Plan: | MFC Zuidzijde, Rozenburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP2068MFCZdzdeRznb-VA02 |
De deelgemeente Rozenburg is volledig omdijkt en daardoor vrij beperkt in zijn uitbreidingsmogelijkheden. Daarnaast is de deelgemeente volledig omsloten door industrie (zowel transport als bedrijvigheid).
Aan de zuidoostzijde van Rozenburg is grootschalige infrastructuur aanwezig. Dat zijn de A15 en de spoorlijn die vooral voor goederenvervoer gebruikt wordt. De verbindingsweg, die Rozenburg met de snelweg samenbrengt, omsluit Rozenburg volledig en de entrees zijn hierop gesitueerd.
Figuur 3.1 Structuur omgeving Rozenburg
Er is sprake van een open ruimte tussen de infrastructuur, industrie en Rozenburg. In deze ruimte loopt een groot leidingentracé, ter verfraaiing zijn grote bomen in lijn gepositioneerd.
Aan de noordzijde van Rozenburg ligt de Nieuwe Waterweg. Rozenburg is door het tussengelegen dijklichaam niet georiënteerd op het water, echter met de komst van de nieuwe planontwikkeling Boulevard wordt de relatie met het water versterkt.
Aan de westzijde van Rozenburg is het recreatiegebied de Landtong gelegen. Ook hier is sprake van industrie/havengebied.
Rozenburg is opgebouwd uit een dorpshart met uitlopers waaraan voorzieningen zijn gesitueerd. In het dorpshart bevinden zich de belangrijkste voorzieningen en is de inrichting gebaseerd op het verblijven. Met een groot plein, een stadswinkel, winkels en andere voorzieningen maakt het een vrij compleet dorpscentrum.
Om het dorpshart zijn diverse woonwijken gesitueerd met elk hun eigen kenmerken. Veel van de bebouwing komt uit de jaren '60-'70 met een uitloop naar de jaren '80. Het bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen en twee-onder-een-kappers.
Figuur 3.2 Structuur dorp Rozenburg
De ontsluiting vindt plaats via een binnenring waarop de ontsluitingswegen van de diverse woonwijken aangesloten zijn. De binnenring staat weer in verbinding met de buitenring door middel van zogenaamde poorten. Deze toegangen zijn veelal omgeven door groen.
De rand van Rozenburg heeft een groen karakter. Deze groene gordel heeft kwaliteit en vormt een buffer tussen wonen en de eerdergenoemde industrie. Het functioneert als uitloop- en recreatiegebied. De groene gordel heeft diverse uitlopers die Rozenburg ingaan en maakt daarmee het dorp een van de groenste van Nederland. Naast de diverse wijken kent Rozenburg zelf ook een eigen industriegebied (de Pothof). Dit terrein kent veel transportgerelateerde bedrijven.
De locatie (Zuidzijde) voor het nieuwe MFC ligt aan de rand van Rozenburg tussen de groengordel en twee woonbuurten. Aan de oostelijke kant van de locatie Zuidzijde liggen (huur)woningen met achtertuinen en bergingen direct gelegen aan het plangebied. De Zuidhoek vormt de scheiding tussen het plangebied en het industriegebied 'de Pothof'.
Aan de noordelijke rand van de locatie zijn (koop)woningen van de buurt de Erven met achterzijden op de locatie georiënteerd. Tussen de locatie 'Zuidzijde' en de woonbuurt 'de Erven' ligt de centrale toegangsweg Zuidzijde.
Dit is een weg van 8 m breed waar haaks kan worden geparkeerd. Deze weg is de huidige verbindingsweg tussen de Volgerweg en het bedrijventerrein de Pothof. Omdat het bedrijventerrein veel transportgerelateerde bedrijven kent, wordt de Zuidzijde veel gebruikt door vrachtverkeer. Omdat de Zuidzijde ook een belangrijke toegangsweg voor aangrenzende wijken is, is er momenteel een voorstel om een aangepaste route voor vrachtverkeer in te stellen via de Laan van Nieuw Blankenburg. Naast invloed van het vrachtverkeer en bedrijvigheid op de Pothof, heeft het plangebied te maken met de invloed van (chemische) industrie in de omgeving. Bij verdere planvorming moeten er maatregelen genomen geworden om de veiligheid van gebruikers te kunnen waarborgen.
Figuur 3.3 Structuur locatie Zuidzijde
De groengordel is een structurerend element voor Rozenburg en vormt een groene buffer tussen het woongebied en de (zware) industrie van de omgeving. Het gebied heeft een recreatieve functie als uitloopgebied en een ecologische functie als leefgebied voor de natuur. In het aangrenzende groengebied loopt een doorgaande wandelroute, die met een grondwal is afgeschermd van het plangebied. Het groengebied is vrij verwilderd en dichtgegroeid. Daarbij heeft de groengordel ook een waterhuishoudkundige betekenis als waterbergingsgebied. Daarbij is het van belang dat enkele jaren geleden – na sloop van een vormingscentrum – 340 m² water gedempt is en er bomen gekapt zijn ten behoeve van een woningbouwproject, hetgeen uiteindelijk niet is gerealiseerd. Met de komst van het MFC zullen aanpassingen worden gedaan om de kwaliteit van de groengordel te verbeteren. De herplantplicht en de watercompensatie worden in de groengordel uitgevoerd, waarbij de opgave is om het MFC in het groen te integreren.