direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal- en regionaal beleid
Plan: Witte de Withlaan 1d
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2010WittedeWithl1d-PB11

3.2 Provinciaal- en regionaal beleid

Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland, Visie op Zuid-Holland (2010)

Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten de Provinciale Structuurvisie, de Verordening Ruimte en de Uitvoeringsagenda vastgesteld. De Structuurvisie vervangt de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte van de provincie Zuid-Holland en bevat de ambities van provinciaal belang voor de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2040.

De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke peilers. Gestreefd wordt naar een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Kenmerkende kwaliteiten zijn een goede bereikbaarheid en een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur.

In de structuurvisie wordt aangegeven welke zaken de provincie Zuid-Holland van provinciaal belang vindt. De basis daarvoor ligt in de integrale hoofdopgaven die zijn benoemd in de Provinciale Structuurvisie. Die vijf integrale hoofdopgaven en de bijbehorende provinciale belangen betreffen:

  • 1. concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel;
  • 2. duurzame en klimaatbestendige Deltaprovincie;
  • 3. divers en samenhangend stedelijk netwerk 2020;
  • 4. vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • 5. stad en land verbonden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2010WittedeWithl1d-PB11_0005.jpg"

Afbeelding 3.1: uitsnede functiekaart Structuurvisie Zuid-Holland met aanduiding projectgebied.

Het projectgebied valt binnen het stads- en dorpsgebied met hoogwaardig openbaar vervoer. Beleidsuitgangspunten van stads- en dorpsgebieden zijn het versterken van het stedelijk netwerk, het creëren van voldoende aanbod in verschillende woonmilieus en vitale en waardevolle landschappen behouden en ontwikkelen.

Het projectgebied valt buiten de grote kantorenlocaties van de structuurvisie en is niet gelegen binnen korte afstand van een station.

Regionale Structuurvisie Holland Rijnland (2009)

De gemeente Voorschoten maakt deel uit van de regio Holland-Rijnland. De Regionale Structuurvisie Holland-Rijnland is een beleidsdocument opgesteld door het samenwerkingsorgaan Holland-Rijnland. Op een lager ruimtelijk schaalniveau dan de Provinciale Structuurvisie schetst de Regionale Structuurvisie een beeld van gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied dat zich uitstrekt tussen de gemeenten Noordwijk, Nieuwkoop, Rijnwoude en Voorschoten, waarin Leiden het stedelijke middelpunt is.

Op 24 juni 2009 is de definitieve versie van de Regionale Structuurvisie door het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland vastgesteld. De Wet ruimtelijke ordening (Wro) is per 1 juli 2008 van kracht en verplicht gemeenten, provincies en het Rijk een structuurvisie vast te stellen voor hun grondgebied. Regio's zijn echter niet verplicht om een structuurvisie op te stellen, maar mogen dat wel. Dit houdt in dat de Regionale Structuurvisie van Holland Rijnland geen wettelijk karakter heeft. Daarentegen is het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland bevoegd om deze structuurvisie vast te stellen en verbindt het de deelnemende gemeenten daarmee om afspraken uit dit document uit te voeren. Als gemeenten van deze afspraken willen afwijken, dan moeten zij op regionaal niveau een oplossing vinden.

Het voornaamste doel van het beleid in de Regionale Structuurvisie is een juiste balans te stellen tussen het behoud van het unieke karakter van de regio, met haar bollenlandschap en historische kernen en steden, en wenselijke toekomstige ontwikkelingen.

Met de Regionale Structuurvisie kiezen de Holland Rijnland-gemeenten koers voor de ruimtelijke inrichting van de gelijknamige regio. In de visie zijn een aantal keuzes gemaakt die de samenhang tussen de grote deelgebieden van de regio verbeteren: bollenstreek, kustzone, stedelijk gebied en Veenweide en Plassen.

3.2.1 Conclusie

De locatie valt buiten de aangegeven belangrijke kantorenlocaties en valt binnen het Stads- en dorpsgebied met hoogwaardig openbaar vervoer. Door het creëren van woningen op de plaats van kantoren wordt dan ook invulling gegeven aan het beleid uit de provinciale structuurvisie. Voorts dragen de woningen bij aan de diversiteit van het woningaanbod.

Doordat het uiterlijk van het gebouw waarin de woningen worden gerealiseerd niet verandert wordt het karakter van de regio behouden.