Plan: | Bedrijfsgebied Baanhoek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001 |
Het is wettelijk verplicht een watertoets uit te voeren bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Dit is een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over de beoogde ruimtelijke ontwikkeling. De watertoets heeft als doel het voorkomen van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die negatieve effecten hebben op het duurzame waterbeheer. In het plangebied wordt het waterbeheer in het buitendijksgebied gevoerd door Rijkswaterstaat. Waterschap Rivierenland beheert de waterkering en de gemeente is verantwoordelijk voor de riolering. In het kader van de watertoets is over deze ruimtelijke ontwikkeling overleg gevoerd met de waterbeheerder.
Vanwege het veiligheidsbelang mag het waterkerend vermogen van de dijken niet worden aangetast door ruimtelijke ingrepen. De huidige sterkte van de waterkering blijft nodig. Niet alleen de dijk zelf, maar ook de zogeheten beschermingszones ter weerszijden van de dijk verdienen bescherming. Er gelden daarom allerlei restricties voor bebouwing en andere activiteiten op en langs de dijken. Naast het voorkomen van negatieve effecten op de huidige waterkeringen is het ook van belang dat de kansen voor een hoger beschermingsniveau in de toekomst worden benut ofwel niet worden gefrustreerd. Het waterschap wil de ruimte behouden om de waterkering in de toekomst te versterken, te verplaatsen et cetera. Dat wordt onder andere bereikt door te voorkomen dat er wordt gebouwd in een bepaalde zone ter weerszijden van de waterkering. Dit noemt men het 'profiel van vrije ruimte' (pvvr). Hiervoor gelden per locatie bepaalde afmetingen.
Op de verbeelding zijn de kern- en beschermingszone en de buitenbeschermingszone opgenomen met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' respectievelijk 'vrijwaringszone - dijk 1' en 'vrijwaringszone - dijk 2'. Een groot deel van het voorliggende plangebied is gelegen in deze buitenbeschermingszone. In figuur 5.7 zijn de verschillende zones van de waterkering weergegeven.
Figuur 5.7: Zoneringen waterkering
Doordat in het plangebied geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt worden, zal er geen wijziging optreden ten opzichte van de huidige bestemde / vergunde situatie. Er hoeft hierdoor geen watertoets uitgevoerd te worden.
Conclusie
Op basis van het voorgaande wordt geconcludeerd dat er uit het oogpunt van waterhuishoudkundige overwegingen geen belemmeringen zijn voor de vaststelling van bestemmingsplan “Bedrijfsgebied Baanhoek”.