direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijke en functionele aspecten
Plan: Uitwerkingsplan Haagwijk
Status: ontwerp
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20

4.2 Ruimtelijke en functionele aspecten

Hoofdcomplex

Het hoofdcomplex vormt het middelpunt van de nieuwe buitenplaats. Het complex beëindigt de monumentale oprijlaan en onderhoudt een vanzelfsprekende relatie met de vijver aan de parkzijde (oostzijde).

Het gebouw rijst direct op uit het maaiveld. Het park loopt daarmee door tot aan de voet van het gebouw.

Het hoofdcomplex kan uit één of meerdere woningen bestaan. Indien grondgebonden woningen worden gerealiseerd is het aantal woningen beperkt. Bij gestapelde woningbouw in de vorm van appartementen kan het aantal woningen groter zijn.

De begane grond of de bel-etage van het hoofdcomplex dient een grote netto hoogte te hebben en dient een betekenisvolle relatie aan te gaan met het park. In geval van een afronding in de vorm van een kap bestaat het complex uit maximaal 3 lagen en een vierde laag in de vorm van een kap. In geval van een platte afdekking dient de 4e laag terug te liggen ten opzichte van de opgaande gevel van de 3e laag.

Het hoofdcomplex dient een voorname uitstraling te hebben met een bijzondere architectonische kwaliteit. Bij meerdere woningen dient de uitstraling van de individuele woning ondergeschikt te zijn aan de uitstraling van het complex als geheel. Eventuele buitenruimten bij individuele woningen op de verdiepingen dienen een onlosmakelijk onderdeel te zijn van het gebouw. Individuele tuinen dienen zoveel als mogelijk te worden vermeden. In geval van appartementen dient er één representatieve entree te worden gemaakt.

De gedachten gaan uit naar een eigentijdse architectuur; niet te modieus en niet te historiserend. Het hoofdcomplex en de laanwoningen vormen tezamen een ensemble waarin het hoofdcomplex dominant is. Alle installaties zijn uit het zicht, ook bovendaks.

Parkeren geschiedt in dit geval onder het gebouw in de vorm van een half verdiepte of geheel verdiepte parkeergarage van niet meer dan één laag. Bergingen, containeropstelplaatsen en fietsenstallingen maken een integraal onderdeel uit van het hoofdcomplex.

Ten behoeve van het hoofdcomplex en de boswoningen wordt mogelijk een insteekhaven aangelegd aan de zuidzijde van het hoofdcomplex voor de aanleg van boten. De bestaande kade wordt in dit geval vervangen door een andere constructie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20_0008.jpg"

Afbeelding 4.2: Impressie ontwerp hoofdcomplex door Claus en Kaan Architecten

Boswoningen

De boswoningen staan in het bos ten noorden van de oprijlaan. De boswoningen dienen zoveel als mogelijk achter op de kavel te worden gepositioneerd. De woningen staan in direct contact met de omliggende bospercelen en dienen daarin op te gaan.

Per boswoning is sprake van één opstal. Dat wil zeggen dat het parkeren inpandig is opgelost en dat ook bergingen een integraal onderdeel vormen van de hoofdmassa.

De boswoningen zijn maximaal één laag met een kap. De architectonische expressie is rustig, sober en introvert. De voorkeur gaat uit naar één architectuur. Daarnaast zijn ze eigentijds en goed gedetailleerd. De hoeveelheid materialen waaruit de woning is opgebouwd dient gering te zijn. De materialen zijn daarbij van hoge kwaliteit en dienen mooi te verouderen. Er is een voorkeur voor een terughoudende en dus donkere uitstraling. De boswoningen onderscheiden zich duidelijk van het architectonisch idioom en de materialisering van het hoofdgebouwen en de laanwoningen.

De erfafscheiding bestaat uit een natuurlijke en groene afscheiding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20_0009.png"

Afbeelding 4.3: Referentiebeelden boswoningen (bron: uitwerking beeldkwaliteitsplan Duivenvoorde corridor naar deelgebied Haagwijk)

Laanwoningen

De laanwoningen zijn qua architectuur verwant aan het hoofdcomplex en vormen samen met het hoofdcomplex een ensemble. De laanwoningen variëren onderling in uitstraling en zijn transparant qua opzet.

De laanwoningen bestaan uit één laag met kap of twee lagen zonder kap. De architectonische expressie is rustig, sober en introvert. Net als de boswoningen dienen de woningen naadloos op te gaan in het parklandschap. Daarnaast zijn ze eigentijds en goed gedetailleerd. De hoeveelheid materialen waaruit de woning is opgebouwd dient gering te zijn. De materialen zijn daarbij van hoge kwaliteit en dienen mooi te verouderen.

De laanwoningen staan op respectvolle afstand van de monumentale oprijlaan maar onderhouden daar wel een relatie mee. De rooilijn bevindt zich op een afstand van 10 tot 15 meter vanaf de weg. Alle woningen staan in de rooilijn.

Tussen de woningen liggen bospercelen. Deze bospercelen zijn een weerspiegeling van het broekbos ten noorden van de oprijlaan en zorgen voor evenwicht als het gaat om de uitstraling aan weerszijden van de oprijlaan. Bovendien krijgt de oprijlaan hiermee weer enige voornaamheid. De bospercelen liggen bij vrijstaande woningen steeds aan de oostzijde van de kavel, over de volledige diepte van de kavel. Bij halfvrijstaande woningen dient aan de vrije zijde een bosperceel te worden gerealiseerd.

De laanwoningen zijn goed zichtbaar maar concurreren niet met het hoofdcomplex en de bestaande bebouwing.

Het parkeren is onderdeel van het hoofdgebouw. Dit geldt ook voor andere noodzakelijke voorzieningen als bergingen, containeropslag en fietsenstalling. Een uitzondering kan worden gemaakt voor een botenhuis. Ieder botenhuis moet passen bij de eigen laanwoning, de woning en het botenhuis dienen dus door dezelfde architect ontworpen te worden. Alle botenhuizen die gerealiseerd worden moeten wel een gezamenlijk element hebben. De botenhuizen zijn terughoudend in vorm, materiaal en plaatsing. Het botenhuis dient haaks op het water te worden geplaatst. Los van het botenhuis mag een insteekhaven worden gerealiseerd.

De bruggen naar de woningen zijn in de stijl van het landschap ontworpen.

De erfafscheiding bestaat uit een natuurlijke en groene afscheiding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20_0010.png"

Afbeelding 4.4: Referentiebeelden laanwoningen (bron: uitwerking beeldkwaliteitsplan Duivenvoorde corridor naar deelgebied Haagwijk)