direct naar inhoud van 2.3 Beleid (deel)gemeente
Plan: MFC Zuidzijde, Rozenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP2068MFCZdzdeRznb-VA02

2.3 Beleid (deel)gemeente

Algemeen

Met de komst van de Wet ruimtelijke ordening in 2008 kunnen ook gemeenten hun gemeentelijk beleid vastleggen in structuurvisies. Voor Rotterdam zijn vier structuurvisies opgesteld: structuurvisie 'Stadshavens', 'Central District', 'Hart van Zuid' en 'Stadionpark'. Ter verwezenlijking van de doelen in het ruimtelijk beleid stelt de gemeente bestemmingsplannen op. In Rotterdam zijn er twee typen bestemmingsplannen te onderscheiden: de zogenoemde gebiedsbestemmingsplannen en projectbestemmingsplannen. Gebiedsbestemmingsplannen worden opgesteld door de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting naar aanleiding van een meerjarenplanning. Wanneer een bepaalde ontwikkeling buiten het opstellen van een gebiedsbestemmingsplan valt, kan daar een projectbestemmingsplan voor opgesteld worden door een initiatiefnemer.

2.3.1 Toekomstvisie Rozenburg

Met deze visie is de lijn ingezet waarlangs Rozenburg zich de komende jaren wil ontwikkelen. Dit betekent dat:

  • elk project moet direct of indirect bijdragen aan instandhouding dan wel versterking van de sociale samenhang;
  • elk project moet passen binnen de duurzame ruimtelijke structuur en benut worden om het imago van Rozenburg op te waarderen.

2.3.2 Structuurvisie 2010-2030 Rozenburg

In dit beleidsdocument wordt de ruimtelijke samenhang tussen de verschillende beleidsvelden gegeven waarmee de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen of de randvoorwaarden worden bepaald, alsmede de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2030. Over het MFC spreekt de structuurvisie zich als volgt uit.

  • Het MFC wordt specifiek genoemd: het MFC is in ontwikkeling en is een gebouw waar sport en sociaal-culturele activiteiten gecombineerd gaan worden. Dit ter vervanging van andere vergelijkbare functies (zwembad de Zeehond, Sporthal de Rozet, Sociaal Cultureel Centrum de Nieuwe Schans en sportlokaal aan de Laan van Nieuw Blankenburg 19) in Rozenburg.
  • Rozenburg heeft een groengordel die intact moet worden gehouden en zo mogelijk versterkt. De intentie is om in de groene gordel recreatieve mogelijkheden te bieden en daarnaast een diversiteit in groenaanbod.
  • Rozenburg is geheel ingesloten door dijken waardoor er een lastige wateropgave is. Concreet betekent het dat er meer wateroppervlak moet komen. Voor de zuidzijde (MFC) wordt er gestuurd op het creëren van natuurvriendelijke oevers en het verbreden van watergangen.
  • De structuurvisie stuurt ook aan op het gebied van infrastructuur en de ontbrekende schakels die er zijn. Concreet voor de MFC-locatie betekent dit: vrijliggende fietspaden naast 50 km/h-wegen (Volgerweg), het oplossen van parkeerproblematiek op wijkniveau.
  • Voor de locatie Zuidzijde gelden diverse milieunormen waarmee rekening gehouden dient te worden.

Met dit project wordt bijgedragen aan twee van de vijf benoemde hoofdopgaven uit de structuurvisie, te weten 'investeren in goede basisvoorzieningen voor iedere leeftijd' en 'het optimaliseren van groene en blauwe schakels'.

2.3.3 Groenstructuurplan

Rozenburg staat bekend als de 'groene parel van de Europoort'. Terwijl een gemiddelde gemeente in Nederland beschikt over circa 40 m² openbaar groen per inwoner, heeft Rozenburg circa 100 m² per inwoner. Mede hierdoor vormt Rozenburg voor velen een aantrekkelijke woonomgeving. Het Groenstructuurplan is een strategisch plan, dat richting geeft aan de ontwikkeling en het beheer van openbaar groen. Daarnaast wordt het Groenstructuurplan als kader ingezet waaraan plannen in openbaar gebied worden getoetst. Het Groenstructuurplan moet helpen het groen in Rozenburg aantrekkelijk, functioneel en ecologisch verantwoord te maken. Dit alles moet aansluiting vinden bij de wens van de bewoner. Daarnaast is het plan een juridisch toetsingskader dat de basis vormt voor besluitvorming en beheer van openbaar groen.

Rozenburg heeft aan de buitenrand een groengordel die vrijwel intact en compleet is. Er wordt dan ook gestreefd om de groengordel te behouden en te versterken. Hierbij staat de natuurlijke sfeer voorop door middel van inheemse beplanting en het streven naar natuurlijke gelaagdheid.

2.3.4 Stedelijk waterplan

De deelgemeente Rozenburg en waterschap Hollandse Delta vullen in het Waterplan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in door concrete beleidsafspraken te maken over ambities, maatregelen en kosten. Het streven binnen de deelgemeente Rozenburg is te komen tot een kwalitatief en kwantitatief goed watersysteem, dat (meer) bijdraagt aan de belevingswaarde van de omgeving. Deze doelstelling is onderverdeeld in vier thema's.

  • 1. Waterkwaliteit en ecologie:
    • a. het water voldoet aan de kwaliteitseisen en is biologisch gezond;
    • b. variatie in ecologie (en viswatertypen) is gewenst.
  • 2. Waterkwantiteit:
    • a. een robuust en veerkrachtig watersysteem dat voldoet aan de wateropgave;
    • b. het systeem is bestand tegen intensieve regenval en langdurige droogte, het (peil)beheer is hierop afgestemd.
  • 3. Aantrekkelijk voor ontspanning en recreatie:
    • a. geen zichtbare vervuiling of achterstallig onderhoud;
    • b. het water is aantrekkelijk voor de bewoners en aanwezigen;
    • c. er is voldoende ruimte voor hengelsport en recreatie op het water;
    • d. waar mogelijk wordt aangehaakt bij fiets- en wandelroutes en de cultuurhistorische aspecten;
    • e. het water en de oevers zijn veilig.
  • 4. Duurzaam waterbeheer:
    • a. maatregelen worden aan de bron toegepast, afwenteling wordt voorkomen en onderhoud tot een aanvaardbaar minimum beperkt.

2.3.5 Bomenlijst

De bomenlijst is een bijlage van de Bomenstructuurvisie. Deze lijst geeft een overzicht van de eigenschappen en gebruikswaarden van de meest geëigende/toegepaste boomsoorten in het Rotterdamse, en moet beschouwd worden als een vakgerichte norm of richtlijn voor toepassing van (laan)bomen in de gemeente Rotterdam.

Los van het beleidsdocument geldt voor de locatie Zuidzijde een herplantingsplicht van 60 bomen, ter compensatie van eerdere kapvergunningen. De categorie van bomen dient uit een advies van Gemeentewerken Rotterdam te komen. Tegelijkertijd moet er een heldere balans zijn tussen het planten van bomen en het overige programma. Wanneer het niet mogelijk blijkt het gevraagde aantal bomen terug te brengen in en om het plangebied, dienen er alternatieve locaties gevonden te worden. Deze locaties moeten passen in de groenstructuurvisie.