direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitenplaats Duivenvoorde 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.Duivenvoorde-BP50

2.5 Gemeentelijk beleid

2.5.1 Structuurvisie Duivenvoorde 2005

De gezamenlijk door de gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg opgestelde "Structuurvisie Duivenvoorde 2005" voorziet, in overeenstemming met het door de hogere overheden uitgezette beleid, in een transformatie van de Duivenvoordecorridor van een vooral glastuinbouwgebied naar een kwalitatief hoogwaardig coulisselandschap waarbinnen nieuwe groene en recreatief aantrekkelijke functies worden gestimuleerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.Duivenvoorde-BP50_0004.png"

Figuur 2.3: kaartbeeld Structuurvisie Duivenvoorde 2005

Leidraad voor deze ontwikkeling is de versterking van het reeds bestaande waardevolle cultuur- en coulisselandschap. Robuuste groencomplexen worden afgewisseld met zowel open als besloten landschapseenheden. Daartoe ligt het accent van de structuurvisie op handhaving en uitbreiding van de bestaande open ruimte. Het kasteel Duivenvoorde vormt een centraal element in de corridor als geheel, realisatie van de beleidsdoelen versterkt karakteristieke zichtlijnen en vergezichten op het kasteel. Een verdere versterking van de ruimtelijke positie en functie van het kasteel met het omringende landgoed, zoals voorzien in het voorliggende bestemmingsplan, draagt zowel in ruimtelijk als functioneel opzicht verder bij aan het realiseren van deze beleidsdoelen.

2.5.2 Nota archeologie "Het bodemarchief ontrafeld"

In het nieuwe archeologiebestel dat in september 2007 is ingegaan zijn twee punten essentieel. Het eerste is de centrale rol die de gemeenten in dit bestel spelen. Dit vormt een interessante nieuwe uitdaging die gemeenten de mogelijkheid biedt om iets nieuws toe te voegen aan de identiteit en het karakter van een plek. De kennis, herkenbaarheid en beleving van de lokale geschiedenis en cultuur kan respectievelijk worden verdiept en vergroot. Het tweede punt is de invoering van het principe "de verstoorder betaalt": de initiatiefnemer van een ontwikkeling, ingreep, e.d. die leidt tot verstoring van het bodemarchief is verplicht de kosten van archeologisch vooronderzoek en vervolgonderzoek te betalen.

In de archeologienota "Het bodemarchief ontrafeld" (Nota archeologie 'Duin, Horst en Weidegebied') is het archeologiebeleid van de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar vastgelegd. Met deze archeologienota, die in 2009 is vastgesteld, geven de betreffende gemeenten een concrete invulling aan de herziene wetgeving voor de archeologische monumentenzorg. Gelet op de in het plangebied aanwezige archeologische waarden is toepassing van het archeologiebeleid resp. toetsing van de voorgenomen ontwikkelingen daaraan vanzelfsprekend en voorziet het voorliggende plan in een ontwikkeling die aansluit bij de in de archeologienota geformuleerde doelstellingen.

2.5.3 Beeldkwaliteitsplan Duivenvoordecorridor

Uitgangspunt bij de herontwikkeling resp. herinrichting van de Duivenvoordecorridor, waarvan het plangebied van het voorliggende plan deel uitmaakt, is dat met deze ontwikkeling allure aan het landschap wordt toegevoegd. Bij alle ontwikkelingen en ingrepen geldt dan ook dat de lat hoog ligt, iedere ontwikkeling binnen dit gebied moet kwaliteit uitstralen. Dat geldt niet alleen voor de bebouwing met bijbehorende tuinen en parken, voor de erfafscheidingen, maar ook voor de ontwikkeling van openbare ruimte als wegen en paden en de overige ontwikkelingen binnen het landelijk gebied: van de uitbreiding van stallen of van de scheepswerf tot de herontwikkeling van een uitspanning.

Álle ruimtelijke plannen binnen de Duivenvoordecorridor worden getoetst door een kwaliteitsteam. Dit team wordt gevormd door stedenbouwkundigen van de gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg, vertegenwoordigers van de beide gemeentelijke welstandscommissies en externe landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

Om te borgen dat het kwaliteitsteam aan ontwikkelende partijen vooraf kan aangeven aan welke kwaliteitseisen plannen moeten voldoen, zodat van meet af aan helder is waaraan de betreffende plannen worden getoetst, wordt door de beide betrokken gemeenten de vaststelling van het "Beeldkwaliteitsplan Duivenvoordecorridor" voorbereid. Dit beeldkwaliteitsplan zal voor het betrokken gebied in de plaats treden van de beide gemeentelijke welstandsnota's en een aanvulling vormen op de bestemmingsplannen, inrichtingsplannen, etc. die beide gemeenten voor hun deel van de Duivenvoordecorridor hebben vastgesteld, met inbegrip van het het voorliggende plan voor de gronden rond het kasteel Duivenvoorde. Dat betekent dat ook ontwikkelingen en ingrepen binnen het landgoed Duivenvoorde zullen moeten voldoen aan de kwaliteitseisen die in het vast te stellen Beelkwaliteitsplan worden vastgelegd. De ontwikkelingen die met het voorliggende plan mogelijk worden gemaakt zijn daarom ook uitgewerkt in nauwe samenspraak met het genoemde kwaliteitsteam. Daarmee is op voorhand een goede afstemming met de eisen uit het komende Beeldkwaliteitsplan geborgd.

2.5.4 Nota Erfgoed

Op 17 december 2009 heeft de raad van de gemeente Voorschoten de "Nota Erfgoed" vastgesteld. In deze nota geeft de gemeente aan wat haar ambities zijn om het aanwezige culturele erfgoed veilig te stellen, in stand te houden en verder te ontwikkelen. Samen met de "Erfgoedverordening 2008" en de gemeentelijke archeologienota "Het Bodemarchief ontrafeld" vormt de Nota Erfgoed het sluitstuk van een intensief traject om de ambities van de gemeente op het gebied van erfgoed te vertalen in beleid en regelgeving.

Met de Nota Erfgoed streeft de gemeente Voorschoten naar een mix van instandhouding, beheer en ontwikkeling van cultureel erfgoed. Hierbij staat gebiedsgericht en integraal werken in overleg met betrokken partijen centraal. De gemeente gaat meer aandacht besteden aan voorlichting en communicatie en het vroegtijdig betrekken van het aspect cultuurhistorie bij bouw- en inrichtingsprojecten om de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente te vergroten.

Bij de totstandkoming van de Nota Erfgoed is door de gemeente nauw samengewerkt met diverse partijen, zoals de Vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, lokale historici, medewerkers van de gemeente Wassenaar en de adviescommissie voor Welstand en Cultureel Erfgoed.

Hoewel in de Nota Erfgoed geen specifieke ambities worden beschreven voor het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan, zullen eventuele ingrepen en ontwikkelingen binnen het plangebied altijd ook ten minste in meer algemene zin worden beoordeeld tegen achtergrond en doelstellingen van het in de Nota geformuleerde beleid.