan het spoor, de planning en de procedure van het bestemmingsplan. De vragen die daar zijn gesteld zijn zo goed mogelijk beantwoord tijdens de avond en in een later aan de bewoners en aanwezigen verstuurde brief. In het ontwerp bestemmingsplan is aandacht besteed aan de aangedragen punten, voor zover deze ruimtelijk relevant zijn uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening. Technische of uitvoeringsgerelateerde onderwerpen, zoals heiwerkzaamheden, nachtwerkzaamheden en de situatie tijdens de uitvoering, staan los van het bestemmingsplan. Betrokkenen worden hierover op andere wijzen geïnformeerd
Het voorontwerp bestemmingsplan is niet vrijgegeven voor inspraak. Wel is dit plan ter informatie en beoordeling toegestuurd aan verschillende adviesinstanties of -organen, die volgens artikel 3.1.1. Bro bij de planvorming dienen te worden betrokken. Gedurende 4 weken is deze instanties de mogelijkheid geboden inhoudelijk op het plan te reageren.
Van de volgende instanties is een reactie ontvangen:
1. Kamer van Koophandel Midden-Nederland
Reactie
Aangegeven wordt geen opmerkingen te hebben op het voorontwerpbestemmingsplan.
Beantwoording
De reactie is ter kennisgeving aangenomen.
2. Natuur- en Milieufederatie Utrecht
Reactie
Aangegeven wordt af te zien van een inhoudelijke reactie op het voorontwerpbestemmingsplan.
Beantwoording
De reactie is ter kennisgeving aangenomen.
3. Provincie Utrecht
Reactie
Beantwoording
4. Gasunie
Reactie
Aangegeven wordt geen opmerkingen te hebben op het voorontwerpbestemmingsplan.
Beantwoording
De reactie is ter kennisgeving aangenomen.
5. Vitens
Reactie
Aangegeven wordt geen opmerkingen te hebben op het voorontwerpbestemmingsplan.
Beantwoording
De reactie is ter kennisgeving aangenomen.
6. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Reactie
Aangegeven wordt positief te adviseren over het plan, aangezien wordt voldaan aan de belangrijkste minimale voorwaarde van het hoogheemraadschap: "het standstill beginsel" (door het plan geen verslechtering van de waterhuishouding).
Beantwoording
De reactie is ter kennisgeving aangenomen.
7. VROM-inspectie
Reactie
a) Aangegeven wordt dat er geen aanleiding bestaat om een dubbelbestemming voor archeologie te handhaven.
b) Naar verwachting treedt in 2009/2010 het Besluit externe veiligheid buisleidingen (AMvB Buisleidingen) in werking, waarmee de bestaande circulaire "Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen" uit 1984 niet langer vigerend is. Vooruitlopend op de inwerkingtreding wordt aangegeven dat nu al het plaatsgebonden risico (10-6) en het groepsrisico voor de buisleiding van de Gasunie, gelegen ten zuiden van de bestaande spoorlijn, dienen te worden berekend en bij het ruimtelijk besluit dienen te worden betrokken.
c) Aangegeven wordt dat een belemmeringenstrook van ten minste 5 meter aan weerszijden van de buisleiding van de Gasunie dient te worden opgenomen op de plankaart, waarbinnen geen bebouwing is toegestaan.
d) Door het ontbreken van relevante gegevens inzake externe veiligheid railverkeer kan niet wordt beoordeeld of de nationale belangen afdoende in het plan zijn meegenomen. Aangegeven wordt dat deze gegevens inzichtelijk moeten worden gemaakt en verwerkt in het besluit.
Beantwoording
a) De resultaten uit het archeologisch onderzoek geven geen aanleiding een dubbelbestemming voor archeologische waarden te hanteren. In het ontwerpbestemmingsplan is deze dubbelbestemming niet langer opgenomen.
b) Het plan Keervoorziening Molenvliet voorziet alleen in de mogelijkheid een keervoorziening voor treinen te realiseren. Realisering of uitbreiding van kwetsbare bestemmingen (woningen, scholen, ziekenhuizen, kantoren, e.d.) en/of personen in het gebied wordt niet mogelijk gemaakt. Er is derhalve geen sprake van een overschrijding van het plaatsgebonden risico (er zijn namelijk geen kwetsbare objecten in het plangebied) en er is om deze reden ook geen sprake van een overschrijding van de oriënterende waarde van het groepsrisico of een toename daarvan.
