direct naar inhoud van 4.1 Inleiding
Plan: Afrikaanderwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1029Afrkndrwijk-oh01

4.1 Inleiding

De Afrikaanderwijk ligt -globaal genomen- tussen de Laan op Zuid, de Maashaven Oostzijde en de Putselaan. De wijk ligt centraal in de deelgemeente Feijenoord en grenst aan de wijken Bloemhof, Hillesluis, Katendrecht en de nieuwbouw van de Kop van Zuid.

De Afrikaanderwijk is ontstaan in de 19e eeuw toen door een explosieve groei van de havens woningen moesten worden gerealiseerd voor de havenarbeiders. Tussen de industrie van de havens werden woningen van beperkte kwaliteit gebouwd. Veel van de eerste bewoners waren arbeidersgezinnen afkomstig uit Brabant en Zeeland.

In het hart van de wijk ligt het Afrikaanderplein. Deze openbare ruimte heeft een omvang van 7 hectare. Twee maal per week wordt op de rand rond het park de Afrikaandermarkt gehouden: de op één na grootste warenmarkt van Rotterdam. De Pretorialaan en de Paul Krugerstraat zijn de hoofdwegen die centraal door de wijk lopen.

Volgens gegevens van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek telde Afrikaanderwijk in 2010 ca. 9.000 inwoners. Het totaal aantal woningen bedroeg ca. 3.800, waarvan 90% huur. De wijk kent nauwelijks eengezinswoningen, het merendeel van de woningen is een portiek-/galerijwoning zonder lift (50%). Samengevat levert dat het volgende beeld op voor wat betreft de woningtypologie in 2010:

type woning percentage

eengezinswoningen 3

benedenwoningen 10

etagewoningen 15

port./gal. zonder lift 50

port./gal. met lift 21

Het merendeel van de woningen heeft 3 kamers (43%) of 4 kamers (33%).

Het gebied maakt deel uit van het Pact op Zuid: een stadsdeel waar de gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties de aandacht op gevestigd hebben om in de periode tot 2016 de sociale, economische, culturele en fysieke achterstand op de overige stadsdelen van Rotterdam te verkleinen.

Het plangebied bestaat op dit moment vooral uit woonbebouwing, openbaar groen, wegen en een klein percentage oppervlaktewater. Volgens het huidige bestemmingsplan is het plangebied vooral bestemd voor wonen, werken en recreatie. Figuur 4.1 geeft weer hoe het grondgebruik over het bestemmingsplangebied verdeeld is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1029Afrkndrwijk-oh01_0005.jpg"

Afb. 4.1: Grondgebruik in het plangebied