direct naar inhoud van 3.2 Uitgangspunten beheersverordening Hartel West 2013
Plan: Hartel West 2013
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BV00002-3001

3.2 Uitgangspunten beheersverordening Hartel West 2013

De beheersverordening Hartel West 2013 is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • 1. het beheer van de bestaande situatie;
  • 2. daar waar mogelijk behoud van de planologische ruimte;
3.2.1 Beheer van de bestaande situatie

Het beheer van de bestaande situatie vormt de basis van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden. De bestaande kwaliteit van het woongebied wordt zo behouden.

De bestaande situatie is geïnventariseerd, waarbij zowel naar de stedenbouwkundige structuren (bebouwingstyplogie, groen- en waterstructuur en ontsluitingsstructuur) is gekeken, als naar de functionele structuurelementen. Deze samenstellende elementen van de stedenbouwkundige structuur zijn voor het gehele gebied Akkers-Vriesland- Vogelenzang beschreven en hebben daardoor betrekking op een groter gebied dan de beheersverordening voor Zuid-west.

bebouwingstypologie

Het grootste gedeelte van het terrein is echter ingericht als park of als groenvoorziening. De bebouwing in het verordeningsgebied is geconcentreerd op een aantal locaties. De meest in het oog springende bebouwing betreft de bebouwing van de justitiële inrichting Hartelborgt aan de Markenbrugweg. De bebouwing hier bestaat uit drie aparte gebouwen die worden verbonden door smalle luchtbruggen. De gebouwen varieren in bouwhoogte tussen de 7,5 m en de 11 m. Het complex is voorzien van een ommuring van circa 6 m hoog

Daarnaast is er in het verordeningsgebied nog bebouwing aan de Oprelseweg. Deze bebouwing betreft de bebouwing van de hondenvereninging en de begraafplaats met crematorium en rouwcentrum. Verder zijn in de rest van het plangebied nog op een aantal plekken losstaande bebouwing aanwezig. Hierbij gaat het ondermeer om de bebouwing bij de scoutingvereniging en bij de andere hondenvereniging aan de Hartelsedijk, de twee tankstations aan de Groene Kruisweg en het tankstation en het fastfoodrestaurant aan de Borgtweg

In onderstaand figuur is de bestaande bebouwing weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00002-3001_0003.jpg" Bestaande bebouwing

groen en waterstructuur

Het grootste deel van het plangebied kent een groene inrichting vanwege het Hartelpark. Dit park heeft een belangrijke functie binnen de gemeente. Niet alleen zijn er verschillende maatschappelijke voorzieningen in het park gevestigd. Het wordt ook veel gebruikt door de bewoners van Spijkenisse. Daarnaast zijn in het park ook diverse waterpartijen aangelegd. De waterpartijen staan met elkaar in verbinding door middel van een stelsel van smalle slootjes. Daarnaast ligt ten noorden van het verordeningsgebied het Voedingskanaal Brielse Meer. In onderstaand figuur is de groen- en waterstructuur van het verordeningsgebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00002-3001_0004.jpg" De waterstructuur in het gebied Hartel-West.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00002-3001_0005.jpg"

De groenstructuur in het gebied Hartel-West.

ontsluitingsstructuur

De belangrijkste ontsluitingsstructuur voor het verordeningsgebied is gelegen aan de zuid- en de oostkant van het verordeningsgebied. De Groene Kruisweg en de Hartelweg zijn de belangrijkste ontsluitingswegen van Spijkenisse. Via deze weg is de A15 in de richting van Rotterdam te bereiken. Daarnaast zijn in het verordeningsgebied een aantal gebiedsontsluitingswegen gelegen. Daarnaast hebben de fiets- en voetpaden in het plangebied een belangrijke functie. In het westen van het plangebied is daarnaast aan de In onderstaande figuur zijn de belangrijkste ontsluitingsroutes weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00002-3001_0006.jpg"

De ontsluitingsstructuur van Hartel West

functionele structuur

Als onderdeel van de inventarisatie van de huidige situatie is een nader inzicht in de functies binnen het plangebied ook noodzakelijk. Op onderstaande kaart staan aangegeven de verschillende maatschappelijke voorzieningen, de horeca, de bedrijven en het water en groen. De belangrijkste functie van het plangebied is het Hartelpark. In het Hartelpark zijn een aantal maatschappelijke functies aanwezig. Zo zijn er in het verordeningsgebied twee hondenverenigingen gevestigd. Daarnaast wordt een deel van het Hartelpark gebruikt door de begraafplaats De Ommering. Daarnaast wordt een deel van het verordeningsgebied gebruikt door de justitiële jeugdinrichting. Daarnaast is er aan de Groene Kruisweg nog een scoutingsterrein gelegen.

