direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: De Striene
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpds-vg01

2.2 Provinciaal en regionaal beleid

Provinciale Structuurvisie

De Provinciale Structuurvisie bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen die op provinciaal niveau van belang zijn en de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. De provincie heeft de provinciale structuurvisie genaamd 'Visie op Zuid-Holland' op 2 juli 2010 vastgesteld. De Visie op Zuid-Holland heeft vijf integrale hoofdopgaven:

  • een concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel;
  • een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • een divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • stad en land verbonden en een vitaal;
  • een divers en aantrekkelijk landschap.

In figuur 2.1 is een kaartfragment opgenomen van de functiekaart van de structuurvisie. Uit dit fragment blijkt dat de kern Strijen als dorpsgebied (lichtroze) wordt aangeduid. Rondom Strijen liggen een Natura 2000-gebied (west), een bedrijventerrein (noord) en agrarisch landschap (oost/zuid) De Provinciale Structuurvisie sluit uitbreiding van de kleine kernen niet uit, maar uitbreidingen worden in de meest kwetsbare delen van het Nationale Landschap Hoeksche Waard terughoudend benaderd. De Provinciale Structuurvisie geeft geen belemmeringen ten aanzien van de ontwikkeling aangezien het plangebied is gelegen binnen het als zodanig aangeduide stads- en dorpsgebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpds-vg01_0002.jpg"

Figuur 2.1 Fragment functiekaart provinciale structuurvisie

Provinciale Ruimtelijke Verordening Zuid-Holland (2010)

In deze verordening zijn specifieke eisen gesteld waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. Hierna worden de voor het plangebied belangrijkste regels toegelicht.

Artikel 2 Contouren

Om het stedelijk netwerk te versterken, kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de plannen waar de provincie al mee heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan. Het plangebied ligt binnen deze contour.

Artikel 9 Detailhandel

In dit artikel is bepaald dat er in principe geen gronden voor detailhandel mogen worden bestemd buiten bestaande winkelgebieden in de centra van steden, dorpen en wijken. Aangezien de ontwikkeling plaatsvindt aansluitend aan het centrum van Strijen is geen sprake van strijdigheid met dit artikel.

Woonvisie Hoeksche Waard

In 2010 is de Woonvisie Hoeksche Waard vastgesteld door de vijf gemeenteraden in de Hoeksche Waard. Een belangrijke reden om deze regionale Woonvisie op te stellen, is om een goed antwoord te bieden op de druk die van buiten de Hoeksche Waard wordt uitgeoefend op de woningmarkt. Naast de overall visie voor de hele regio, gaat de Woonvisie specifiek in op de ontwikkelingsrichting per kern wat betreft het wonen. In Strijen is tot 2015 fysieke ruimte voor zo'n 800 nieuwe woningen. Belangrijke locaties hiervoor zijn de uitbreidingen aan de zuidzijde (Land van Essche) en oostzijde. In de woonvisie staat de volgende koers geformuleerd:

  • Strijen heeft een relatief grote herstructureringsopgave (Oranjebuurt met vroegnaoorlogse woningen).
  • In Strijen sterker accent leggen op de doelgroepen starters en ouderen.
  • Sterker accent op zorggerelateerde woningen.
  • Onderdeel daarvan is een nadere uitwerking van het opplusprogramma van de corporatie.
  • Gezien het voorzieningenniveau en de vergrijzing een sterker accent op grootschaliger woningbouw voor senioren (regionale functie).
  • Wooneenheden voor verpleging toevoegen.

Structuurvisie Hoeksche Waard

Met de Structuurvisie Hoeksche Waard laat de regio (bestaande uit vijf gemeenten) zien wat haar visie is op de toekomst. In de Structuurvisie wordt een visie gegeven op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de regio tot 2030. Doel is de gelijktijdige versterking van de ruimtelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de economische vitaliteit van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Het Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard is in de zomer van 2009 definitief vastgesteld door de vijf gemeenteraden.

In deze visie wordt, op het gebied van wonen, welzijn en leefbaarheid, gestreefd naar behoud van het dorpse karakter van de verschillende kernen en buurtschappen. Dit karakter is in hoge mate bepalend voor de kwaliteiten van de woonomgeving in de Hoeksche Waard.

Het bestemmingsplan voorziet in een supermarkt en woningen binnen de bestaande kern, waarmee de leefbaarheid binnen de kern wordt vergroot. Het bestemmingsplan is dan ook in overeenstemming met de structuurvisie.