Plan: | Uitwerkingsplan Haagwijk |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | uitwerkingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20 |
De voormalige buitenplaats Haagwijk wordt gerevitaliseerd. De nog bestaande elementen en structuren op het voormalige buiten Haagwijk vormen het uitgangspunt voor het nieuwe landgoed met de realisatie van woningen en een vernieuwde parkaanleg.
De voorgestelde vernieuwing gaat uit van de bestaande kwaliteiten. De bestaande kwaliteiten worden daarbij versterkt. Bovendien worden nieuwe kwaliteiten toegevoegd en wordt het gebied voor wandelaars toegankelijk gemaakt.
De revitalisatie van het gebied is beschreven in het beeldkwaliteitsplan 'Haagwijk Voorschoten' (Haagwijk Voorschoten, uitwerking beeldkwaliteitsplan Duivenvoorde corridor naar deelgebied Haagwijk, Bierman Henket architecten, 10 februari 2012). Onderdeel van het beeldkwaliteitsplan is een concept-landschapsschema. Het concept-landschapsschema geeft de hoofdopzet van de ontwikkeling. De daadwerkelijke uitwerking kan hier van afwijken.
Afbeelding 4.1: Concept-landschapsschema (ontwerp Michael van Gessel)
De oorspronkelijke formele en royale oprijlaan wordt weer teruggebracht in de vorm van een bomenlaan met aan weerszijden een brede sloot. De sloten aan weerszijden geven de laan extra allure en zorgen ervoor dat de laan los geraakt van de bospercelen aan weerszijden. Het kenmerkende karakter van het omliggende veenweidegebied, de hoge waterstand ten opzichte van het maaiveld, is zo ook direct bij het binnenkomen van Haagwijk zichtbaar en voelbaar. De oprijlaan schuift iets op in noordelijke richting ten opzichte van de huidige situatie. Door deze verschuiving wordt het doorzetten van een volwaardige bomenrij ter hoogte van het perceel met de bestaande woning mogelijk gemaakt, waardoor het laankarakter van de oprijlaan wordt verstrekt.
Aan weerszijden van de laan liggen natte broekbossen. Aan de noordzijde ligt het bos er al, aan de zuidzijde worden (ter plaatse van het kassencomplex en het weiland) kleine bospercelen aangelegd die de scheiding gaan vormen tussen de nieuwe bouwkavels. Hierdoor wordt de privacy van iedere kavel gewaarborgd en ontstaat tegelijkertijd, in het perspectief van de laan, een gesloten beeld ter weerszijden. Oorspronkelijk lagen hier (aan de westzijde van de aanleg) ook meer extensief ingerichte bospercelen.
Aan de zuidzijde van de laan worden zogenaamde laanwoningen gerealiseerd. De bebouwingsgrens van de laanwoningen ligt op gepaste afstand van de laan. Via bruggen bereiken de bewoners hun kavel.
In het bestaande bos aan de noordzijde van de oprijlaan, ligt een vormeloze open ruimte ter plaatse van een voormalige opslag van het Ministerie van Defensie. Door de open ruimte wat groter en wat rechthoekiger te maken, zijn er op deze locatie enkele boswoningen mogelijk. De bebouwing wordt achter op de kavels gesitueerd vanwege bezonning alsmede de wens om afstand aan te houden tot de monumentale oprijlaan.
Scharnierpunt van het nieuwe landgoed is het einde van de oprijlaan, daar waar ook het oorspronkelijke buitenhuis heeft gestaan. Hier komt het nieuwe hoofdcomplex. Dit complex sluit de monumentale oprijlaan af en heeft zicht op de vijver. Er ontstaat een plein waaraan zich zowel het hoofdcomplex als de bestaande tuinmanswoning annex koetshuis adresseren.
Belangrijk object in de parkaanleg van Haagwijk is de vijver, gelegen in een open boomweide met parkbomen van wisselende soort. In de eindsituatie dient er zowel sprake te zijn van een zekere intimiteit rondom de besloten en verstilde vijver als van uitzicht naar het weidegebied in de omgeving met op het einde van de aanleg de Vliet achter de dijk. De parkaanleg in dit deel van het landgoed loopt tot aan de voet van het hoofdcomplex. Het hoofdcomplex staat daarmee in het park en vormt, net als voorheen, het centrale punt in de aanleg, het element waar alles omheen draait.
De opzet van het vernieuwde landgoed is zo, dat bezoekers van harte welkom zijn en vanzelf door het park worden geleid zonder dat de bewoners daar bovenmatig last van hebben en zonder dat er veel afscheidingen noodzakelijk zijn. De kavels aan de zuidzijde (laanwoningen) zijn van de oprijlaan gescheiden door een brede watergang. De kavels van de boswoningen zijn omringd door een haag. Het openbaar netwerk van paden is helder en eenvoudig en versterkt het langgerekte karakter van het landgoed.
Aan het oostelijk einde van de aanleg ligt de dijk met de Vliet. Op de dijk ligt een openbaar pad in noordzuid-richting die de verbinding vormt tussen de twee oostwest gelegen paden in de vernieuwde parkaanleg en die in de toekomst zowel in noordelijke als zuidelijke richting een vervolg krijgt langs de westelijke oever van de Vliet. Daar ligt ook de plek van een verdwenen prieel van waaruit men de Vliet met al zijn activiteit goed kon overzien. De wens is om dit object in een moderne vorm terug te brengen.