direct naar inhoud van 4.3 Ruimtelijke beschrijving
Plan: Deltaplein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20

4.3 Ruimtelijke beschrijving

4.3.1 Hoofdgebouw

De voornaamste ontwikkeling aan de Koningin Julianalaan en de Schoolstraat betreft het hoofdgebouw, bestemd voor de commerciële ruimten en woningen. Zowel aan de Schoolstraatzijde als aan de zijde van de Koningin Julianalaan vindt pandsgewijs een verspringing in de gevel plaats van maximaal 20 centimeter.

Circa 2400 m² bestemd voor winkels en in totaal 61 woningen zullen worden gerealiseerd in het pand dat bovengronds drie lagen met kap en vier lagen met kap telt. Het totale oppervlak van het pand bedraagt circa 2750 m² en het gebouw heeft een maximale hoogte van circa 21 meter. Op de kop van het gebouw bevindt zich een hoogteaccent.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0008.png"

Afbeelding 4.2: 3D-impressie van toekomstig zicht vanuit Schoolstraat richting paviljoen (bron: Kokon architectuur en stedenbouw)

Op de begane grond van het pand bevinden zich de commerciële ruimten welke zoveel mogelijk vanaf de Schoolstraat als de pleinzijde toegankelijk zijn. Een (discount) supermarkt zal naar verwachting op de begane grond worden gehuisvest, evenals de entreehallen van de appartementen die op de verdiepingen worden gerealiseerd. De bergingen voor deze appartementen zullen ook op de begane grond worden gerealiseerd en bereikbaar zijn vanaf de Schoolstraat.

De detailhandelsvestigingen zullen bereikbaar zijn vanaf de Schoolstraat, de bestaande winkelstraat. Hiermee wordt bijgedragen aan de kwaliteit van het winkelen in het centrum van Voorschoten. Daarnaast is winkelend publiek langs de Koningin Julianalaan niet wenselijk omdat het niet goed te combineren is met het drukke verkeer langs deze verkeersader. Voor de noodzakelijke toegang vanaf de Schoolstraat wordt in het plan in een verkeersruimte voorzien, welke ook is opgenomen in de planregels. Aan de Koningin Julianalaan zijn in de basis alleen nooduitgangen gewenst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0009.png"

Afbeelding 4.3: Situatietekening begane grond (bron: Kokon architectuur en stedenbouw)

De eerste en tweede verdieping van het gebouw hebben een bijna identieke indeling. Op beide verdiepingen worden 22 appartementen gerealiseerd waarvan 15 sociale koopwoningen. Deze tweekamerappartementen kennen een oppervlakte van circa 56 m² en zijn voorzien van een buitenterras van circa 4 m². De overige 7 appartementen per verdieping hebben een oppervlakte vanaf 99 m² tot 116 m² en variëren van 3 tot en met 5 kamers. De buitenruimte van deze appartementen heeft een oppervlakte tussen 10 en 12 m².

Op de derde verdieping zijn 15 appartementen voorzien, waarvan één appartement in het sociale segment. De overige appartementen kennen verschillende oppervlakten, van circa 92 m² tot en met 110 m². Op de vierde verdieping bevinden zich twee penthouses (met vier kamers) van circa 130 m² en 137 m² en met een buitenruimte van circa 30 respectievelijk 42 m².

4.3.2 Parkeerkelder

Het hoofdgebouw wordt volledig onderkelderd, met een in- en uitrit aan de Koningin Julianalaan. De nieuw te realiseren parkeergarage kent 115 parkeerplaatsen ten behoeve van de commerciële- en woonfunctie van de bovengelegen verdiepingen en een uitrit aan de Koningin Julianalaan ter hoogte van de Koningin Wilhelminalaan. De parkeerkelder krijgt een openbaar karakter. De nieuwe garage zal worden gekoppeld aan de bestaande garage onder de Hema-vestiging, met daarin na koppeling 53 parkeerplaatsen. Bij de oprichting van deze garage is rekening gehouden met een mogelijke koppeling met een nieuwe garage, en de daarvoor noodzakelijke aanpassingen. Voor beide delen van de garage dient in de nieuwe situatie gebruik te worden gemaakt van één gemeenschappelijke in- en uitrit, aan de noord- en zuidzijde van het plan aan de Koningin Julianalaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0010.png"