In het plangebied zijn daarnaast nog drie tankstations aanwezig. Twee tankstations zijn gelegen aan de Hartelweg en het andere tankstation is gelegen aan de Borgtweg. Tegen over dat tankstation is tevens een fastfood-restaurant gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00002-3001_0007.jpg"

situering van de verschillende functies in het plangebied

conclusie uit inventarisatie

De samengestelde inventarisatiekaart, waarop staan aangegeven de in het gebied aanwezige functies en de bestaande bouwhoogten is gekoppeld aan de regels van deze beheersverordening en heeft een functie bij het toetsen van aanvragen van een omgevingsvergunning voor gebruik en bouwen.

Artikel 3.1 van deze verordening regelt dat zowel qua gebruik als qua bouwen de bestaande situatie ook de toegestane situatie is.

De bestaande situatie bestaat uit gebruik en bouwen:

  • bestaand gebruik: het gebruik van de gronden en bouwwerken zoals aanwezig op moment van de vaststelling van de verordening of kan worden gebruikt krachtens een omgevingsvergunning voor het gebruik; daaronder valt niet het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan;
  • bouwen (bestaande bouwwerken): bouwwerken die conform de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht zijn gebouwd (ofwel vergunningvrij, ofwel op basis van een vergunning), of nog legaal kunnen worden gebouwd (op grond van een nog niet benutte vergunning).

Bij de aanvraag om omgevingsvergunningen en in handhavingszaken kan de bestaande situatie door middel van deze samengestelde inventarisatiekaart worden geraadpleegd.

Daarnaast kunnen de luchtfoto's van het verordeningsgebied en het archief van omgevings- en bouwvergunningen hiervoor worden geraadpleegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00002-3001_0008.jpg"

Luchtfoto

Aan de hand van de luchtfoto (Bijlage 2) kan deels worden opgemaakt welke functies in het verordeningsgebied voorkomen. Dit laatste geldt met name voor de openbare ruimte (openbaar groen, wegen, water).

Archief vergunningen

Door middel van het gemeentelijk archief met verleende bouw -en omgevingsvergunningen en ontheffingen is per geval de bestaande situatie inzichtelijk.

3.2.2 Afstemming op het geldende planologische regime

Bij de afweging welke planologische ruimte uit het vigerende bestemmingsplan meegenomen wordt, speelt de wijze waarop de geldende regelingen zijn opgezet een belangrijke rol. Het geldende planologische regime bestaat voor dit verordeningsgebied uit drie bestemmingsplannen.

Alle plannen zijn redelijk gedetailleerde bestemmingsplannen. Echter de meeste plannen kennen een globale bouwregeling. De huidige bouwmogelijkheden voor de jachthaven en de begraafplaats zijn zoveel mogelijk overgenomen. In de beheersverordening zijn tevens de huidige uitbreidingsmogelijkheden van de begraafplaats meegenomen. Dit betekent dat in de verordening een deel van het huidige park ook de bestemming Maatschappelijk met de aanduiding 'begraafplaats' heeft gekregen. De bouwmogelijkheden van de begraafplaats zijn ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan wel enigszins ingeperkt. Dit heeft te maken met het feit dat in het vigerende bestemmingsplan geen kaders werden gegeven voor bouwen. In de beheersverordening is voor de regeling uit gegaan van de bebouwing die de begraafplaats op dit moment heeft, dat is in gelijke mate vergroot met de bestaande uitbreidingsmogelijkheden. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan eventuele uitbreidingswensen van de begraafplaats in de toekomst.

Voor de functies die mogelijk zijn gemaakt door middel van vrijstellingen of afwijkingen, zijn de huidige bouwmogelijkheden opgenomen in de verordening.