direct naar inhoud van 3.2 Uitgangspunten beheersverordening Heer & Meester West
Plan: Heer & Meester West
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BV00006-3001

3.2 Uitgangspunten beheersverordening Heer & Meester West

De beheersverordening Heer & Meester West is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • 1. het beheer van de bestaande situatie;
  • 2. de afstemming op de mogelijkheden van het bestaande planologische regime vastgelegd in de onder 3.1 genoemde bebouwingsvoorwaarden voor fase 1 en 2, voor zover passend binnen de grenzen van het instrument van de beheersverordening en sectorale wetgeving;
  • 3. de wens om de gemeentelijke standaard in te passen, gebaseerd op de standaard regeling voor bestemmingsplannen 'SVBP2008'.

3.2.1 Beheer van de bestaande situatie

Het beheer van de bestaande situatie met het daarbij behorende bestaande planologische regime vastgelegd in de bebouwingsvoorwaarden van fase 1 en 2 vormt de basis van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden. De bestaande kwaliteit van het woongebied wordt zo behouden.

De bestaande situatie gaat uit van de onder 3.1 genoemde bebouwingsvoorwaarden voor fase 1 en 2, waarbij zowel naar de stedenbouwkundige structuren (bebouwingstypologie, groen- en waterstructuur en ontsluitingsstructuur) is gekeken, als naar de functionele structuurelementen.

3.2.2 Groen- en waterstructuur

De groen- en waterstructuur in het plangebied wordt voor een groot gedeelte gekarakteriseerd door het polderlandschap van het buitengebied. In het noorden sluit het aan op de woonkern Hekelingen en in het zuiden op de Schuddebeursdijk.

De groen- en waterstructuur wordt geconcentreerd langs de Lede. de Hekelingseweg, de Toldijk en de Schuddebeursdijk. De straten worden begeleid door zware bomen en smalle watergangen en sluit d.m.v. de verbinding met de Hekelingseweg aan op de hoofdgroenstructuur. Een andere belangrijke groene lijn is die van de Groede en de Lede die samen de grens vormen tussen de bebouwing en het buitengebied. De boomsoorten, o.a. knotwilgen, langs deze wegen benadrukken het overgangsgebied en geven het een landschappelijk karakter.

Zie voor een verdere toelichting op dit onderdeel de ruimtelijke onderbouwingen van 2 april 2008 (fase 1) en 26 januari 2009 (fase 2).

3.2.3. Ontsluitingsstructuur

In het gebied van de beheersverordening zijn twee vormen van verkeer aanwezig. Het snelverkeer (auto's) en het langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). Voetgangers en fietsers kunnen zich in tegenstelling tot het autoverkeer vrijwel door het gehele plangebied verplaatsen.

Zie voor een verdere toelichting op dit onderdeel de ruimtelijke onderbouwingen van 2 april 2008 (fase 1) en 26 januari 2009 (fase 2).

Luchtfoto

Aan de hand van de luchtfoto (Bijlage 1 Luchtfoto (april 2012) zijn verschillende waarnemingen mogelijk. Dit betreft onder meer de locatie van de bebouwing, tuinen en de openbare ruimtes. Ook kan voor een deel uit de luchtfoto worden opgemaakt welke functies in het verordeningsgebied voorkomen. Dit laatste geldt met name voor de openbare ruimte (openbaar groen, wegen, water).

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00006-3001_0003.jpg"

Luchtfoto bestaande situatie (april 2012)

3.2.2 Afstemming op het geldende planologische regime

Als planologisch regime voor onderhavig gebied geldt de in hoofdstuk 3.1 beschreven twee artikel 19, lid 1, WRO-procedures voor fase 1 en 2. Fase 1 is gelegen in het westelijk deel van Heer & Meester en omvat het bouwen van 15 woningen met bijbehorende bijgebouwen en bouwwerken. Fase 2 is gelegen in de zuidelijke strook van het westelijk deel van Heer & Meester en omvat de bouw van 28 woningen.

3.2.3 Inpassing van de gemeente standaard

De afgelopen jaren heeft de gemeente een standaard voor de bestemmingsplannen ontwikkeld die ook toepasbaar is op andere ruimtelijke besluiten, zoals de beheersverordening en de omgevingsvergunningen. Het doel van de standaard is een gelijkluidende regeling voor veelvoorkomende ruimtelijke aspecten binnen de gemeente en omvat onder meer begripsbepalingen, de wijze van meten, flexibiliteitsregelingen, zoals regels voor erfbebouwing en beroepen aan huis. Met het oog op de rechtsgelijkheid is de gemeentelijke standaard in de beheersverordening Heer & Meester West voor zover mogelijk toegepast.