vastgesteld |
NL.IMRO.0612.BV00001-3001 |
In het kader van deze beheersverordening is getoetst welke beleidstukken op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau relevant zijn. Gelet op de uitgangspunten van deze beheersverordening, is uitsluitend stil gestaan bij beleid dat eventuele consequenties voor de beheersverordening kan of dient te hebben. Omdat de beheersverordening ziet op het beheer van de bestaande situaties is een uitgebreidere toetsing niet noodzakelijk.
Deze werkwijze leidt tot de conclusie dat het rijksbeleid niet aan de beheersverordening in de weg staat. Daarentegen moet wel nader stil worden gestaan bij provinciaal en gemeentelijk beleid.
Provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2011)
Zuid-Holland is een dichtbevolkte provincie, met 3,5 miljoen mensen en veel economische bedrijvigheid. De beschikbare ruimte wordt intensief benut voor wonen, werken en ontspanning. Ook is ruimte nodig voor verkeer, voor dijken die beschermen tegen overstromingen, landbouw, natuur en water. Niet alles kan overal en daarom zijn er keuzes nodig. In de Provinciale Structuurvisie “Visie op Zuid-Holland” staan de keuzes van de provincie over het gebruik van de beschikbare ruimte.
De provincie maakt deze keuzes door op kaartbeelden te ordenen, vraagstukken te agenderen, programma's te ontwikkelen, en onderzoek uit te voeren. De provincie stuurt op hoofdlijnen, volgens de nieuwe stijl van besturen: “Lokaal wat kan, provinciaal wat moet”.
De provincie wil met “Visie op Zuid-Holland” de samenhang, herkenbaarheid en diversiteit in Zuid-Holland versterken. Het gaat om vijf hoofdopgaven:
De provinciale structuurvisie en de verordening Ruimte worden jaarlijks geactualiseerd. Ten tijde van de voorbereiding van onderhavige beheersverordening is de laatst vastgestelde versie de actualisering van 2011. Op 29 februari 2012 hebben Provinciale Staten deze actualisatie van de structuurvisie en de verordening ruimte vastgesteld.
In deze structuurvisie kiest de provincie voor een tweeledige sturing, zowel op ruimtelijke functies als op ruimtelijke kwaliteiten. Dit komt tot uitdrukking in de provinciale belangen. Deze hebben zowel betrekking op functionele als kwalitatieve aspecten. Deze aspecten worden in beeld gebracht op een functiekaart en een kwaliteitskaart. Deze kaarten hebben eenzelfde status en vullen elkaar aan. De functiekaart is vergelijkbaar met de vroegere streekplankaarten. Deze kaart geeft aan wat waar mogelijk is, met locaties en begrenzingen. De kwaliteitskaart geeft aan welke kwaliteiten waar aanwezig zijn of moeten komen. Bij ontwikkelingen in een gebied zijn deze kwaliteiten belangrijk.
Uitsnede provinciale structuurvisie
Het plangebied (bij benadering gelegen in de blauwe cirkel op bovenstaand kaartje) wordt in de provinciale structuurvisie aangemerkt als 'stedelijk gebied (deels met hoogwaardig openbaar vervoer)'. De beheersverordening Spijkenisse Zuid-West voldoet aan deze uitgangspunten van de provinciale structuurvisie.
Provinciale Verordening Ruimte
Om het provinciale ruimtelijke belang, zoals beschreven in de provinciale structuurvisie, te kunnen uitvoeren is, onder meer, de provinciale verordening opgesteld. In de provinciale verordening zijn de zaken die generiek van aard zijn (relevant voor alle gemeenten of een bepaalde groep gemeenten) en in eerste instantie vooral een werend of beperkend karakter hebben vastgelegd.
De provincie acht de borging hiervan van groot belang. Tevens zijn de nationale belangen zoals vastgelegd in de AMvB Ruimte ook in de provinciale verordening opgenomen ten behoeve van een doorwerking in de gemeentelijke bestemmingsplannen. Tot slot zijn in deze verordening regels gesteld over de inhoud van bestemmingsplannen en de inhoud van de toelichting van bestemmingsplannen. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. Voor het plangebied zijn deze onderwerpen zoals bebouwingscontouren, ecologische hoofdstructuur e.a. niet van belang omdat in de beheersverordening geen nieuwe ontwikkelingen worden voorgestaan.
