direct naar inhoud van 5.2 Uitgangspunten voor de gebiedsvisie
Plan: De Dijk en Het Land
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00030-4001

5.2 Uitgangspunten voor de gebiedsvisie

5.2.1 Algemeen

Het is de bedoeling van het plan De Elementen om een woonmilieu te realiseren dat afwijkt van de tot nu toe in de stad gebouwde woongebieden. In het Masterplan, vastgesteld in 2005, wordt op hoofdlijn de ontwikkeling van het gebied De Elementen aangegeven. Er is bewust gekozen voor een wijk met een hoge dichtheid en veel gestapelde woningen als aanvulling op de bestaande woningvoorraad. Nergens binnen de stad ligt het meer voor de hand om geconcentreerd en in de hoogte te bouwen. Door de relatie met het water kan Spijkenisse zich ontwikkelen als stad aan de Oude Maas.
De ligging nabij het centrum maakt dat een toevoeging van inwoners op deze locatie bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van het centrum.

5.2.2 Stedenbouwkundige opzet

Algemeen
De samenhang tussen het Masterplan en het bestaande centrum wordt gewaarborgd door de bestaande structuur in het plangebied in te zetten als kapstok van de hoofdplanstructuur. De belangrijkste structuurbepalende elementen zijn de infrastructurele werken. De waterstructuur van de Oude Maas met de haven richting het stadscentrum bepalen op het hoogste niveau de relaties tussen het plangebied en haar omgeving. Daarbij is de continuïteit van de waterkerende dijken langs het gebied een belangrijke ruimtelijke randvoorwaarde. Op het niveau van de stad biedt het ontsluitingsnetwerk rond het centrum een handvat.

De Dijk
Het huidige gebruik en reliëf van deelgebied De Dijk vormt de basis voor het ontwerp. Het gebied is onderverdeeld in drie zones:

  • Op de dijk wordt een stedelijk front aan de rivier gemaakt van gestapelde woningen. De torens staan over de gehele lengte van het plan zoveel mogelijk naar de rivier toe, waarmee de schaduwval van de torens op de andere woningen zoveel mogelijk wordt beperkt. In de compositie reageren zij op de weidsheid van de rivier, de grote lange lijnen van het plan en elkaar.
  • De zone tussen de bebouwing en de rivier blijft onbebouwd vanwege de functie als waterkering. Dit deel van het plan ligt ongeveer vier meter boven NAP en is ingericht als openbare buitenruimte met een wandelpromenade aan het water en een landschappelijk ingericht rivierpark.
  • De zone van de voormalige vuilstort, achter de dijk, op de overgang naar deelplan Het Land, is ingericht als park. Het Park is opgehoogd tot ± 4.50 m +NAP en vormt het centrale groengebied voor De Elementen.

Het Land
Het stedenbouwkundig plan Het Land krijgt een hoge mate van herkenbaarheid door allereerst gebruik te maken van het karakter van het gebied zelf. De eigenheid van de plek zoals de vierkante hoofdvorm, de lanenstructuur, de vier verschillende randen zoals de Elementenweg (dijk), de Schenkelweg, de Groenoordweg en Het Park zijn de hoofdingrediënten om zowel in stedenbouwkundig, als in architectonisch opzicht te reageren. De grondgebonden woningen met tuinen van deelplan Het Land zijn georiënteerd op de open groene zone en vormen de overgang van de gestapelde bouw naar het centrale park. Op deze wijze is gebruik gemaakt van het aanwezige reliëf en hoogteverschil om verschillende woonmilieus te kunnen maken en tot een evenredige verdeling tussen gestapelde bouw en grondgebonden woningen te komen.