direct naar inhoud van 3.3 Archeologische verwachting
Plan: Spaanse Polder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1024SpnsePolder-oh01

3.3 Archeologische verwachting

Uit bovenstaande blijkt dat voor het hele bestemmingsplangebied Spaanse Polder geldt dat, onder de ophogingen, bewoningssporen en vondsten kunnen worden aangetroffen uit de IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. In de diepere ondergrond, onder het veen, kunnen bewoningssporen en vondsten uit de Steentijd aanwezig zijn. De archeologische waarde van de twee kasteelplaatsen is duidelijk. De kasteelterreinen zijn weliswaar deels onderzocht en deels vergraven, maar resten ervan (waaronder mogelijk de plaats van een voorburcht) zullen in de ondergrond nog aanwezig zijn.

Voor de oever van de Schiedamse Schie en de dijktracés geldt een verhoogde verwachting voor de aanwezigheid van bewoningssporen en vondsten.

Doordat in vrijwel het hele gebied ophogingen zijn aangebracht, heeft er na het onderzoek van de twee kasteelterreinen geen archeologisch onderzoek meer plaats gevonden. De ervaring in andere delen van de stad leert dat “het archeologisch bodemarchief” onder ophogingen uitstekend bewaard zal zijn gebleven. De verstoringen beperken zich dan meestal tot de na het ophogen aangebrachte heipalen.