Plan: | Mecklenburglaan naast 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0629.BPMECKE2011-VG01 |
Visie op Zuid-Holland, Structuurvisie (2010)
Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten de Provinciale Structuurvisie, de Verordening Ruimte en de Uitvoeringsagenda vastgesteld. De Structuurvisie vervangt de vier streekplannen van de provincie Zuid-Holland en de Nota Regels voor Ruimte. Het bevat de ambities van provinciaal belang voor de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2040.
De kern van de Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke peilers. Gestreefd wordt naar een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Kenmerkende kwaliteiten zijn een goede bereikbaarheid en een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur.
In de structuurvisie wordt aangegeven welke zaken de provincie Zuid-Holland van provinciaal belang vindt. De basis daarvoor ligt in de integrale hoofdopgaven die zijn benoemd in de provinciale structuurvisie. Die vijf integrale hoofdopgaven en de bijbehorende provinciale belangen betreffen:
Afbeelding 3.1: Uitsnede functiekaart structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland'.
Het plangebied is gelegen binnen bestaand stads- en dorpsgebied en het provinciaal landschap 'Duin, Horst en Weide'.
De structuurvisie heeft als uitgangspunt dat verstedelijking gebundeld moet worden binnen de bestaande verstedelijkte gebieden. Zuid-Holland richt zich op een betere relatie tussen infrastructuur en verstedelijking, het onderling afstemmen van de verschillende voorzieningen en intensivering van het stedelijk gebied, vooral in de invloedssfeer van hoogwaardig openbaar vervoer.
Het provinciale landschap 'Duin, Horst en Weide' is een kustlandschap. Met een unieke opeenvolging van jonge duinen, beboste strandwallen, open strandvlakten en de Vliet, parallel aan de kustlijn is de ontstaansgeschiedenis nog zeer herkenbaar. Deze landschapsstructuur wordt in hoge mate versterkt door de omvangrijke landgoederenzone tussen Den Haag en Leiden. Het gebied vormt ecologisch en landschappelijk een belangrijke verbinding tussen de kustzone en het Groene Hart. Ondanks de nabijheid van de stad is de invloed van het stedelijk gebied relatief beperkt.
Het provinciale landschap 'Duin, Horst en Weide' heeft de volgende gebiedsopgaven:
Visie op Zuid-Holland, Verordening Ruimte (2010)
De Verordening Ruimte is op 2 juli 2010 vastgesteld en op 26 juli 2010 in werking getreden. De Verordening bevat regels als bedoeld in artikel 4.1 eerste lid Wet ruimtelijke ordening en stelt regels aan de inhoud van gemeentelijke bestemmingsplannen. Een belangrijk element in de verordening is het vastleggen van bebouwingscontouren. Voor gronden binnen deze contour is een beperkt aantal regels opgenomen.
Het plangebied valt binnen deze bebouwingscontouren.
Het plangebied is gelegen net buiten gebieden die zijn aangewezen als ecologische hoofdstructuur, nationaal en provinciaal landschap en landgoedbiotoop. Wel is het plangebied gelegen in een zone van 500 meter buiten een stiltegebied. In deze zone is het niet toegestaan nieuwe luchthavens of helihavens mogelijk te maken.
Regioprofielen Cultuurhistorie Zuid-Holland
De Regioprofielen Cultuurhistorie is een uitwerking van de structuurvisie voor wat betreft cultuurhistorie. De Regioprofielen Cultuurhistorie zijn bedoeld als handreiking en kompas voor planvormers en als sturing van ruimtelijke plannen.
Het plangebied valt binnen ´Topgebied Den Haag- Wassenaar´. Dit gebied is een duin- en strandwallenlandschap met een zone van landgoederen en villawijken en de beschermde stadsgezichten van Den Haag en Wassenaar. De samenhang tussen het strandwallenlandschap en de clustering van landgoederen zorgt voor een bijzondere kwaliteit.
Voor het Topgebied geldt dat de continuïteit van de kwaliteiten behouden dient te blijven. Dat betekent dat karakteristieke begroeiing, ontginning en grenzen tussen landschappen herkenbaar moeten blijven. Ook voor wat betreft bebouwingslinten geldt dat de continuïteit gewaarborgd dient te blijven.
Provinciale Milieuverordening (PMV)
De Wet milieubeheer biedt provincies de mogelijkheid om een Provinciale Milieuverordening (PMV) te maken. In de PMV kunnen de provincies extra regels opnemen voor specifieke problemen in de provincies. Een van de onderwerpen die bij alle provincies in de PMV staat is het afvalstoffenbeleid en de milieubeschermingsgebieden voor stilte en voor grondwater.
Door de toepassing van de Provinciale Milieuverordening Zuid-Holland (PMV) wordt in diverse gebieden het grondwater beschermd tegen verontreinigingen. Daarmee wordt bereikt dat nu en in de toekomst grondwater kan worden gebruikt voor drinkwater. Om dat mogelijk te maken bevat de PMV in bijlage 10, onderdeel B van de verordening een aantal verbodsbepalingen. Uiteenlopende activiteiten mogen alleen plaatsvinden, indien Gedeputeerde Staten daarvoor toestemming geeft in de vorm van een ontheffing.
De milieubeschermingsgebieden voor grondwater zijn ingedeeld in drie categorieën van bescherming met elk een eigen beschermingsniveau. Deze gebieden zijn aangewezen door Gedeputeerde Staten en worden in bijlage 6 van de PMV benoemd. De drie verschillende beschermingszones voor grondwater zijn:
De waterwingebieden zijn de meest kwetsbare zones van de beschermingsgebieden. In deze zone is het beschermingsregime dan ook het strengst. Binnen Waterwingebieden dient elk risico van verontreiniging te worden voorkomen; in deze gebieden zijn dan ook in principe alleen activiteiten toegestaan in het kader van de grondwaterwinning zelf.
Het grondwaterbeschermingsgebied is de zone rondom het waterwingebied. Dit is een bufferzone die is ingesteld om het grondwater in het waterwingebied te beschermen. Voor deze zone zijn er minder verboden dan in het waterwingebied, de verboden die er nu nog zijn staan uitgeschreven in bepaling 3 van de PMV.
Het plangebied valt binnen het grondwaterbeschermingsgebied.