Plan: | Spaanse Polder |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1024SpnsePolder-oh01 |
Deze paragraaf beschrijft de invloeden van het plan met de wijzigingsbevoegdheden op het watersysteem.
Wateropgave in relatie tot de verbeelding en planregels
De in het plangebied aanwezige watergangen en -partijen hebben de bestemming "Water" gekregen. De onderhoudstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een bestemming "Waterstaat - Waterstaatkundige functie" op de verbeelding aangegeven.
Op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland (artikel 67 lid 11) is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.
Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook moet ontheffing van het bouwverbod in de Keur verkrijgen van burgemeester en wethouders. Voor alle wijzigingen in de waterstaatkundige situatie is op grond van Delflands Algemene Keur een vergunning vereist.
De waterhuishouding van polder Spangen is niet op orde; bij extreme neerslag is de te verwachten peilstijging groter dan de norm. Om dit tekort op te lossen moet de wateropgave worden vastgesteld. De omvang van de wateropgave is door het Hoogheemraadschap van Delfland met een dynamische toetsing (NBW-toetsing) bepaald.
Wateropgave | Volume (m3) | Oppervlakte (ha) |
Situatie 2008 | 5600 | 0,5 |
Situatie 2050 | 9600 | 0,7 |
Tabel 5.1: Wateropgave Spaanse Polder Op basis van NBW-toetsing
De waterbergingsopgave van 9600 m3 kan worden ingevuld door het realiseren van een groter oppervlak aan open water. Er is een aantal meer of minder concrete zoeklocaties aangewezen, die vanuit stedenbouwkundig oogpunt goed inpasbaar zijn in de reeds bestaande bebouwde omgeving. De beoogde waterlocaties zijn: de vergroting van het wateroppervlak rondom het Giessenplein, de verbreding/verlegging van de watergang langs de Matlingeweg, de aanleg van de vijver op de hoek van de Matlingeweg/Overschieseweg, de vergroting van de Tollensvijver aan Matlingeweg en/of de verbreding/verlenging van de smalle watergang langs het groothandelsterrein. Deze maatregelen worden in dit bestemmingsplan opgenomen als concrete ruimtelijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen voor de aanleg van open water binnen het plangebied zouden gezamenlijk een bijdrage van 26.783 m2 aan extra oppervlaktewater kunnen opleveren.
Met de variabele peilstijgingen per waterpartij volgend uit de dynamische berekeningen van de studie 'Watersysteemanalyse Waterweggemeenten Polder Spangen' van het Hoogheemraadschap van Delfland, wordt 367% meer waterberging aangelegd dan strikt noodzakelijk is. Hiermee wordt ruim voldaan aan de waterkwantiteitsopgave.
Naast de aanleg van extra oppervlaktewater wordt in de gebiedsontwikkeling ook gestreefd om duikerverbindingen aan te passen aan de benodigde afvoercapaciteit. Het aanpassen van de afvoercapaciteit van de onderbemaling wordt in overleg met het hoogheemraadschap uitgevoerd.
Binnen de scenario's van maximale ontwikkeling van de Spaanse Polder is er een aantal kansen om de waterkwaliteit te beïnvloeden.
De aanleg van gescheiden rioolstelsels kan bijdragen aan een schoner en beter doorspoeld oppervlaktewater. Bij herstructurering en zonering van bedrijven ontstaan kansen om hemelwater af te koppelen. Indien de verharde oppervlakken slechts matig vervuild zijn kan het afstromende hemelwater schoner zijn dan overstort van gemengde rioolstelsels. In het plangebied is niet veel oppervlaktewater aanwezig. Op locaties waar geen oppervlaktewater in de nabijheid aanwezig is, kan hemelwater tijdelijk opgevangen worden op daken, in de bodem en in ondergrondse waterberging. Dit mechanisme draagt bij tot het vertragen van de afvoer (en dus tot het oplossen van de wateropgave) en tot het zuiveren van het hemelwater. De ontwikkelingen binnen de Spaanse Polder bieden hiertoe kansen.
De aanleg van natuurvriendelijke oevers en het verbeteren van de doorstroming dragen ook bij aan verbetering van de waterkwaliteit. De aanleg van natuurvriendelijke oevers is beperkt mogelijk vanwege de hoge bebouwingsdichtheid. Bij het realiseren van open water binnen het plangebied is er een mogelijkheid tot het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Hierbij moet rekening worden gehouden dat dit vanwege het ruimtebeslag ten koste zal gaan van de berging.
Door het verbinden van de aanwezige watergangen en door het afkoppelen van hemelwater kan de doorstroming worden verbeterd en daarmee de waterkwaliteit. Door gebruik te maken van duurzame materialen kan diffuse verontreiniging door uitloging worden verminderd. Door zonering van bedrijfscategorieën wordt de druk op het grond- en oppervlaktewatersysteem verminderd. Ook moeten illegale lozingen tegen worden aangepakt.
Bij het bouwen op of over het water kan verslechtering van de waterkwaliteit worden voorkomen door te zorgen voor voldoende lichtinval, het voorkomen van zuurstofloosheid, duurzame bouwmaterialen (geen zink en lood) en het voorkomen van lozingen van vervuild water.
Door de aanwezige boezemkade in het plangebied zijn er randvoorwaarden voor de inrichting van het gebied vlakbij deze waterkering. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft aangegeven de huidige locatie van de boezemkade ongunstig te vinden. De huidige boezemkade dient niet volledig als scheiding tussen het watersysteem van de boezem en het watersysteem van de polder. Het waterpeil van de boezem is wel significant hoger dan die van de polder. Verplaatsing van de boezemkade is gewenst. De ontwikkeling van de Spaanse Polder maakt dit mogelijk.De boezemkade is gelegen langs enkele ontwikkelingslocaties. Bij deze ontwikkelingen moet rekening worden gehouden met de keurzone van de waterkering, het benodigde onderhoud en de mogelijkheid tot verzwaring van de waterkering.