Plan: | Buitenplaats Duivenvoorde 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.Duivenvoorde-BP50 |
Het kasteel Duivenvoorde heeft in zijn huidige, niet meer op een militaire functie gerichte vorm, van oudsher een woonfunctie gehad. De zuidvleugel van het kasteel wordt ook thans nog bewoond. Deze woonfunctie zal naar verwachting ook op de langere termijn gehandhaafd blijven. Diverse overige van het landgoed deel uitmakende gebouwen hebben eveneens een, aan het beheer van het kasteel en de bijbehorende landerijen gerelateerde, woonfunctie. Ook ten aanzien hiervan is de verwachting dat deze woonfunctie in de toekomst gecontinueerd blijft.
Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is het beheer van kasteel Duivenvoorde met de bijbehorende landerijen ondergebracht in een stichtingsvorm. Tegelijk daarmee zijn de centrale - en noordelijke vleugel van het kasteel in gebruik genomen als museum, waarin de ontstaansgeschiedenis van het kasteel en het interieur daarvan centraal staan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid het kasteel alsmede een deel van het terrein te gebruiken als accommodatie voor conferenties, recepties en daarmee vergelijkbare evenementen. Voorts heeft de gemeente Voorschoten het kasteel aangewezen als officiële locatie voor het voltrekken van huwelijken.
De opzet in inrichting van het park, dat kasteel Duivenvoorde omringt, is in de loop der eeuwen aan veranderingen onderhevig geweest. Aan het begin van de zeventiende eeuw was sprake van een vierkant park met singels. Dit park is aan het begin van de achttiende eeuw vervangen door tuinen in formele Franse stijl. In de negentiende eeuw zijn de eerdere tuinen definitief vervangen door een landschapspark in Engelse stijl met vijvers. Deze inrichting van het park is tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Over één van deze vijvers is in het verleden een vlotbrug met ijzeren leuningen aangebracht, die nog steeds bestaat. Het landgoed Duivenvoorde is in zoverre openbaar toegankelijk dat -zij het in relatief beperkte mate- de mogelijkheid bestaat voor een paar korte wandelingen in het park bij het kasteel.
Het plangebied is onderdeel van de Landgoederenzone "Wassenaar - Voorschoten - Leidschendam", een gebied dat bij besluit van de ministers van OCW en VROM d.d. 19 november 2007 is aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. De Landgoederenzone strekt zich uit over de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Het gebied omvat een aaneengesloten reeks van landgoederen, buitenplaatsen met bijbehorende parken, tuinen, landerijen met boerderijen en villawijken met wijk- en groenvoorzieningen. Bijzonder is dat in deze Landgoederenzone de historisch-geografische -, landschappelijke en cultuurhistorische kenmerken uit de zeventiende tot en met de vroege twintigste eeuw goed herkenbaar bewaard zijn gebleven. Een -voor dit plan relevante- uitsnede van de kaart van het beschermd gezicht is weergegeven in figuur 3.4.
Figuur 3.4: uitsnede kaart Beschermd Dorpsgezicht Landgoederenzone
Het gehele terrein van kasteel Duivenvoorde is aangewezen als een rijksbeschermd monument met een complexbescherming. Binnen het geheel van het complex, bestaande uit de parkinrichting, het kasteel en en de bijbehorende gebouwen, zijn ook de afzonderlijke objecten voorzien van rijksbescherming op grond van de Monumentenwet 1988.
De rijksbescherming betreft naast het complex als geheel de volgende objecten: