direct naar inhoud van 4.2 Industrielawaai
Plan: Bedrijfsgebied Baanhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001

4.2 Industrielawaai

Normstelling en beleid

Volgens de Wet geluidhinder moeten alle industrie- en bedrijventerreinen, waarop inrichtingen zijn of kunnen worden gevestigd die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken, gezoneerd zijn. Bedoelde inrichtingen - vroeger ook wel 'A-inrichtingen' genoemd - worden nader genoemd in artikel 2.1, lid 3, van het Besluit omgevingsrecht. Rondom deze industrieterreinen zone mag de geluidsbelasting als gevolg van het industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

Gezoneerd industrieterrein Oosteind

Bij Koninklijk Besluit van 16 april 1991, nr. 91003431 is de zonegrens rondom Oosteind (gemeenten Papendrecht en Sliedrecht) vastgesteld, zie figuur 4.2. Aansluitend is een saneringsprogramma industrielawaai opgesteld en uitgevoerd en is voor een deel van de woningen binnen de geluidzone een hogere waarde vastgesteld (maximaal toelaatbare grenswaarde of MTG). Het voorgaande is opgenomen in het saneringsbesluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 2 juli 1997, kenmerk DWM/140597.

De grens van de zone ligt op de Baanhoek. Bij het opstellen van het zonebeheerplan, zie hierna, is onderzoek gedaan naar de actuele geluidbelasting van de bedrijven en de ligging van de 50 dB(A) contour. De ligging van de 50 dB(A) contour is ongewijzigd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001_0010.png"

Figuur 4.2 Gezoneerd industrieterrein Oosteind

Het gecumuleerde geluid van alle bedrijven op het gezoneerde industrieterrein Oosteind waartoe dus ook het bedrijfsgebied Baanhoek behoort mag de 50 dB)A- contour – dat is de buitenste contour – niet overschrijden. De grens van het gezoneerd industrieterrein ligt op de Baanhoek. Dat betekent dat de woningen aan de zijde van het bedrijfsgebied eveneens op het gezoneerde industrieterrein liggen. De grens van het industrieterrein wordt in dit bestemmingsplan niet aangepast. Evenals in de huidige situatie zijn de woningen binnen het gezoneerde industrieterrein niet beschermd voor wat betreft het geluid afkomstig van het bedrijventerrein.

Geluidszone industrieterrein De Staart

Het bedrijfsgebied Baanhoek ligt daarnaast ook in de geluidszone van het aan de overzijde van de Beneden Merwede liggende industrieterrein De Staart, zie figuur 4.3. Het gecumuleerde geluid afkomstig van de bedrijven op dit industrieterrein mag de geluidszone behorende bij het gezoneerde industrieterrein niet overschrijden. Voor de bedrijven op het bedrijfsgebied Baanhoek heeft dit verder geen gevolgen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001_0011.png"

Figuur 4.3 Industrieterrein De Staart

Zonebeheer

Op grond van de Wet geluidhinder kan het bevoegd gezag een zonebeheerplan opstellen. Dit is gedaan voor het terrein Oosteind waar het bedrijventerrein Baanhoek deel vanuit maakt.

Met een zonebeheerplan wordt het te produceren geluid per bedrijf gereguleerd. In het plan zijn de huidige bedrijvigheid en de te verwachten ontwikkelingen vertaald in een geluidverdeling voor het gezoneerde terrein. Een goede verdeling maakt het mogelijk om enerzijds veel activiteiten en geluid toe te staan en anderzijds de omgeving te beschermen tegen teveel industrielawaai.

Het zonebeheerplan of geluidverdeelplan maakt het mogelijk om op een duurzame wijze de zonegrens “in acht te nemen” en dient daarmee de bescherming van het milieu. Verder geeft het geluidverdeelplan voor de bedrijven (zittend en nieuw) en voor het bevoegd gezag de mogelijkheid voor inzicht in de maximaal vergunbare hoeveelheid geluid.

Bij wijziging van bedrijfsactiviteiten of nieuwvestiging wordt getoetst of er geluidruimte is. In het bestemmingsplan is in de regels als voorwaarde voor wijziging van bedrijfsactiviteiten en/of de vestiging van bedrijven opgenomen dat deze passen binnen het zonebeheerplan. Op deze wijze wordt het in acht nemen van de wettelijke grenswaarden in de toekomst optimaal gewaarborgd.