Plan: | De Proeftuin |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0611.deproeftuin-oh01 |
Ontwikkelingsvisie Cromstrijen (1999)
In 1999 heeft de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen de Ontwikkelingsvisie Cromstrijen vastgesteld. In het voorjaar van 2005 is deze visie geëvalueerd. Uit de resultaten van deze evaluatie is de Ontwikkelingsvisie 'De Verdieping' tot stand gekomen.
De Verdieping
In 'De Verdieping' staan de ontwikkelingen van het landschap en de kernen Klaaswaal en Numansdorp voor de komende jaren beschreven.
Bedrijvigheid
In de Nota Ruimte is voor de ontwikkeling van grootschalige (boven)regionale bedrijvigheid ruimte gereserveerd in de noordrand van de Hoekse Waard. Daarnaast bestaat de mogelijkheid op kleine schaal lokale bedrijvigheid in de rest van de Hoeksche Waard te ontwikkelen. De ontwikkelingsvisie uit 1999 van de gemeente Cromstrijen bevat geen concrete behoefteraming ten aanzien van de groei van bedrijvigheid. De capaciteit van de bedrijventerreinen bedroeg in 1999 ongeveer 45 ha. De vraag naar bedrijventerreinen is niet helder in kaart gebracht. Volgens geldend provinciaal beleid is tot 2015 nog een restcapaciteit van 7 ha beschikbaar (exclusief het terrein van de voormalige houthandel aan de Havenkade).
Uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein in Middelsluis is nog steeds actueel. Het gaat hier met name om kleinschalige lokaal gebonden bedrijven, zodat woon-werkverkeer zoveel mogelijk wordt beperkt. Voor grotere bedrijven is het (boven)regionale bedrijventerrein in het noorden van de Hoeksche Waard aangewezen. In het kader van het Nationaal Landschap is het voor de lokale bedrijventerreinen wenselijk zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Beperkte uitbreiding van infrastructuur is mogelijk als hiermee knelpunten worden opgelost. Voor de (boven)regionale bedrijventerreinen geldt dat allereerst de infrastructuur geschikt moet worden gemaakt. Pas daarna kan worden gestart met de ontwikkeling van het bedrijventerrein. Naast kwantiteit speelt ook kwaliteit een rol. De overgangen naar het landschap dienen te worden verbeterd en bedrijventerreinen moeten een groenere aanblik krijgen.
Waterberging
Ten behoeve van de landbouw en ter voorkoming van wateroverlast, is in de periode na 2015 extra waterberging noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat de waterberging zoveel mogelijk wordt gekoppeld aan de bestaande kreken. Hierdoor ontstaat een uitgestrekt netwerk van zoetwater, wat van belang is voor de zoutbestrijding. De bergingscapaciteit van de kreken wordt vergroot door ze te verbreden en te voorzien van natuurlijke oevers. Hierdoor worden ze ook beter zichtbaar in het landschap.
Aan de noordzijde van Numansdorp grenst het bestaande bedrijventerrein bijna aan de kreek (het Oude Diep). Ontwikkeling tot de kreek is mogelijk. Deze vormt dan de grens tussen dorp en landschap. Er dient wel enige afstand te worden gehouden tot de kreek, zodat deze verbreedt kan worden en voorzien van natuurlijke oevers. Aan de westzijde van de Rijksstraatweg is eveneens een beperkte uitbreiding mogelijk, gecombineerd met landschapsontwikkeling. In de ontwikkelingsvisie is het Oude Diep altijd als uiterste grens van de uitbreiding van Numansdorp beschouwd.