direct naar inhoud van 4.6 Externe veiligheid
Plan: Bedrijfsgebied Baanhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001

4.6 Externe veiligheid

Bij Externe Veiligheid (EV) gaat het om de gevaren die de directe omgeving loopt in het geval er iets mis mocht gaan tijdens de opslag, productie of het transport van gevaarlijke stoffen. De daaraan verbonden risico's moeten aanvaardbaar blijven. Binnen de EV worden twee normstellingen gehanteerd:

  • Het Plaatsgebonden risico (PR) richt zich vooral op de te realiseren basisveiligheid voor burgers.
  • Het Groepsrisico (GR) stelt beperkingen aan de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van calamiteiten met gevaarlijke stoffen.

Bebouwing is niet toegestaan binnen de zogenaamde 10-6 contour van het PR:

  • Rond inrichtingen, waarin opslag/verwerking van gevaarlijke stoffen plaatsvindt;
  • Langs transportroutes (weg, spoor, water, buisleiding) waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Risico's verbonden aan het transport van gevaarlijke stoffen zijn in kaart gebracht in de diverse risicoatlassen. In het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI) is opgenomen dat voor iedere toename van het GR een verantwoordingsplicht geldt, ook als de verandering geen overschrijding van de norm veroorzaakt.

De gemeente Sliedrecht heeft voor het gehele grondgebied van de gemeente een onderzoek 'Externe Veiligheid bestemmingsplannen Sliedrecht' laten uitvoeren door de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid. In dit rapport van 19 mei 2011 is de externe veiligheid onderzocht met betrekking tot:

  • transport gevaarlijke stoffen over weg, spoor, water en door buisleidingen
  • inrichtingen.

Transport gevaarlijke stoffen

De 10-6 contour van het PR van de A15 ligt in de huidige en toekomstige situatie buiten het plangebied. De oriëntatiewaarde van het GR blijft voor het plangebied niet overschreden. Ook voor het transport over het spoor ligt de 10-6 contour buiten het plangebied. De oriëntatiewaarde van het GR wordt in de huidige en toekomstige situatie voor het plangebied niet overschreden.

Het PR van het gedeelte van de Beneden Merwede dat grenst aan het plangebied ligt lager dan 10-6. Dit geldt voor zowel de huidige als de toekomstige situatie. Het groepsrisico is voor de huidige en toekomstige situatie niet aanwezig omdat de oriëntatiewaarde niet wordt overschreden.

Aan de westzijde en de oostzijde van het plangebied lopen twee hogedrukaardgasleidingen. Aan de oostzijde loopt parallel aan het spoor de onlangs aangelegde aardgastransportleiding Wijngaarden-Zelzate van de Gasunie. De 10-6 contour ligt in de huidige en toekomstige situatie op de leidingen en vormt daardoor geen aandachtspunt.

Het GR van de aardgasleiding aan de oostzijde van het plangebied is 0,07 maal de oriëntatiewaarde. Dit is zeer laag. Daarom is de verwachting dat in de huidige en toekomstige situatie geen sprake is van een zodanig groepsrisico dat een uitgebreide verantwoording vereist is.

Inrichtingen

Binnen de 10-6 contour van een risicovolle inrichting mogen geen kwetsbare bestemmingen geplaatst worden. Indien een bestemming is gepland binnen het invloedsgebied van de EV relevante inrichtingen dient de toename van het GR berekend te worden en afhankelijk van de uitkomst van de berekening dient een verantwoording GR te worden opgesteld. In de nabijheid van het plangebied ligt aan de overzijde van de Beneden Merwede Du Pont de Nemours (Nederland) B.V. Deze inrichting valt onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO 1999). Bedrijven die onder dit besluit vallen, heten BRZO-bedrijven. Voor deze bedrijven gelden strengere regels dan voor andere bedrijven. Dit hangt samen met de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. De 10-6 contour komt niet tot de gemeentegrens en valt dus buiten het plangebied zowel in de huidige als toekomstige situatie.

Net buiten het plangebied, aan de Ketelweg 91, bevindt zich een LPG-tankstation. Het tankstation ligt deels binnen de gemeente Papendrecht en deels binnen de gemeente Sliedrecht. De jaarlijkse doorzet bedraagt minder dan 1000 m3. Het aanwezige reservoir heeft een inhoud van 40 m3. Voor bestaande situatie gelden voor het PR de volgende afstandscriteria:

  • 35 meter gemeten vanaf het LPG vulpunt;
  • 25 meter gemeten vanaf het LPG reservoir;
  • 15 meter gemeten vanaf de LPG afleverzuil.

Binnen deze afstanden bevinden zich geen kwetsbare objecten, waardoor aan de grenswaarde van het PR wordt voldaan.

Het invloedsgebied voor het PR is 150 meter. In dit gebied bevinden zich 12 woningen. Op grond van hiervoor gehanteerde normen kan er gesteld worden dat in de woningen 2,4 x 12 = 29 personen in de woningen aanwezig zijn. Verder zijn er in het invloedsgebied bedrijfsgebouwen aanwezig met een bedrijfsvloeroppervlakte van ca. 7300 m2. Uitgaande van 100 m 2 per persoon, zijn hier 73 personen aanwezig. In totaal zijn er 29 + 73 = 102 personen aanwezig in het invloedsgebied. Volgens de Handreiking Verantwoording Groepsrisico mogen er 309 personen in het invloedsgebied aanwezig zijn. Het GR blijft dus onder de oriëntatiewaarde. Dit geldt ook als met de maatregelen uit het LPG-convenant rekening wordt gehouden.

Binnen het plangebied ligt het bedrijf De Bioderij (Baanhoek 186). Deze inrichting valt onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen, omdat het bedrijf beschikt over twee ammoniakinstallaties. De 10-6 contour ligt volgens de afstandentabel uit de Regeling externe veiligheid inrichtingen ten aanzien van het plaatsgebonden risico (PR) op 0 meter, zowel voor beide installaties, als gezamenlijk. Doordat hierbinnen geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt vormt deze inrichting geen belemmering.

Advies

De Brandweer (van de Veiligheidsrisico Zuid-Holland Zuid) heeft een advies gegeven d.d. 10 december 2012, zie bijlage 3. De Brandweer onderschrijft dat het groepsrisico tengevolge van het bestemmingsplan niet toeneemt.

In het advies wordt een aantal aanbevelingen gedaan. Aangeraden wordt om in overleg met de gemeenten Dordrecht en Papendrecht vast te stellen, welke plannen van invloed zijn op het Groepsrisico t.g.v. Dupont de Nemours. Daarnaast worden aanbevelingen gedaan die betrekking hebben op de situering en de inrichting van de gebouwen en de communicatie met omwonenden. De gemeente zal deze aanbevelingen opvolgen.

Conclusie 

Bij externe veiligheid gaat het om de gevaren die in de directe omgeving aanwezig zijn in het geval er iets mis mocht gaan tijdens de productie, het behandelen of het vervoeren van gevaarlijke stoffen. In overeenstemming met het advies van de Brandweer van 10 december 2012 kan gesteld worden dat ten gevolge van het bestemmingsplan het groepsrisico niet toeneemt. De risico's blijven daarmee aanvaardbaar.

Vanuit spoor-, vaarwegen, wegtransport, buisleidingen en inrichtingen gelden geen beperkingen voor het plangebied.