Plan: | De Striene |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0617.bpds-vg01 |
Het plangebied ligt net buiten het aan de Kerkstraat gelegen kernwinkelgebied, tegenover de ingang van de parkeergarage van de Albert Heijn. De locatie wordt ontsloten vanaf de Trambaan en de Oude Havenweg. Op de locatie zelf is een parkeerterrein aangelegd van 52 parkeerplaatsen (na de sloop van de school) dat gebruikt wordt door bezoekers van de Albert Heijn en het centrum. Rondom de locatie zijn voor het overige vooral woningen aanwezig. De woonbebouwing bestaat in meeste gevallen uit twee lagen met een kap. Het gebied heeft een duidelijk dorps karakter. Aan de zijde van de Trambaan is een vrij doorzicht naar het landelijk gebied.
Voor de invulling van de locatie zijn enkele ruimtelijke randvoorwaarden van belang om een goede inpassing in de omgeving te waarborgen. Deze randvoorwaarden worden hierna uiteengezet. De diverse sectorale omgevingsaspecten (zoals milieu, water, ecologie) komen in hoofdstuk 4 aan bod.
Ruimtelijke randvoorwaarden
Hoogte
Om het dorpse karakter te behouden, de nieuwbouw aan te sluiten op de omliggende bebouwing en het silhouet vanuit het (open) landelijke gebied niet te verstoren, worden de bouwhoogten gemaximeerd:
Massa
Bebouwing langs de Trambaan kan enigszins stevig van karakter zijn. De bebouwing mag expressief zijn en de locatie markeren.
Oriëntatie
Bebouwing zal in ieder geval met de belangrijkste gevel op de Trambaan worden georiënteerd. Bebouwing op het middenterrein dient georiënteerd te worden richting het binnenterrein. Oriëntatie op achterkanten van bestaande woningen dient te worden voorkomen.
Rooilijnen
Bij de ontwikkeling van de locatie is aansluiting op en inpassing in de omgeving van belang. Rooilijnen zijn hierbij belangrijk om een evenwichtig straatbeeld te creëren. Langs de Trambaan dient te worden aangesloten bij de bestaande voorgevelrooilijnen. In ieder geval wordt de bestaande uiterste rooilijn aangehouden. Bij een verspringende rooilijn kunnen nieuwe gebouwen een verbindende rooilijn krijgen.
Overgangen en bestaande woningen
De privacy en het woongenot van bestaande bewoners moet worden gerespecteerd. Dit betekent:
Ontsluiting en parkeren (zie ook hoofdstuk 4)
Ontwerp
Blom Architects heeft voor de locatie een ontwerp opgesteld dat voldoet aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden (figuur 3.1).
Figuur 3.1 Impressie nieuwe situatie
Het ontwerp gaat uit van de realisatie van een supermarkt met een bedrijfsvloeroppervlak van 1.245 m² bvo. Daarnaast worden er 18 appartementen gerealiseerd met een grootte variërend van 80 to 105 m2 bvo. Daarnaast wordt het bestaande parkeerterrein aan de Oude Havenweg uitgebreid met 40 nieuwe parkeerplaatsen ten behoeve van de supermarkt en circa 40 parkeerplaatsen voor de nieuwe woningen. Het bestaande parkeerterrein wordt daarbij uitgebreid zodat er een relatie is met het parkeren nabij de ingang van de Albert Heijn. De locatie wordt dan ook zowel via de Trambaan als via de Oude Havenweg ontsloten. Ten behoeve van de uitbreiding tot 40 parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Trambaan, wordt naar verwachting de Trambaan iets verlegd, zodat hier parkeerplaatsen haaks op de weg gerealiseerd kunnen worden.
De bebouwing is voor een deel geplaatst in de perceelgrens met de naastgelegen woningen. In de huidige situatie is de bebouwing (bedrijfshal) ook in de perceelgrens gebouwd. Aan de oostzijde ligt de toegevoegde bebouwing op circa 7 m uit de perceelsgrens. De ruimten tussen de bebouwing en de perceelsgrenzen worden enerzijds gebruikt voor bevoorrading en anderszijds voor de ontsluiting van het achtergelegen parkeerterrein. Overigens wordt de bebouwing op het achterterrein 4,5 m hoog (dit is 1,5 m lager dan in de ruimtelijke randvoorwaarden was opgenomen). Voor een klein gedeelte (60 m²) wordt een hogere bouwhoogte mogelijk van 6 m ten behoeve van een pantry voor het personeel van de supermarkt.
Appartementen
Het ontwerp gaat uit van een gebouw dat zich richt op de Trambaan met uitzicht over het open landschap. Aan de Trambaan continueert het gebouw de bestaande verkaveling en vormt een geleidelijke overgang tussen de vrijstaande woningen ten zuiden en de rijwoningen aan de noordzijde. De hoogte van het appartementengebouw beslaat 3 bouwlagen en komt overeen met de nokhoogten van de naastgelegen gebouwen. Het gebouw wordt plat afgedekt.
De woningen op de begane grond hebben de voordeur aan de Trambaan en beschikken over een voor- en achtertuin. Via een centrale hal, die bereikbaar is vanaf zowel de Trambaan als vanaf het parkeerterrein, worden de appartementen op de verdiepingen ontsloten door galerijen aan de achterzijde. Voor iedere woning is er verder een berging. Deze zijn aan de Trambaanzijde van de supermarkt gelegen en bereikbaar vanuit de centrale hal en vanaf de Trambaan.
Supermarkt
Aan de achterzijde van het appartementengebouw is de supermarkt geplaatst. De bebouwing bestaat hier uit één bouwlaag en wordt eveneens plat afgedekt. Voor een beperkt deel, circa 60 m², wordt de supermarkt wat hoger ten behoeve van een pantry voor het personeel. Dit deel wordt eveneens plat afgedekt. De supermarkt is georiënteerd op het parkeerterrein. De bevoorrading van de supermarkt vindt plaats via aan de Trambaan gelegen laad- en losruimte, naast de bergingen van de appartementen. De entree van de supermarkt is georiënteerd op het parkeerterrein.
Conclusie
De supermarkt en de woningen zijn een goede aanvulling op het winkel- en woonbestand van Strijen. Vooral de ligging van de supermarkt is gunstig vanwege de aansluiting op het centrum en bij de huidige parkeerplaats waar ook de Albert Heijn gebruik van maakt. De locatie is geschikt voor meerdere doelgroepen vanwege de nabijheid van het centrum. De bebouwing past, gelet op de hoogte (maximaal 3 bouwlagen) en de ligging aan de Trambaan, goed in de omgeving. In hoofdstuk 4 wordt voorts de inpasbaarheid voor wat betreft de sectorale aspecten behandeld. Er wordt onder andere nader ingegaan op de aspecten verkeer- en parkeren, milieu (waaronder geluidshinder), water en ecologie.