Plan: | Deltaplein |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20 |
De kwaliteit van zowel de bodem en het (grond)water, zijn van invloed op de kwaliteit van het woon- en leefklimaat. Wanneer sprake is van verontreiniging, dan kan dit de volksgezondheid negatief beïnvloeden.
Teneinde de kwaliteit van de bodem ter plaatse vast te stellen is in februari 2012 door IDDS BV een verkennend milieukundig bodemonderzoek verricht op de locatie Deltaplein te Voorschoten (kenmerk 1110D671/DBI/rap1.1). Het rapport is als Bijlage 2 bij dit bestemmingsplan gevoegd.
Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kan het volgende worden geconcludeerd:
Bovengrond
In de bovengrond zijn plaatselijk bijmengingen met bodemvreemd materiaal (puin en dergelijke) waargenomen. Op het maaiveld en in het opgeboorde bodemmateriaal zijn zintuiglijk geen asbestverdachte materialen waargenomen. Daarnaast is de bovengrond plaatselijk sterk verontreinigd met zink en plaatselijk licht verontreinigd met cadmium, kwik, lood, PAK, PCB en minerale olie. De sterke verontreiniging is een zogenaamde 'spot' welke het gevolg is van het historisch gebruik van de grond en waarvan er meerdere kunnen voorkomen.
Ondergrond
In de ondergrond zijn plaatselijk bijmengingen met bodemvreemd materiaal waargenomen. In het opgeboorde bodemmateriaal zijn zintuiglijk geen asbestverdachte materialen waargenomen, dan wel olieproduct. Verder is de ondergrond plaatselijk licht verontreinigd met kwik, zink lood, PAK, PCB en minerale olie.
Grondwater
Het grondwater is niet verontreinigd met de onderzochte zware metalen, vluchtige aromaten, VOCl en minerale olie.
De conclusie is dan ook dat er geen sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging en er derhalve op basis van het onderzoek geen beperkingen bestaan inzake het verlenen van een omgevingsvergunning (activiteit bouwen) of de voortzetting van het huidige bodemgebruik van de onderzoekslocatie.
Op de locatie is niet uitgesloten dat meerdere zogenoemde “verontreinigingsspots” aanwezig zijn. Conform de bodemkwaliteitskaart is de verwachting voor het gebied dat in de bovengrond lichte tot sterke verontreinigingen met zware metalen aanwezig kunnen zijn.
Indien op de onderzoekslocatie ten gevolge van graafwerkzaamheden grond vrijkomt en buiten de locatie wordt hergebruikt, vindt hergebruik veelal plaats binnen het kader van het Besluit bodemkwaliteit. In dat geval dient de chemische kwaliteit van de grond te worden getoetst aan de kwaliteitsnormen die door het Besluit bodemkwaliteit aan de betreffende toepassing worden verbonden.
Bij graafwerkzaamheden dient de spot met een sterk verhoogd gehalte zink separaat te worden afgegraven en afgevoerd te worden naar een erkende instelling. Tevens dient rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat de bovengrond licht tot sterk verontreinigd is. Deze dient separaat te worden afgegraven en te worden onderzocht.
Rekening houdende met bovenstaande maatregelen is de bodemkwaliteit dan ook geen obstakel voor het realiseren van de voorgenomen plannen aan het Deltaplein.