direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Kleurenbuurt-Huis te Landelaan
Status: onherroepelijk
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0603.bvkleurenbhuistel-OH01

2.1 Ontstaansgeschiedenis

De structuur van Rijswijk is gevormd door de zee: hoger gelegen oever- en strandwallen en lage zandvlakten. Deze lage zandvlakten zijn later opgehoogd voor bebouwing. Rond 1900 kent Rijswijk een bescheiden groei in oostelijke richting van de oude kern. In 1906 verschijnt het Uitbreidingsplan Gemeente Rijswijk mede als reactie op de expansiedrift van Den Haag. In het uitbreidingsplan staat de tuindorpstructuur centraal en wordt het onderliggende slagenlandschap volledig genegeerd. Rijswijk groeit op basis van het uitbreidingsplan in oostelijke en zuidelijke richting, dichtbij de oude kern.

Deze uitbreiding vindt vrij langzaam plaats in de periode 1906-1930. Na de Tweede Wereldoorlog kampt Den Haag met een enorm woningtekort, mede hierom breidt Rijswijk fors in westelijke richting uit met 15.000 woningen en het bedrijventerrein Plaspoelpolder, winkelcentrum In de Bogaard, stadsparken en verschillende sportcomplexen. De uitbreiding wordt vormgegeven op basis van de CIAM-gedachte, waarin de scheiding van stedelijke functies als ideaal wordt gezien. In het noorden wordt een parkruimte gespaard met de bedoeling een buffer te creëren tussen Den Haag en Rijswijk. Er worden aparte gebieden voor wonen, werken en recreëren aangelegd met daartussen brede ruime wegen met groenstroken.

De bouwblokken in de woonwijken bestaan veelal uit flats in twee, drie of vier verdiepingen die in stroken parallel aan of haaks op elkaar worden geplaatst. Vanaf de jaren ’60 neemt het aantal bouwlagen per blok en daarmee de hoogte van de bebouwing snel toe. De woningbehoefte is nog altijd groot en de grond duur. Zo verschijnen de eerste flats van zes verdiepingen en hoger afgewisseld met lagere bouwblokken en eengezinswoningen. Vooral aan de randen van de wijken en langs de toegangswegen wordt hoogbouw neergezet om een stedelijke uitstraling te creëren. In de jaren ’70 en ’80 worden op invullocaties vooral eengezinswoningen gebouwd en ontstaat er weer een grotere diversiteit aan woningtypes. Begin jaren ’90 vormt Rijswijk een belangrijk onderdeel van de aaneengesloten stedelijke agglomeratie Den Haag. Ter ontsluiting van de Plaspoelpolder wordt na dertig jaar voorbereiding in 1985 de A4 doorgetrokken. De laatste uitbreidingen van Rijswijk (Hoekpolder en De Strijp) bestaan voornamelijk uit eengezinswoningen. De komende jaren worden Eikelenburg en Rijswijk-Zuid verder ontwikkeld en worden grondgebonden woningen gerealiseerd.