direct naar inhoud van 4.4 Juridische planbeschrijving
Plan: Overschiese Kleiweg en Zestienhovensekade
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1015Ovklwzestka-oh02

4.4 Juridische planbeschrijving

4.4.1 Bedrijf

De gronden met de bedrijven hebben de bestemming "Bedrijf - 1" (artikel 3) gekregen. Binnen deze bestemming zijn bedrijven, die behoren tot de milieucategorieën 1 t/m 3.1 toegestaan. Bedrijven, die behoren tot de milieucategorieën 3.2 en 4.1, hebben op de verbeelding een maatbestemming met een aanduiding gekregen. Het betreft de adressen Zestienhovensekade 138 (machinefabriek), Ludolf de Jonghstraat 7 (autobedrijf) en 33 (vervaardiging kunststof producten), Overschiese Kleiweg 780 (installatiebedrijf) en Oudedijkse Schiekade 196 (autoreparatiebedrijf). Wanneer deze bedrijven vertrekken dan zijn uitsluitend bedrijven, die behoren tot milieucategorieën 3.1 of lager toegestaan.

De bedrijven, die tot milieucategorie 2 behoren hebben de bestemming "Bedrijf - 2" (artikel 4) gekregen.

4.4.2 Groen

Groengebieden hebben de bestemming "Groen" (artikel 8) gekregen. Binnen deze bestemming zijn ook voet- en fietspaden, auto-ontsluitingen en speeltoestellen toegestaan.

4.4.3 Maatschappelijk

Binnen de bestemming "Maatschappelijk" (artikel 9) zijn maatschappelijke voorzieningen toegestaan. In artikel 1, lid 37 de begripsbepalingen is geregeld dat hieronder onderwijs, religie, gezondheidszorg, maatschappelijke en publieke dienstverlening wordt verstaan. Dit betekent dat een functie die past in deze definitie zonder planwijziging kan worden vervangen door een andere binnen deze definitie passende functie.

4.4.4 Recreatie

Het nutstuinencomplex "Tuinieren voor Ouderen" aan de Achterdijk heeft de bestemming "Recreatie - Nutstuin" gekregen. Op deze gronden zijn nutstuinen met de bijbehorende voorzieningen toegestaan.

Het volkstuinencompex "Eigen Hof" aan de Overschiese Kleiweg heeft de bestemming "Recreatie - Volkstuin" (artikel 11) gekregen. Op deze gronden zijn volkstuinen met de bijbehorende voorzieningen toegestaan.

4.4.5 Sport

In het plangebied liggen twee speel- en sportparken, namelijk "Levenslust" aan de Kedichemstraat en "Schiewijk" aan het Sidelingepad. Deze gronden hebben een maatbestemming "Sport - Sport- en speelterrein" (artikel 12) gekregen. Binnen deze bestemming zijn in de bestemming passende bouwwerken, zoals kleedgebouwtjes/bergingen, clubgebouw/kantine en lichtmasten, vlaggenmasten, tribunes, e.d. mogelijk.

4.4.6 Verkeers- en verblijfsgebied

De hoofdwegen in het plangebied hebben de bestemming "Verkeer - Verkeersweg" (artikel 18) gekregen. Deze bestemming is bedoeld voor verkeerswegen met de bijbehorende bruggen en viaducten, tramlijnen met bovenleidingen en parkeerplaatsen. En daarnaast natuurlijk ook voor wandel- en fietspaden en gebouwtjes en bouwwerken ten behoeve van deze functies. Binnen de bestemming "Verkeer-Verkeersweg" zijn de 50-km wegen opgenomen die, gebaseerd op de wegcategorisering duurzaam veilig, ook in de toekomst 50-km wegen zullen blijven.

De overige wegen met de bijbehorende trottoirs hebben de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied" (artikel 17) gekregen. Ook voorzieningen zoals pleinen, snippergroen en speeltoestellen hebben deze bestemming gekregen. Binnen deze bestemmingen is de aanleg van nieuwe waterpartijen en watergangen mogelijk indien dit vanuit het oogpunt van waterbeheer wenselijk is. Dit betekent dat veranderingen in de inrichting van de openbare ruimte kunnen worden uitgevoerd zonder planherziening (mits de veranderingen passen binnen deze bestemming).

