Plan: | Houtex |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0627.pbhoutex-0401 |
Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening is een beoordeling van de haalbaarheid verplicht. Het bodemonderzoek, en dan met name onderzoek naar de bodemkwaliteit, maakt onderdeel uit van deze afweging. Wettelijk is bepaald dat een bouwvergun- ningsplichtig bouwwerk niet mag worden gebouwd op een zodanig verontreinigd terrein, dat schade of gevaar is te verwachten voor de gezondheid van de gebruikers of het milieu.
In het kader van de herontwikkeling van de zogenaamde Houtex locatie te Waddinxveen, heeft de Milieudienst beoordelingen uitgevoerd van door gemeente Waddinxveen toegestuurde bodemrapporten. Aan de hand van deze gegevens wordt aangegeven of de locatie in voldoende mate is onderzocht.
1. Verkennend onderzoek van Witteveen en Bos uit Den Haag, met kenmerkSBNS35-1 (projectnummer 999255/375008), d.d. 4 september 2007.
In dit rapport wordt de eerder aangetroffen verontreiniging met PAK vertikaal afgeperkt. Tijdens het veldwerk zijn er zintuiglijk in de bodem sporen puin aangetroffen. Uit chemische analyse blijkt dat er in de ondergrond een lichte verontreiniging met PAK aangetroffen. Vervolgactie: De PAK verontreiniging is in voldoende mate onderzocht. In het rapport wordt gesteld dat er geen sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging.
2. Verkennend (water)bodemonderzoek van AT MilieuAdvies B.V. uit Lekkerkerk, met kenmerk AT09206, d.d. oktober 2009.
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de voorgenomen aankoop van het perceel voor geplande herontwikkeling. Tijdens het veldwerk zijn er zintuiglijk in de bodem slakken aangetroffen. Uit chemische analyse blijkt dat er in de bovengrond lichte verontreini- gingen met molybdeen en PAK aanwezig zijn. De ondergrond is niet verontreinigd met onderzochte parameters. In het grondwater is een matige nikkel en een lichte verontreiniging met barium geconstateerd.
Het slib uit de sloot is geclassificeerd als klasse AW. De specie is toepasbaar in oppervlaktewater en verspreidbaar over aangrenzende percelen.
De grondwaterverontreiniging geeft aanleiding tot nader onderzoek. Echter, omdat nikkel vaker in verhoogde concentraties in het grondwater voorkomtin de regio Midden-Holland wordt de uitvoer van een nader onderzoek niet zinvol geacht door de Milieudienst.
3. Verkennend onderzoek van AT MilieuAdvies B.V. uit Lekkerkerk, kenmerk AT09230, d.d. november 2009
Tijdens het veldwerk zijn er zintuiglijk in de bodem onder het fietspad slakken waargenomen. Uit chemische analyse blijkt dat in de bovengrond ten hoogste een lichte verontreiniging met PAK aanwezig is. De ondergrond is ten hoogste licht verontreinigd met kwik en lood. In het grondwater zijn lichte verontreinigingen met barium en zink geconstateerd.
Op basis van het beoordeelde bodemonderzoek zijn er geen bodemhygiënische redenen die een beletsel of beperking vormen ten aanzien van de beoogde toekomstige bouwplannen op de locatie.
Wbb-locatie:
Zoals uit de bovengenoemde rapporten blijkt, is op de Houtexlocatie een sterke bodemverontreiniging met PAK aanwezig. Het betreft een immobiele verontreiniging. Deze locatie staat bij de provincie bekend onder globiscode ZH062709106. Uit de rapporten blijkt dat er geen sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Uit contact met de provincie Zuid-Holland (dhr. Cazius) blijkt dat de omvang van de verontreiniging daar niet bekend is. Op 7 juli 2007 is bij de provincie Zuid-Holland een BUS-melding gedaan om deze verontreiniging te saneren. Inmiddels is de sanering op de locatie uitgevoerd. Er is voor gekozen om de verontreiniging te ontgraven. Ter afronding van de sanering heeft de provincie Zuid-Holland middels een beschikking d.d. 28 janurari 2010 de uitgevoerde sanering en het evaluatieverslag goedgekeurd.
De locatie is in voldoende mate onderzocht. Er zijn geen verdachte deellocaties meer aanwezig die niet of onvoldoende zijn onderzocht.
Op de locatie is een sterke bodemverontreiniging met PAK aanwezig. Voor deze verontreiniging is een BUS-melding gedaan bij de provincie. Inmiddels heeft de provincie Zuid-Holland de uitgevoerde sanering en het evaluatieverslag goedgekeurd.
Op basis van deze informatie en de uitgevoerde bodemonderzoek kan een eventueel aangevraagde bouwvergunning verleend worden.
De uitgevoerde onderzoeken zijn niet rechtsgeldig als bewijsmiddel bij hergebruik van vrijkomende grond. Indien vrijkomende grond op een andere locatie wordt hergebruikt dient deze te worden gekeurd door een gecertificeerd bedrijf conform het Besluit bodemkwaliteit (AP04 protocol schone grond) of het gestelde in het grondstromenbeleid Midden-Holland. Hergebruik en opslag van grond dient in nagenoeg alle gevallen te worden gemeld.