Plan: | Agrarisch bouwperceel Broekseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0617.bpbw-vg99 |
Structuurvisie Hoeksche Waard (2009)
In het Ruimtelijk Plan wordt aangegeven hoe de regio om wil gaan met onderwerpen als het regionale bedrijventerrein, nieuwe infrastructuur, landbouw, woningbouw en toerisme.
De regio wil de landschappelijke kwaliteiten van het Nationaal Landschap behouden en versterken voor de eigen inwoners en voor de inwoners van de omliggende stedelijke regio's. Verder wil de streek haar unieke positie tussen de Randstad en het Deltagebied benutten voor de toeristische versterking van de zuidrand, in combinatie met natuur- en landschapsontwikkeling en de aanleg van bijzondere woonmilieus.
Ambitie 'Duurzame Landbouw'
De landbouw krijgt ruimte om zich verder te ontwikkelen in de richting van schaalvergroting en/of specialisatie, daarbij rekening houdend met de kwaliteit van het landschap. De regio wil het ruimtelijk beleid voor het agrarisch gebied in overleg met de agrarische sector uitwerken.
Ingezet wordt op de versterking van grootschalige, grondgebonden productielandbouw. Dat is immers typerend voor de Hoeksche Waard en de beste garantie voor behoud van het (resterende) open landschap. De goede landbouwstructuur, maar ook de gunstige ligging ten opzichte van belangrijke verwerkings- en distributiecentra in het Rijnmondgebied maken dat de economische vooruitzichten voor een dergelijke ontwikkeling gunstig zijn. Er moet voldoende planologische ruimte zijn voor bedrijfsontwikkeling, bijvoorbeeld schaalvergroting in gebouwen, en voor de ontwikkeling van grotere agroclusters of misschien zelfs 'argibusinessparken'. Een goede ontsluiting van de agrarische bebouwing en een directe aantakking van de grotere landbouwbedrijven op het regionale wegennet is een voorwaarde voor een efficiënte bedrijfsvoering. Dit kan gestimuleerd worden door een gericht locatiebeleid als het gaat om de vestiging van nieuwe agrarische bedrijven of om de concentratie van verspreide agrarische bebouwing. Zo nodig en waar mogelijk kunnen bedrijven die vanwege hun ligging aan een kwetsbaar dijklint of waardevolle kreek minder uitbreidingsruimte hebben, verplaatst worden naar minder kwetsbare locaties.
Bedrijfsgerichte oplossingen
Het behoud van een goede landbouwstructuur is een nadrukkelijke doelstelling van de Structuurvisie. Toch is het onvermijdelijk dat de noodzakelijke ontwikkeling van nieuwe woon- en werkgebieden, infrastructuur en water- en groengebieden ten koste gaat van agrarische grond. De regio hecht daarom aan een goed overleg met de sector om zo goed mogelijk rekening te kunnen houden met de agrarische belangen en eventuele nadelige effecten te kunnen compenseren. In individuele gevallen zal in overleg met de betreffende agrariërs steeds gezocht worden naar oplossingen voor het hele bedrijf. Indien de betreffende agrariër zijn bedrijf wil voortzetten, kan daarbij gedacht worden aan herverkaveling of bedrijfsverplaatsing en compensatie met vervangende grond.
Door de aanleg van een nieuwe randweg rond Strijen is verplaatsing van het agrarische bedrijf noodzakelijk.
Uitsnede ruimtelijk plan structuurvisie Hoeksche Waard
Conclusie
Het bestemmingsplan is niet in strijd met het regionaal beleid.