Conclusie
De beheersverordening houdt rekening met de vereisten uit de provinciale verordening en bevat waar nodig een specifieke regeling ter uitvoering van de eisen die uit de provinciale verordening voortvloeien.
Structuurvisie 2010-2020 (2009)
In de periode 2010-2020 realiseert de gemeente Spijkenisse haar laatste grote bouwprojecten. Het accent komt steeds meer te liggen op het bouwen in de stad in plaats van het bouwen aan de (randen van de) stad. In de Structuurvisie formuleert het gemeentebestuur een samenhangende visie op de ruimtelijke en functionele ontwikkeling van Spijkenisse, met aandacht voor het maatschappelijk functioneren van de stad. Bouwprojecten in de stad zijn over het algemeen complexer dan bouwprojecten- ten in het onbebouwde buitengebied. Ze zijn zeer arbeidsintensief, hebben meer risico's en hangen samen met diverse maatschappelijk functies in de stad. Vaak spelen er verschillende belangen. Herstructurering binnen het stedelijk gebied vraagt daarom om een brede benadering. Een structuur- visie is daarbij gewenst. Daarnaast verplicht de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) gemeenten een structuurvisie op te stellen.
Vertrekpunt
De Structuurvisie geeft de ruimtelijke en functionele ontwikkeling in Spijkenisse op hoofdlijnen weer. De visie is het uitgangspunt voor de politieke agenda. Geen dichtgetimmerd eindplan, maar het vertrekpunt van de gemeente voor gesprekken met hogere overheden, marktpartijen en partners om ontwikkelingen en investeringen in de stad te initiëren. Uiteraard kunnen verschillende accenten en prioriteiten in deze visie worden aangebracht bij toekomstige wijzigingen in inzichten.
Communicatiemiddel
De structuurvisie dient ook als communicatiemiddel. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken welke kern- kwaliteiten Spijkenisse heeft en welke kansen er zijn om deze kwaliteiten verder te versterken. De, in de structuurvisie vastgelegde, ruimtelijke en functionele ontwikkeling op hoofdlijnen, krijgt de verdere uitwerking in de bestemmingsplannen.
Plangebied Spijkenisse Zuid-West
De Structuurvisie biedt negen punten voor de politieke agenda van het gemeentebestuur van Spijkenisse: ideeën voor verbeteringen in negen gebieden. Met deze visie kan de gemeente in gesprek met hogere overheden, marktpartijen en instellingen om ontwikkelingen en investeringen in de stad te initiëren. Inmiddels is in 2012 ook het wijkontwikkelingsplan Spijkenisse Zuid-West door de raad vastgesteld ( = agendapunt 5).
Hierbij werd oorspronkelijk een herstructurering van de wijken Akkers-Vriesland voorgestaan. Het Wijkontwikkelingsplan ziet echter vooral op maatschappelijke en sociale ingrepen in de wijk. Fysieke wijzigingen, bv. door sloop en nieuwbouw, zijn op dit moment niet aan de orde. Wanneer in de toekomst concrete plannen ontwikkeld worden, zal via een WABO- procedure hiervoor een omgevingsvergunning kunnen worden verleend.
ligging plangebied in de gemeentelijke structuurvisie Spijkenisse 2010 - 2020
Welstandsnota
De nota geeft per wijk een omschrijving van de stedenbouwkundige opbouw en aanwezige kenmerken. Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor bouwen zullen aan de in de Welstandnota benoemde kenmerken en criteria worden getoetst.
Spijkenisse Zuid-west is voor het grootste deel aangemerkt als welstandsluw gebied. Voor het overige deel geldt het welstandsregime niveau 2. Dat wil zeggen dat er in die gebieden een regulier welstandsregime wordt toegepast, waarbij in de gebieden die als welstandsluw zijn aangemerkt slechts zal kunnen worden opgetreden indien sprake is van een exces. Met exces wordt bedoeld een bouwwerk/gebouw dat in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand.