Plan: | Dorpen - reparatie Zijderveldselaan 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0620.Zijderveldselaan2-VG01 |
Op 23 december 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak
gedaan in het bestemmingsplan "Dorpen" (zie bijlage 1). In de uitspraak is het besluit tot bestemmingslegging van het perceel Zijderveldselaan 2 in Zijderveld vernietigd en is verzocht binnen 26 weken het gebrek door middel van een 'reparatiebesluit' te herstellen. De in de tussenuitspraak opgenomen hersteltermijn is ongebruikt verstreken, zodat niet is voldaan aan de door de Afdeling in de tussenuitspraak gegeven opdracht. Daarom heeft de Afdeling bij uitspraak van 6 juli 2016 het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan "Dorpen" voor het perceel Zijderveldselaan 2 in Zijderveld vernietigd (zie bijlage 2). Tevens heeft de Afdeling de gemeenteraad van Vianen opgedragen het besluit op bepaalde punten te herstellen. Voorliggend bestemmingsplan geeft uitvoering aan de opdracht van de Afdeling.
Het plangebied ligt in het zuiden van de kern Zijderveld, perceel Zijderveldselaan 2. Zie figuur 1.1.
Figuur 1.1 Ligging plangebied (bron: ArcGis luchtfoto 2014)
Nu het bestemmingsplan 'Dorpen' ter plaatse van het plangebied is vernietigd geldt het bestemmingsplan 'Zijderveld Dorp 2004'. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 16 december 2004 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 5 april 2005.
De toelichting van dit bestemmingsplan is als volgt opgebouwd:
De eigenaar heeft het perceel Zijderveldselaan 2 in 2002/2003 aangekocht om daar het aannemersbedrijf voort te zetten dat hij op een andere locatie reeds exploiteerde. Het bedrijf was daar op dat moment nog bij recht toegestaan op grond van het toen nog geldende bestemmingsplan "Zijderveld Dorp (1982)". Met de inwerkingtreding van het voorheen bestemmingsplan "Zijderveld Dorp (2004)" zijn de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf onder de werking van het overgangsrecht gebracht, door het toekennen van de bestemming "Woondoeleinden".
In het bestemmingsplan "Dorpen" dat op 21 april 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld is aan het perceel Zijderveldeslaan 2 de bestemming "Wonen" toegekend. Het ter plaatse gevestigde aannemersbedrijf is volgens de planregels niet toegestaan. In het bestemmingsplan "Dorpen" is dus gekozen om het gebruik wederom onder het overgangsrecht te brengen. De reden hiervoor is dat in het verleden afstand is gedaan van de mogelijkheid een bedrijf te exploiteren op het perceel Zijderveldselaan 2 in ruil voor de mogelijkheid daar een tweede woning te bouwen. Tevens is een aannemersbedrijf in ruimtelijk opzicht niet aanvaardbaar, gelet op de nabijheid van woningen.
Ter zitting is komen vast te staan dat de gemeente nooit een poging heeft gedaan om de bedrijfsvoering op deze locatie te laten beëindigen. De raad heeft toegelicht dat het gemeentebestuur daarvoor ook in de toekomst geen mogelijkheid ziet, gelet op de beschermende werking van het overgangsrecht, en daartoe ook geen poging zal ondernemen. Gelet op het voorgaande bestaat er volgens de Afdeling niet de gerechtvaardigde verwachting dat het gebruik binnen de planperiode zal worden beëindigd. De raad heeft daarom niet in redelijkheid kunnen volstaan met het toekennen van de bestemming "Wonen" en het voor de tweede keer onder de werking van het overgangsrecht brengen van de bedrijfsactiviteiten ter plaatse van het perceel Zijderveldselaan 2. Reden waarom volgens de Afdeling het besluit niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid.
In het kader van de opdracht van de Afdeling heeft de omgevingsdienst regio Utrecht in april/mei 2016 onderzocht of het aannemersbedrijf positief bestemd kan worden. Dit houdt in dat de activiteiten zodanig zijn dat een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van omliggende woningen gegarandeerd kan worden. Hieruit kwam naar voren dat akoestisch onderzoek noodzakelijk is. Door Rho adviseurs voor leefruimte is vervolgens akoestisch onderzoek uitgevoerd (bijlage 3). Het bedrijf is getoetst aan de normen uit de VNG brochure, het Activiteitenbesluit en de “Circulaire Geluidhinder veroorzaakt door het wegverkeer van en naar de inrichting”.
Uit het onderzoek blijkt dat wordt voldaan aan de richtwaarden zoals vermeld in de VNG brochure voor een gemengd gebied en de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit, met uitzondering van de woning aan de Zijderveldselaan 1. Hier wordt het maximaal geluidniveau in de dagperiode overschreden ten gevolge van het laden en lossen op de openbare weg. Het laden en lossen vindt maximaal één keer per dag plaats. Het treffen van afschermende maatregelen is niet mogelijk, omdat de activiteiten plaatsvinden op de openbare weg. Daarnaast is in het Activiteitenbesluit geregeld dat pieken vanwege het laden/lossen in de dagperiode uitgezonderd zijn van toetsing omdat de hinder dan beperkt is en anders vele bedrijven ernstig worden gehinderd in de bedrijfsvoering. Om deze redenen wordt de overschrijding aanvaardbaar geacht.
Geconcludeerd wordt dat het Renovatiebedrijf Kranenburg v.o.f. positief bestemd kan worden uitgaande van de huidige bedrijfsvoering. Hierbij is voldoende aannemelijk dat bij de omliggende woningen een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gewaarborgd.
Gelet op de opdracht van de Afdeling en de resultaten van het uitgevoerde akoestisch onderzoek wordt voor het perceel Zijderveldselaan 2 de volgende nieuwe planregeling voorgesteld:
Bij nieuwe ontwikkelingen moet onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro) tegelijk met het bestemmingsplan, een exploitatieplan worden vastgesteld, tenzij het kostenverhaal anderszins is verzekerd, bijvoorbeeld door middel van gemeentelijke gronduitgifte of een anterieure overeenkomst. De gemeente heeft hierbij de onderzoeksverplichting om de financieel-economische uitvoerbaarheid van het plan te toetsen. Aangezien het bestemmingsplan de bestaande situatie opnieuw vastlegt is een exploitatieplan niet noodzakelijk. Het bestemmingsplan is economisch uitvoerbaar.
In het bestemmingsplan wordt de bestaande situatie vastgelegd. Gelet op de beperkte strekking van het plan is afgezien van inspraak en vooroverleg. Het ontwerp bestemmingsplan wordt voor een periode van zes weken ter inzage gelegd, waarbij de mogelijkheid bestaat tot het indienen van zienswijzen.