direct naar inhoud van 4.7 Geluidshinder
Plan: Kerkplein Oostvoorne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0614.1209bpkerkplein-0100

4.7 Geluidshinder

4.7.1 Industrielawaai

Normstelling en beleid

Volgens de Wet geluidhinder moeten alle terreinen, waarop inrichtingen zijn of kunnen worden gevestigd die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken, gezoneerd zijn. Bedoelde inrichtingen - vroeger ook wel 'A-inrichtingen' genoemd - worden nader genoemd in het Besluit omgevingsrecht. Rondom deze industrieterreinen geldt een geluidszone die wordt vastgelegd in bestemmingsplannen. Buiten deze zone mag de geluidsbelasting als gevolg van het industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

Bij het mogelijk maken van nieuwe geluidsgevoelige functies dient rekening te worden gehouden met de zonering van industrielawaai. Nieuwe geluidsgevoelige functies (zoals woningen) binnen de zonegrens zijn niet zonder meer toegestaan. Indien er binnen de zonegrens van het industrieterrein geluidsgevoelige functies (bijvoorbeeld woningen) mogelijk worden gemaakt, geldt een onderzoeksplicht. Wanneer er voor een locatie binnen de zone industrielawaai wordt aangetoond dat de geluidsbelasting onder de 50 dB(A) ligt, is de bouw van geluidsgevoelige functies op die locatie toegestaan. Bij een geluidsbelasting van meer dan 50 dB(A) kan door burgemeester en wethouders een hogere grenswaarde worden vastgesteld. Het maximum van deze hogere grenswaarde is 55 dB(A).

Onderzoek en conclusie

Het plangebied ligt binnen de geluidszone van het industrieterrein Maasvlakte-Europoort. De geluidszone is op de verbeelding opgenomen. Uit de 1 dB(A)-contourenkaart, opgesteld door de DCMR Milieudienst Rijnmond in opdracht van de gemeente Westvoorne, blijkt dat de geluidsbelasting ter plaatse van het plangebied tussen de 52 en 53 dB(A) ligt. De geluidsbelasting ligt daarmee onder de hoogst toelaatbare grenswaarde van 55 dB(A). Het vaststellen van een hogere grenswaarde is daarom mogelijk. Het hogere waardebesluit is tegelijk met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd en is opgenomen als bijlage 5.

4.7.2 Wegverkeerslawaai

Binnen de geluidszones van wegen moet akoestisch onderzoek naar het wegverkeerslawaai worden uitgevoerd. De Ruy en de Stationsweg in het verlengde daarvan, hebben een geluidszone van 200 m, uitgaande van 1-2 rijstroken en een binnenstedelijke ligging. Het plangebied ligt binnen deze geluidszone. In verband daarmee is de geluidsbelasting van het verkeer over De Ruy berekend. Omdat de Stationsweg in het verlengde van De Ruy ligt, is deze weg niet afzonderlijk in beeld gebracht. Het Kerkplein is geen gezoneerde weg omdat hier een maximumsnelheid van 30 km/h geldt. Om te beoordelen of sprake is van een aanvaardbaar akoestisch klimaat binnen het plangebied, is ook een berekening uitgevoerd voor het geluid van het verkeer op het Kerkplein.

Rekenmethodiek en invoergegevens

Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd volgens Standaard Rekenmethode I (SRM I) conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. Hierbij is de vrije veldcontour berekend en is geen rekening gehouden met de afscherming van de tussenliggende bebouwing. De berekeningen zijn opgenomen in bijlage 6.

De verkeersgegevens zijn afkomstig uit het verkeersmodel, RVMK 2020. Voor de extrapolatie naar het maatgevende jaar 2022 is uitgegaan van een autonome groei van 1% per jaar. De verkeersgeneratie van 101 mvt/weekdagetmaal is bij de intensiteiten opgeteld.

Tabel 4.1 Verkeersintensiteiten in mvt/etmaal (afgerond op 50-tallen)

  2022  
De Ruy   8.150  
Kerkplein   250  

Voor de voertuigverdeling van het verkeer op De Ruy is uitgegaan van een standaardverdeling van het verkeer op een wijkverzamelweg en voor het verkeer op het Kerkplein van een buurtverzamelweg. Op De Ruy ligt asfalt en de wegdekverharding van het Kerkplein bestaat uit klinkers.

Resultaten gezoneerde weg

De 48 dB-contour, de voorkeursgrenswaarde, ten gevolge van het verkeer op De Ruy ligt op een afstand van 66 m uit de as van deze weg. Het plangebied ligt echter op grotere afstand van zowel De Ruy als de Stationsweg, zodat geconcludeerd kan worden dat op de planlocatie sprake is van een aanvaardbaar akoestisch klimaat.

Resultaten niet-gezoneerde weg

Op een maatgevende afstand van 6 m uit de as van de weg bedraagt de geluidsbelasting ten gevolge van het verkeer op het Kerkplein 45 dB. Hierbij wordt de waarde van 48 dB niet overschreden en is sprake van een aanvaardbaar akoestisch klimaat op de locatie.

Conclusie

Voor de nieuwe ontwikkeling is sprake van een aanvaardbare akoestische situatie. De Wgh staat de realisatie van de woningen dan ook niet in de weg.