c) De buisleiding (A-515-KR-003 met diameter 36" en ontwerpdruk van 66 bar) van de Gasunie ligt op gemiddeld 12 m uit de buitenkant van het spoor en op ca. 6 m uit het hart van de sloot. De belemmeringenstrook van 5 m aan weerszijden van de buisleiding is derhalve ook niet gelegen binnen het plangebied. Dit is af te leiden uit het Bestemmingsplan "Landelijk Gebied Woerden, Kamerik, Zegveld", waarvoor reeds goedkeuring is verkregen (plan an sich is echter nog niet onherroepelijk vanwege ingediende voorlopige voorziening. Deze voorziening is niet van toepassing op deze buisleiding). Zowel de buisleiding als de bijbehorende belemmeringenstrook zijn gelegen buiten de plangrenzen van Bestemmingsplan Keervoorziening Molenvliet en behoeven daarom niet te worden opgenomen in dit bestemmingsplan. Er vindt binnen de zogenaamde 1% legaliteitsgrens (op 430 meter afstand van de buisleiding) geen wijziging van de bestemming plaats die een toename van de bevolkingsdichtheid mogelijk maakt. Binnen de 100% legitaliteitsgrens (op 180 meter afstand van de buisleiding) zijn ook geen objecten gelegen of worden er objecten ontwikkeld, waar zich aanzienlijke aantallen mensen (zullen) ophouden die substantieel kunnen bijdragen aan de toename van het groepsrisico. De keervoorziening houdt niet meer in dan het omkeren van de rijrichting van treinstellen zonder dat zich daarin passagiers bevinden op een spoortracé waar al reizigersvervoer plaatsvindt. De keervoorziening is een niet zodanige functie dat deze van invloed is op het groepsrisico en dat daarmee rekening moet worden gehouden. Voor dit bestemmingsplan c.q. de aanleg van de keervoorziening is de aanwezigheid van de buisleiding niet relevant.
In de toelichting van het ontwerp bestemmingsplan is bovenstaande argumentatie opgenomen.
d) Op basis van inzichten van vervoerders en verladers uit de chemische industrie en een aantal beschikbare studies is door ProRail de marktverwachting voor het vervoer van gevaarlijke stoffen geïnventariseerd (ProRail, Marktverwachting vervoer gevaarlijke stoffen per spoor; Een verwachting voor de middellange termijn, september 2007). Deze marktverwachting schetst de toekomstige ontwikkeling van het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor voor de middellange termijn (periode tot 2020). Het rapport is afgestemd met de geïnterviewde verladers, Belangenvereniging Rail Goederenvervoerders (BRG), de ministeries van VenW en VROM en de werkgroep Spoor van het project Basisnet1.
Uit de marktverwachting volgt dat zowel in de huidige als de toekomstige situatie (tot 2020) geen vervoer van gevaarlijke stoffen over het traject Woerden-Leiden zal plaatsvinden. Er is derhalve geen sprake van een plaatsgebonden en/of groepsrisico.
In de toelichting van het ontwerp bestemmingsplan is bovenstaande argumentatie opgenomen.
1 Het project Basisnet is een uitwerking van de Nota Vervoer Gevaarlijke Stoffen (TK 30373, nr 2) en heeft als doel de rijkswegen, hoofdvaarwegen en hoofdspoorwegen zo in te delen dat gebruiksruimtes voor het vervoer én veiligheidszones voor ruimtelijke ordening duurzaam (dus voor de lange termijn) worden geborgd en wettelijk worden vastgelegd.
Op 13 augustus 2009 hebben burgemeester en wethouders bekend gemaakt dat het ontwerp bestemmingsplan ter inzage lag. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 14 augustus tot en met 24 september 2009. In deze periode heeft een ieder een zienswijze naar voren kunnen brengen. In bijlage 10 van de bijlagen is de nota van beantwoording zienswijzen opgenomen. Het bestemmingsplan is, als de zienswijze daartoe aanleiding gaf aangepast.
Op 7 september 2009 heeft een informatieavond over het ontwerp bestemmingsplan plaatsgevonden. Het verslag van deze avond op is bijgevoegd in bijlage 11 en is op 18 september naar de aanwezigen gestuurd.