direct naar inhoud van 5.2 Huidige watersysteem
Plan: Parkstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02

5.2 Huidige watersysteem

5.2.1 Oppervlaktewater

Het gehele plangebied van Parkstad ligt buitendijks van de primaire waterkering en deels binnen de kern en de beschermingszone hiervan. In het plangebied bevindt zich geen oppervlaktewater en is volledig buitendijks. Het totale oppervlak van het plangebied bedraagt 17,7 hectare en daarvan is circa 23% verhard.

5.2.2 Grondwater

In het gebied is een aantal peilbuizen aanwezig waarmee de freatische grondwaterstand wordt gemonitord. Het niveau van de freatische grondwaterstand in het gebied is gemiddeld 1 à 2 meter beneden het maaiveld. Doordat een groot gedeelte van het gebied buitendijks ligt, met een relatief hoog maaiveld is hier overal een relatief grote ontwateringdiepte.

5.2.3 Uitgiftepeil

Het bestaande uitgiftepeil van de Kop van Zuid is minimaal NAP +3,75 meter in de woongebieden tot NAP +4,25 op de Laan op Zuid. In verband met overstromingsgevaar van de Nieuwe Maas. De bestaande waterkering (de Hilledijk) heeft een minimale dijktafelhoogte van NAP +4,00 meter langs de Hilledijk, de werkelijke hoogte is NAP +5,3 meter.

5.2.4 Riolering

Het plangebied valt geheel in afvalwaterbemalingsdistrict nummer 28 dat via een persleiding afvoert naar de AWZI Dokhaven.

De bestaande riolering in het plangebied is van het type 'gemengd stelsel'. De aanlegdatum van het rioolstelsel van varieert van 1965 (Remise RET) tot 1997 (Korte Stadionweg). Een groot gedeelte van de riolering rondom de Colosseumweg en langs de Maaskade stamt van na 1990.

In 1994 is het rioolplan voor de Kop van Zuid opgesteld. Het gedeelte van dit plan langs de Laan op Zuid ter hoogte van het Spoorweghavenpark heeft een overlap met het plangebied van Parkstad, dit gedeelte is meegenomen in de dimensionering van dit plan. De riolering voor de afvoer van hemelwater is hier in 1995 aangelegd, in het kader van de herstructurering van deze weg. De gemiddelde levensduur van riolering is circa 50 jaar. De riolering is nog in goede staat en voldoet voor de huidige functie. In de omgeving van het plangebied van Parkstad is één overstort aanwezig, welke uitkomt op de Nieuwe Maas. Het buitendijkse en het binnendijkse rioolstelsel zijn twee gescheiden systemen. De primaire waterkering mag immers niet doorsneden worden door leidingen die met elkaar in open verbinding staan. Het buitendijks stelsel passeert de waterkering middels een gemaal met persleiding. Bij hevige regenval wordt het gemaal stil gezet. Hierdoor wordt al het water dat in het gemengd stelsel dat buitendijks ligt via de overstort op de Nieuwe Maas geloosd.

Alle hemelwaterafvoer van verhard oppervlak vindt momenteel plaats via een gemengd stelsel. Bij grote hoeveelheden neerslag komt het voor dat het bestaande stelsel de hoeveelheid afstromende neerslag niet aankan. Het gemengde riool stort dan over op het oppervlaktewater.