Plan: | Maaswijkweg e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BV00003-3001 |
Gekozen is voor het instrument beheersverordening, omdat er binnen dit gebied in de komende jaren geen nieuwe ontwikkelingen verwacht worden. Voor zover er al plannen waren heeft de economische crisis hier een stokje voor gestoken. Mochten er toch nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden gedurende de looptijd van deze verordening dan kan gebruik gemaakt worden van de aanvullende instrumenten als hiervoor in hoofdstuk 2.3 zijn benoemd.
3.1.1 Het verordeningsgebied Maaswijkweg e.o.
Het plangebied is gelegen tussen de wijken Schenkel, Waterland en Maaswijk en wordt in het noordoosten begrensd door de Oude Maas. Het is te beschouwen als de (toekomstige) oostelijke stadsentree van Spijkenisse.
Op de lange termijn zal deze oostelijke toegangsweg worden aangesloten op de dan doorgetrokken A4-Zuid, zodat Spijkenisse een extra aansluiting krijgt op het landelijke rijkswegennet. Deze ontwikkeling valt echter ruim buiten de planningshorizon van deze beheersverordening.
Op dit moment worden genoemde wijken voor het grootste gedeelte ontsloten via de Maaswijkweg. Het gehele plangebied is eigenlijk pas tot ontwikkeling gekomen nadat deze weg - in fasen - werd aangelegd. In eerste instantie was het bedoeld voor de ontsluiting van de wijk de Schenkel. Daarom werd in die periode volstaan met een keerlus, vóór de kruising met de Gaddijk. De Maaswijkweg is aangelegd in de tweede helft van de jaren '80. Daaropvolgend werd ook de kruising met de Gaddijk vormgegeven en is de verlengde Maaswijkweg steeds meer de functie van oostelijke stadsentree gaan vervullen.
Daarbij zijn in de periode vanaf de jaren '90 en daarna de gemeentelijke brandweer- kazerne (1993-1994), een garagebedrijf, inclusief benzineverkooppunt en autoshowroom (1994-1995) en het woonzorgcomplex "De Zomertuinen" (2008-2010) gerealiseerd.
Stedenbouwkundige karakteristiek
Het plangebied is te typeren als een overgangsgebied tussen het in hoofdzaak onbebouwde landelijk gebied in het oosten van de gemeente en de bebouwing bij de aansluiting op de Schenkelweg, die de entree van Spijkenisse aan de oostzijde markeert.
Daarbij zijn in principe drie afzonderlijke ruimtelijke deelgebieden ("kamers") te onderscheiden:
In dit deelgebied overheerst bebouwing het ruimtelijk beeld. Op de Maaswijkweg, rijdend richting het centrum is de bebouwing van de flat Brabant aan de rand van de wijk Groenewoud markant aanwezig, deze fungeert als baken, als entree. Daarnaast zijn de verschillende bouwmassa's van het eerder genoemde garagebedrijf - mede vanwege de bijzondere (historiserende) architectuur een opvallende verschijningsvorm.
garage + showroom in historiserende architectuur
Langs de Groenewoudlaan is het gebouw van de gemeentelijke brandweer gerealiseerd (1993-1994). Tenslotte is - op enige afstand van de weg, maar daarom niet minder opvallend - het complex van "de Zomertuinen" aanwezig. Dit is een geïntegreerde woon- en verpleeghuisvoorziening, bedoeld voor ouderen. Het complex bestaat verder uit drie woontorens, waar in principe zelfstandig gewoond kan worden en een zorgafdeling voor psycho-geriatrische patiënten. In het complex zijn ook nog aanvullende medische voorzieningen aanwezig, waaronder een huisartsen post, een apotheek en een afdeling voor fysiotherapie. In de aparte verzorgingsunits zijn de kamers gegroepeerd rond een centrale huiskamer en is er een gezamenlijke buitenruimte beschikbaar.
De derde woontoren is op dit moment nog niet gerealiseerd, maar de RO-procedures hiervoor zijn al wel doorlopen en voor het gebouw is vergunning verleend. Om die reden wordt dit gebouw als bestaand aangegeven op de inventarisatiekaart, omdat het ontwikkelingstraject doorlopen is.
het woon- en verzorgingscomplex "de Zomertuinen"
Reeds gedurende een aantal jaren zijn in dit deelgebied ook sportvoorzieningen gevestigd, waaronder hockeyvelden, voetbal en tennisbanen, inclusief verenigingsgebouwen en parkeervoorzieningen. Dit "sportpark Groenewoud" vervult een belangrijke recreatieve voorziening voor met name het oostelijke deel van de gemeente.
Ook is er nog een kavel in gebruik voor de plaatselijke duivensportvereniging, inclusief gebouwde accommodatie / clubhuis.
De rest van dit gebied is aangelegd / ingericht als parkgebied voor de wijk Waterland. Op grotere schaal vormt deze groenzone een buffer tussen de wijken Schenkel en Waterland.
sportpark Groenewoud
Dit gedeelte van het plangebied vormt een overgang tussen het meer bebouwde en het onbebouwde deel van Spijkenisse. Opvallend is de rand van de Maaswijk, die zich met een grote waterpartij en voorkanten van bebouwing presenteert langs de Maaswijkweg; aan de noordkant van deze weg bevindt zich een nog onbebouwd gebied, dat in hoofdzaak in agrarisch gebruik is. Op de kruising van de Gaddijk en de Schenkeldijk is in een - van oorsprong boerderij - het rayonkantoor-oost van het stadsbeheer gevestigd. Er wordt daarbij een groot gedeelte gebruikt voor de opslag van materialen ten behoeve van het stedelijk beheer. Het complex wordt in principe ontsloten via een ventweg langs de Maaswijkweg;
Langs de Gaddijk staan nog enkele vrijstaande woningen.