Afbeelding 4.4: Ontwerp parkeerkelder Deltaplein (bron: Kokon architectuur en stedenbouw)

4.3.3 Paviljoen

In het plan is tevens een commercieel paviljoen voorzien ter plaatste van de huidige parkeervoorzieningen. Het pand kent twee verdiepingen met een oppervlak van 320 m² (210 m² begane grond en 110 m² eerste verdieping). De dakconstructie maakt dat het pand een maximale hoogte van circa 7,2 meter kent.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0011.png" Afbeelding 4.5: Ontwerp paviljoen Deltaplein (bron: Kokon architectuur en stedenbouw)

Om het gebruik van het paviljoen te laten aansluiten bij de omgeving en mogelijke hinder tegen te voorkomen, zal in het paviljoen een horecagelegenheid worden geëxploiteerd uit ten hoogste horecacategorie 1b (h-1b). Hierdoor zijn zowel horecabedrijven voor het nuttigen van niet-alcoholische dranken in een winkelcentrum als horecabedrijven van relatief beperkte omvang die zich in mindere mate richten op het winkelend publiek (onder andere cafetaria's, snackbars) mogelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0012.png"

Afbeelding 4.6: 3D-impressie van toekomstig zicht vanaf paviljoen richting Schoolstraat (bron: Kokon architectuur en stedenbouw)

4.3.4 Knooppunt Voorschoten

De ontwikkeling op het Deltaplein sluit direct aan op het project 'Knooppunt Voorschoten'. Dit project betreft het laatste deel van de herinrichting van de hoofdontsluitingsweg door Voorschoten, van de Papelaan tot aan de Prinses Beatrixlaan. Deze herinrichting moet de doorstroming verbeteren en de veiligheid te vergroten van fietsers, voetgangers en automobilisten. Ter hoogte van de Schoolstraat en de Koningin Julianalaan grenst het project aan het Deltaplein project (zie Bijlage 1).

Binnen het Deltaplein project maakt het bestaande parkeerterrein plaats voor een paviljoen en verblijfsgebied. De te verwijderen parkeerplaatsen worden opgenomen in de nieuwe parkeergarage. Door het verwijderen van dit parkeerterrein is het niet meer noodzakelijk om dit deel van het centrum toegankelijk te maken voor auto's. Dit heeft als voordeel dat het aangrenzende kruispunt, onderdeel van het Knooppunt project, compacter kan worden vormgegeven. De huidige kruising wordt als het ware een T-splitsing. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat de rijrichting voor het laad- en losverkeer in de Schoolstraat wordt omgedraaid (zie afbeelding 2.8). Hierdoor wordt de Schoolstraat vanaf het Treubplein ingereden en uitgereden via het Deltaplein (Schoolstraat).

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0013.png"

Afbeelding 4.7: Categorisering wegen centrum (bron: Gemeente Voorschoten)

Via de herinrichting van het Knooppunt project wordt ruimte gemaakt voor de nieuwe uitrit van de parkeergarage. Ook worden aanpassingen in het wegprofiel gemaakt ter hoogte van de inrit van de garage (in de huidige situatie is dat nog een in- en uitrit).

Het Knooppunt en Deltaplein project sluiten qua ontwerp op elkaar aan en ook bij de uitvoering wordt afstemming gezocht om hinder tot een minimum te beperken. Door de aansluiting van beide projecten op elkaar wordt het centrum veiliger en aantrekkelijker voor bewoners, ondernemers en bezoekers.