direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijke planbeschrijving
Plan: MFC Zuidzijde, Rozenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP2068MFCZdzdeRznb-VA02

4.1 Ruimtelijke planbeschrijving

Een definitief ontwerp voor het MFC is nog niet beschikbaar. Om die reden kent het bestemmingsplan een grote mate van flexibiliteit ten aanzien van de bouwregels. De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn doorvertaald in de bestemmingsregels en de planverbeelding, onder andere in de projectie van het bouwvlak, de maximum te bebouwen oppervlakte en een maximum bouwhoogte. Binnen deze randvoorwaarden kan een ontwerp worden uitgewerkt. Door deze opzet van het bestemmingsplan, zal met name een rol zijn weggelegd voor de Welstandscommissie bij de beoordeling van het uiteindelijke bouwplan.

Overigens is het wel een uitgangspunt de grotere groenzone waarbinnen het complex komt te liggen, en waarbinnen ook de aangrenzende accommodaties liggen, als structurerend element te beschouwen. Langs de buitenranden van het plangebied wordt daarom in groen voorzien.

4.1.1 Functies

Van origine is het gebied gebruikt als een locatie voor maatschappelijke voorzieningen. In der tijd heeft er een schoolgebouw gestaan. Dit gebouw is na loop van tijd gesloopt ten behoeve van woningbouw. Echter, door vele omstandigheden is deze planvorming niet doorgegaan en is het huidige bestemmingsplan nog steeds van kracht. Hierin wordt de maatschappelijke voorziening nog steeds weergegeven.

Het nieuwe plan zal ruimte bieden voor diverse voorzieningen, te weten een zwembad, een sporthal en accommodaties voor diverse sociale verenigingen. De huidige accommodaties zijn veelal verouderd, zodat investering hoe dan ook nodig is. Door de genoemde functies gezamenlijk te huisvesten kunnen logistieke onderdelen van het plan gezamenlijk worden ondervangen. Tegelijkertijd ontstaat op de verschillende huidige locaties ruimte voor het realiseren van andere projecten. Tot slot zal er binnen het complex horeca worden toegestaan, behorend bij en ondergeschikt aan de bovengenoemde functies. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om zelfstandige horeca.

4.1.2 Stedenbouw

Locatie Zuidzijde is op dit moment een braakliggend terrein waar enkele jaren geleden bomen zijn gekapt voor de realisatie van 14 woningen. Dit plan is echter nooit doorgegaan waardoor het gebied al die tijd braak heeft gelegen. Kenmerkend voor het gebied is dat het deels omsloten wordt door een groenstructuur en deels door jaren '70 en '80 woningbouw. In 2008 is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en tevens een locatiestudie. Het toenmalig bestuur heeft voor de locatie Zuidzijde voor de doelstelling sober en doelmatig gekozen. Dit heeft geresulteerd in het volgende programma.

Programma

Voor het MFC is een terrein beschikbaar van circa 9.000 m², waarbinnen het programma moet worden gerealiseerd:

  • circa 4.500 m² bruto vloeroppervlak, met een footprint van ten hoogste 3.910 m²;
  • 146 parkeerplaatsen (circa 3.700 m²);
  • een groene zone van 5 m (westzijde) en 14 m (noordzijde).

De kern van het plan is het waarderen van de kwaliteit van de locatie en het zorgvuldig ordenen van de aanwezige ruimte. Dit moet op een zodanige manier gebeuren dat er helderheid en kwaliteit ontstaat van het gebouw en zijn directe omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP2068MFCZdzdeRznb-VA02_0010.png"

Figuur 4.1 Visualisatie toegestane bouwmassa

Het gebouw wordt zo compact mogelijk samengesteld, waardoor de geveloppervlakte wordt beperkt. Er ontstaat ruimte voor andere programmaonderdelen, zoals groen, water en verblijfsgebied. Daarnaast levert een beperkt geveloppervlak meer financiële ruimte om het aanzien van het gebouw een kwaliteitsimpuls te geven.

De oostzijde van het gebouw heeft vooral een uitnodigend karakter. Aan deze zijde is de (hoofd)entree gelegen, aan het parkeerplein en de toegangszone voor langzaam verkeer. Belangrijk is om deze zijde transparant te ontwerpen.

Omdat er een grote hoeveelheid verharding in het plangebied wordt aangelegd, is het belangrijk dat het plan een goede inpassing krijgt in het omliggende groen. Het is daarbij van belang dat de inrichting van de openbare ruimte op dit aanliggende groen aansluit, zodat het complex uiteindelijk aan de noord-, zuid- en westzijde een relatie heeft met het groen. In totaal, binnen én buiten het plangebied, zullen bomen herplant moeten worden en zal water gecompenseerd moeten worden. Deze opgave geeft verdere mogelijkheden om de inpassing vorm te geven.

Het straatprofiel wordt aangepast om de verkeersstromen beter te begeleiden en te zorgen voor een betere verkeersveiligheid.