Aan de Korte Schenkeldijk is bij de inlaatsluis een monumentale boerderij gesitueerd, waarvan de onderkeldering een beschermd monument vormt. Deze rechthoekige kelder dateert uit 1620 en is overkluisd met gemetselde kruisgewelven op drie ronde pijlers.
Dit gedeelte van het beheersverordeninggebied bestaat uit de Allemanspolder met de A.W.Z.I. in het noorden met daaraan grenzend de natuurwetenschappelijk belangrijke oevers van de Oude Maas. Dit natuurgebied is onderdeel van de in het kader van de natura 2000 aangewezen terreinen.
Op het terrein van de A.W.Z.I. is ook een boorlocatie aanwezig van de N.A.M. Dit terrein kenmerkt zich door een betonverharding met daarop enkele boorinstallaties.
bebouwing A.W.Z.I.
Direct ten noorden van de verlengde Maaswijkweg tot aan de Papendijk is een strook gronden in agrarisch gebruik.
Op de kruising tussen de Drogendijk en de Papendijk is de bebouwing aanwezig van een voormalig bedrijf (Holland Fumigation), inclusief woonhuis. Op dit moment zijn deze opstallen in gebruik voor diverse doeleinden; zo is er in het pand een schoonheidssalon gevestigd en worden er paarden gehouden inclusief stallen en een loopbak.
Ten oosten van de Gaddijk zijn er in de afgelopen jaren wel diverse initiatieven ontwikkeld, zoals het realiseren van een tuincentrum c.a. Daartoe en met het oog op toekomstige ontwikkelingen in het gebied ten noorden van de Maaswijkweg is de kruising reeds aangelegd in de vorm van een rotonde.
Voor de komende jaren zijn er buiten deze initiatieven geen ontwikkelingen voorzien die de huidige stedenbouwkundige structuur (ingrijpend) zouden wijzigen. Indien deze zich toch voordoen zal aan de hand van een afzonderlijke WABO-procedure de wenselijkheid en de ruimtelijke aanvaardbaarheid van deze initiatieven worden getoetst.
Binnen het verordeningsgebied bevindt zich een stuk natuurgebied langs de Oude Maas. Een groot deel daarvan is onlangs definitief aangewezen als Natura 2000-gebied 'Oude Maas' (met een recente marginale grenscorrectie van dit gebied). De uiterwaarden van de Oude Maas vormen nl. het grootste nog resterende zoetwatergetijdengebied van ons land. De gebieden bestaan uit getijdengrienden, wilgenbossen en vochtige terreinen met een riet- en ruigtevegetaties.
natura 2000 gebieden
Onder Natura 2000-gebieden vallen de gebieden die op grond van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn zijn aangewezen. Voor al deze gebieden gelden instandhoudingsdoelen. De essentie van het beschermingsregime voor deze gebieden is dat deze instandhoudings- doelen niet in gevaar mogen worden gebracht.
Ontsluitingsstructuur
De aanwezige ontsluitingsstructuur is ontworpen en aangelegd in samenhang met de ontwikkeling van de verschillende wijken. De belangrijkste ontsluiting wordt gevormd door de Maaswijkweg, die vooralsnog vanaf de kruising met de Drogendijk richting centrum bestaat uit vier rijstroken. Daarbij zijn 2 rotondes aangelegd, bij de kruising met de Maaswijk-west/Joke Smitlaan en bij de kruising met de wijkontsluiting van de Schenkel / de Rivierlaan. Over dit hele tracé zijn ook gescheiden fietspaden aanwezig. In het oostelijke deel van de Maaswijkweg is deze vooralsnog als tweestrooksweg aangelegd, met gescheiden fietspaden. In de toekomst, maar ruim vallend buiten de planningshorizon van deze beheersverordening, zou ook dit gedeelte verbreed kunnen worden, nadat de aansluiting op de alsdan aanwezige A4-zuid gerealiseerd zal zijn.
De overige ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer dient voornamelijk om de aan de Maaswijkweg gelegen bestemmingen te bereiken. Het gaat hier om het sportpark Groenewoud c.a., het woonzorgcentrum "de Zomertuinen" en het garagebedrijf en de brandweerkazerne c.a. aan de noordzijde van de Maaswijkweg. Ook de opslag van het Rayon Oost bevindt zich hier.
Door het hele plangebied zijn nog fiets- en wandelpaden aanwezig, waarvan vooral de routes over de dijken van belang zijn. Het gaat daarbij om de Schenkeldijk en de Gaddijk.
De aanwezige verkeerstructuur blijft gehandhaafd; in de beheersverordening is hier rekening mee gehouden.
afbeelding ontsluitingsstructuur
Groen- en waterstructuur
De huidige groenstructuur is gebaseerd op de stedenbouwkundige opzet van de wijk. groene buffers, speelvoorzieingen etc. De beheersverordening beoogt hier geen wijziging in te brengen.
afbeelding waterstructuur
afbeelding groenstructuur