Plan: | MFC Zuidzijde, Rozenburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP2068MFCZdzdeRznb-VA02 |
Voordat het plan als ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gelegd, is het plan voorgelegd aan diverse overlegpartners met de vraag of zij konden instemmen met het plan. Eventuele opmerkingen en/of aanvullingen konden eveneens tijdens deze overlegronde kenbaar worden gemaakt.
Het plan is in dit kader voorgelegd aan:
Van de DCMR, het waterschap Hollandse Delta en BOOR zijn overlegreacties ontvangen. Onderstaand zijn de reacties samengevat en van een beantwoording voorzien. Per reacties is een conclusie opgenomen die aangeeft of en op welke wijze de reactie tot aanpassing van het plan heeft geleid.
DCMR
DCMR geeft aan dat het ruimtelijk beleidskader moet worden geactualiseerd, inmiddels is sprake van een aantal vastgestelde structuurvisies. Het realiseren van de waterberging staat mogelijk op gespannen voet met de herplantplicht van 60 bomen, dit zou nader kunnne worden toegelicht.
DCMR beschouwt het MFC en het bijbehorende parkeerterrein als één geheel omdat het parkeerterrein wordt aangelegd ten behoeve van het MFC. Omdat ten opzichte van het parkeerterrein niet aan de genoemde richtafstand van 30 m kan worden voldaan moet in het kader van een goede ruimtelijke ordening specifiek onderzoek worden verricht naar de geluidbelasting vanwege het parkeerterrein. Indien nodig moeten maatregelen worden beschreven en opgenomen in de regels van het plan.
In de paragraaf industrielawaai moet worden vermeld dat het MFC een inrichting vormt in de zin van de Wet milieubeheer. Het MFC valt onder het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer, ten opzichte van omliggende woningen moet worden voldaan aan de geluidsnormering uit het Besluit.
In de toelichting wordt een opsomming gegeven van duurzame maatregelen die kunnen worden toegepast bij de voorgenomen ontwikkeling. In het PVE voor het MFC zijn echter concrete voorwaarden voor duurzaam bouwen opgenomen zodat deze tevens in de toelichting van het bestemmingsplan kunnen worden opgenomen.
In de regels van het bestemmingsplan is een specifieke gebruiksregel opgenomen over het aantal evenementen dat per jaar wordt toegestaan (5 evenementen). Het is wenselijk om te benoemen om welke typen evenementen het maximaal gaat, conformd de typologie voor evenemten uit de APV.
Om de verantwoording van het groepsrisico te verbeteren kunnen enkele aanvullingen worden opgenomen:
DCMR geeft aan dat er een actuele versie van het onderzoeksrapport beschikbaar is en verzoekt om deze op te nemen in de toelichting van het bestemmingsplan.
beantwoording
Het beleidskader wordt geactualiseerd. Op advies van de DCMR wordt de geluidbelasting als gevolg van het parkeerterrein berekend. Toetsing van de geluidniveaus vindt plaats in het kader van een goede ruimtelijke ordening. Omdat het een openbaar parkeerterrein betreft, dat daarom niet behoort tot de inrichting van het MFC, vindt er geen toetsing plaats in het kader van de melding op grond van het Activiteitenbesluit. Dit wordt bevestigd door het akoestisch bureau dat het onderzoek uitvoert. De resultaten van het onderzoek, inclusief mogelijke maatregelen, worden verwerkt voordat het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd. Overige aanvullingen op de tekst van de toelichting worden verwerkt, behalve het voorstel ten aanzien van het regelen van evenementen. Vanuit het oogpunt van hinder is het aantal evenementen vastgelegd in het bestemmingsplan. Of een evenement wordt toegestaan en op welke wijze het evenement moet worden georganiseerd is niet ruimtelijke relevant, deze aspecten worden bij de aanvraag van een evenementenvergunning getoetst in het kader van de APV. Daarom worden ten aanzien van de voor het type evenement geen regels opgenomen in het bestemmingsplan.
conclusie
De overlegreactie leidt tot aanpassing en aanvulling van de toelichting bij het bestemmingsplan. tevens wordt een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de geluiduitstraling van het parkeerterrein. Dit rapport wordt opgenomen in de bijlagen bij de toelichting van het plan en de resultaten worden besproken in paragraaf 6.1 Bedrijven en milieuzonering.
Hollandse Delta
overlegreactie
Waterschap Hollandse Delta geeft in haar overlegreactie aan dat zij voldoende betrokken zijn geweest bij de ruimtelijke indeling. Het plan geeft zodoende geen reden tot het maken van opmerkingen.
beantwoording
De overlegreactie wordt ter kennis genomen.
conclusie
De overlegreactie leidt niet tot aanpassing van het plan.
BOOR
overlegreactie
BOOR (Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam) geeft in haar overlegreactie aan dat in een eerdere versie van het bestemmingsplan een omvang van het plangebied van 10.000 m2 genoemd werd. In de toegestuurde versie voor het vooroverleg wordt gesproken over 9.000 m2.
beantwoording
De stedenbouwkundige randvoorwaarden uit 2010 spreken van een terrein van circa 10.000 m2 dat beschikbaar is voor het MFC. Deze maat is zodoende in eerdere (concept)versies van het bestemmingsplan ook aangehaald in de toelichting van het bestemmingsplan.
Met dat de begrenzing van de bestemmingen helder werd, kon ook de maat concreter worden benoemd. De gronden met de bestemming Gemengd, de groenstrook als afscherming richting de woningen en de groenstrook richting de straatzijde omvatten gezamenlijk zo'n 9.000 m2.
Inmiddels is het plangebied van dit bestemmingsplan overigens verruimd, omdat delen van de omliggende groenstrook buiten het bestemmingsplan 'Bebouwde kom Rozenburg' waren gelaten. Deze delen van de groenstrook worden nu in het bestemmingsplan voor het MFC meegenomen.
Het plangebied is zodoende verruimd, terwijl de oppervlaktemaat voor het MFC-terrein verder gespecificeerd is.
Conclusie
De overlegreactie leidt niet tot aanpassing van het plan.