direct naar inhoud van 5.2 Bezonning
Plan: Vlietwijk KEEL-gebied
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.VlietwijkKEEL2011-BP20

5.2 Bezonning

Kader

De hoeveelheid zonlicht op een pand is bepalend voor het woon- en leefklimaat in gebouwen. Om die reden wordt dit aspect meegenomen bij de afweging of nieuwe bebouwing wordt toegestaan. Het is ook van belang voor de bepaling van de hoogte van een eventuele vergoeding van planschade als gevolg van vermindering van het aantal uur direct zonlicht.

Er zijn geen wettelijk normen of regels voor bezonning. Wel zijn er verschillende grote gemeenten die een richtlijn hanteren met betrekking tot bezonning van woningen. Hierop wordt getoetst bij het verlenen van een bouwvergunning. De richtlijnen gaan uit van de zogenaamde 'lichte TNO-norm' (afgeleid uit het rapport Woningwaardering, opgesteld door TNO, 1962). Deze norm gaat uit van ten minste twee mogelijke bezonningsuren per dag in de periode 19 februari tot 21 oktober.

Onderzoek

Door DGMR Industrie, Verkeer en Milieu b.v. is een bezonningsonderzoek uitgevoerd. Er is bekeken welke effecten de nieuwbouw van fase 2 heeft op de omliggende woningen. Dit is gebeurd met behulp van een computermodel, waarin op basis van de datum, het tijdstip en de breedte- en lengtegraad de stand van de zon wordt bepaald. Dit leidt tot visualisaties van de bezonningssituatie op bepaalde tijdstippen en in een bepaalde tijd van het jaar.

Het blijkt dat de bebouwing van fase 2 niet van invloed is op de bestaande bebouwing. De invloed op de gebouwen van fase 1 is beperkt. Er is duidelijk meer dan twee uur zon op de gevels van het zorgcentrum en gebouw 3. Dit is ook het geval voor blok 1 en 2. Voor de woningen van fase 2 zelf geldt dat alle woningen een gevel hebben met een mogelijke bezonningsduur van minimaal twee uur.

Resultaten

Er kan geconcludeerd worden dat de hinder door extra beschaduwing zeer beperkt is.