Uitgangspunten vanuit planologische en bestuurlijke randvoorwaarden

Er is in februari 2010 door de gemeenteraad van Rozenburg een stedenbouwkundige studie vastgesteld waarin randvoorwaarden zijn genoemd voor de ontwikkelingen van het gebied. Aanleiding voor een dergelijke studie was de wens om een clustering te bewerkstelligen waar diverse functies en voorzieningen in terugkomen. Om een beeld te krijgen welke mogelijkheden en kwaliteitsniveaus er gewenst zijn is er een haalbaarheidsstudie gemaakt. Deze studie leidde tot de volgende punten:

  • standaard bouwhoogte is 10 m;
  • maximaal 400 m2 mag een bouwhoogte hebben van 12 m;
  • minimaal 1.000 m2 moet een bouwhoogte hebben van circa 6 m;
  • van het laatste punt mag worden afgeweken indien dit de inpassing van het gebouw in de omgeving ten goede komt, zoals omschreven en onderbouwd in de Stedenbouwkundige Randvoorwaarden.

4.1.3 Verkeer

In 2010 is door dS+V is een onderzoek uitgevoerd naar de verkeerskundige consequenties van het MFC. Dit onderzoek, opgenomen als bijlage 1 wordt in dit bestemmingsplan uitsluitend gebruikt voor de onderbouwing van het parkeren. Naast het parkeren is voor dit bestemmingsplan een goede verkeersafwikkeling van belang. De in het verkeersonderzoek berekende verkeersgeneratie wordt daarbij als uitgangspunt aangehouden.

Over de weginrichting en de route van het verkeer voor bedrijventerrein Pothof, die in het verkeerskundig onderzoek uit 2010 eveneens aan bod kwamen, loopt een afzonderlijk traject.

Verkeersstructuur

Ontsluiting gemotoriseerd verkeer

Het plangebied wordt ontsloten vanaf de Zuidzijde. In noordwestelijke richting sluit deze weg aan op de Volgerweg en in noordoostelijke richting op de Oranjelaan. Beide wegen geven verbinding met de Laan van Nieuw Blankenburg. Via deze weg kan naar het centrum van Rozenburg gereden worden. Vanaf de Volgerweg wordt in zuidelijke richting ontsloten naar de Droespolderweg, welke verbinding geeft met de N15.

Ontsluiting langzaam verkeer

Per fiets wordt het plangebied ontsloten via dezelfde wegen als het gemotoriseerd verkeer. Het MFC ligt op fietsafstand van de hele woonkern Rozenburg. De Volgerweg maakt onderdeel uit van een grootschalig fietsnetwerk.

Ontsluiting per openbaar vervoer

Het plangebied wordt per openbaar vervoer ontsloten door een busverbinding. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op loopafstand van het MFC langs de Volgerweg. De bushalte wordt bediend door bussen in de richtingen Rozenburg en Spijkenisse.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

Door de nieuwe ontwikkelingen zal extra verkeer van en naar het plangebied komen. De verkeersgeneratie hangt samen met het programma, wat in dit geval 4.500 m² bvo betreft. Daarvan is 2.000 m2 bvo bedoeld voor het zwembad en 2.500 m2 voor de sporthal. Omdat deze twee oppervlakten niet strikt zijn vastgelegd in het bestemmingsplan, wordt voor de berekening uitgegaan van de totale omvang van 4.500 m2. De verkeersgeneratie is bepaald aan de hand van kencijfers uit publicatie 272, Verkeersgeneratie voorzieningen (CROW).

Tabel 4.1 Verkeersgeneratie per weekdagetmaal

  kencijfer*   oppervlakte   verkeersgeneratie  
zwembad per 100 m² bvo   6,5   4.500 m²   300 mvt/etmaal  
sporthal per 100 m² bvo   7,5   4.500 m²   350 mvt/etmaal  

* Ligging schil centrum.

Uit bovenstaande blijkt dat elke combinatie van een zwembad en sporthal leidt tot een verkeersgeneratie van 300 - 350 mvt/etmaal. Dit past ruimschoots binnen de 400 - 450 mvt/etmaal waar in het verkeersonderzoek vanuit was gegaan. Het extra verkeer verdeelt zich in beide richtingen van de Zuidzijde, naar verwachting grotendeels richting de Volgerweg. Op basis van de verkeersintensiteiten blijkt uit het onderzoek dat de wegen voldoende zijn ingericht om dit extra verkeer te kunnen verwerken.

Parkeren

In het verkeersonderzoek is er vanuit gegaan dat de parkeercapaciteit op de Zuidzijde ongewijzigd blijft. Het parkeerterrein op de MFC-locatie wordt gecompenseerd op het nieuwe MFC-parkeerterrein. De totale capaciteit van het MFC en de omgeving bedraagt dan 191 parkeerplaatsen, terwijl de totale parkeerbehoefte 175 parkeerplaatsen bedraagt. Dit betekent dat voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn.

4.1.4 Molenbiotoop

In het centrum van Rozenburg staat de Korenmolen 'de Hoop'. De molen is een beschermd monument en heeft zoals elke molen een molenbiotoop, wat letterlijk betekent een levensplaats. Een molenbiotoop kan gedefinieerd worden als het gebied rondom de molen dat van essentieel belang is voor de vrije windopvang en het zicht op de molen. Om dit gebied te begrenzen is een molenbeschermingszone ingesteld met een straal van 400 m vanuit het middelpunt van de molen. Het MFC aan de Zuidzijde ligt op meer dan 400 m van de molen waardoor deze niet binnen de molenbiotoop ligt. Vanuit dit kader worden er daarom geen aanvullende (hoogte)regels gesteld aan het plan.