4.4.7 Voorzieningen van openbaar nut

Deze bestemming is toegekend aan gebouwen ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening (trafohuizen). Kleine bouwwerken van openbaar nut zijn niet bestemd en kunnen na het voeren van een vrijstellingsprocedure overal worden gerealiseerd. Het gaat hierbij om gebouwtjes met een inhoud van minder dan 60 m3.

In dit bestemmingsplan zijn voorzieningen van openbaar nut (hieronder wordt verstaan: op het openbaar leidingen net aangesloten voorzieningen op het vlak van gas-, water-, elektriciteitsdistributie, blokverwarming, (riool)gemalen (een gasdrukregelstation wordt niet hieronder begrepen) als zodanig bestemd met de bestemming "Bedrijf-Nutsvoorziening" (artikel 6).

4.4.8 Water

De Rotterdamse Schie heeft de bestemming "Water-2" (artikel 20) gekregen. Deze waterbestemming dient met name voor verkeer te water. Binnen deze bestemming zijn woonschepen ter plaatse van de aanduiding "woonschepenligplaats (wl)" toegestaan. Het betreffen twee ligplaatsen aan de noordelijke oever van de Rotterdamse Schie ter hoogte van Zestienhovensekade 250a en 250b. De maximale bouwhoogte bedraagt 4,5 meter, de maximale lengte bedraagt 18 meter en de maximale breedte bedraagt 7 meter.

Verder betreft het één ligplaats aan de noordelijke oever van de Rotterdamse Schie in de westzijde van de insteekhaven tegenover de Neel Gijsenkade ter hoogte van Zestienhovensekade 182. De maximale bouwhoogte bedraagt 4,5 meter, de maximale lengte bedraagt 14 meter en de maximale breedte bedraagt 5 meter.

Bruggen zijn in deze bestemming uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding "brug (br)".

De watergangen, die de bestemming "Water-1" (artikel 19) hebben gekregen betreffen waterlopen en waterbergingen.

4.4.9 Wonen

Werken aan huis

In de planregels is een regeling voor werken aan huis opgenomen. Deze regeling gaat uit van een zo groot mogelijke flexibiliteit in toegestane bedrijfsactiviteiten, mits de omgeving geen gevaar loopt en geen onevenredige hinder ondervindt van de activiteit. De bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan in alle woningen, ongeacht het type woning of het gebied waar de woning staat. De belangrijkste voorwaarden zijn dat maximaal 30% van de woning voor beroeps-/bedrijfsactiviteiten mag worden gebruikt en dat de woning er aan de buitenkant als woning uit blijft zien. Reclame-uitingen aan de buitenzijde van de woning zijn niet toegestaan. Verder worden detailhandelsactiviteiten en bedrijfsmatige reparatie en onderhoud aan motorvoertuigen nadrukkelijk uitgesloten.

Horeca

In de horecanota "Naar een bruisend Overschie" van de deelgemeente Overschie worden de hoofdlijnen van het horecabeleid in deze deelgemeente beschreven. Dit beleid is, voor zover ruimtelijk relevant, vastgelegd in dit bestemmingsplan. De horecavoorzieningen zijn op de begane grond van de huidige panden toegestaan en hebben de aanduiding "horeca (h)" op de verbeelding gekregen. In de planregels zijn de adressen vastgelegd waarvoor deze aanduiding geldt: Burgemeester Bosstraat 59B en Wouwerlaan 37.

Detailhandel

Detailhandel is toegestaan op de begane grond van enkele panden en op de verbeelding is ter plaatse van de deze vestigingen een aanduiding "detailhandel (dh)" opgenomen. Het betreft de locaties Burgemeester Bosstraat 61 en 65, Zestienhovensekade 91, 221 en 246 en Neel Gijsenstraat 4.

Kantoor

Kantoorruimte is op de begane grond toegestaan, ter plaatse van de aanduiding "kantoor (k)". Het betreft de adressen Parallelstraat 120 en 122.

4.4.10 Woongebied

De gronden waar woonontwikkelingen op zullen plaatsvinden hebben de bestemming "Woongebied" gekregen. Het betreft een globale bestemmingsregeling met daarin opgenomen het maximaal aantal woningen en de maximale bouwhoogte (zie voor beschrijving 4.2).