direct naar inhoud van 4.5 Beschrijving per deelgebied
Plan: Parkstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02

4.5 Beschrijving per deelgebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0014.jpg"

Binnen Parkstad fase 1 zijn verschillende deelgebied te onderscheiden. Hierna volgt per deelgebied een korte beschrijving van het programma. Voor alle deelgebieden geldt dat de maximum bouwhoogte op de plankaart is aangegeven.

De exacte plaats van hogere en lagere bebouwing en de exacte ligging van de verbindingsstraten worden niet in dit bestemmingsplan vastgelegd. Deze zaken zullen in het komende ontwikkelingstraject definitief worden bepaald, waarbij het Stedenbouwkundig Ontwerp Parkstad/Afrikaanderwijk als basis dient.

4.5.1 Deelgebied GD1

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0015.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0016.jpg"

De bebouwing in het noordelijk deel van Parkstad (deelgebied GD1) vormt de overgang tussen enerzijds intensieve bebouwing langs de Laan op Zuid - de appartementencomplexen met winkels in de plint van Stadstuinen en de kantoor- en woonbebouwing rondom de Ichthushof - en anderzijds de kleinschaliger woonbebouwing rond het Hillekopplein.

Ter hoogte van de Hillekoptoren is een scholencomplex voor HAVO/VWO in combinatie met kantoren en/of woningen voorzien. Dit deel is maximaal 40 meter hoog en sluit aan de noordzijde in hoogte aan bij de bebouwing rondom de Ichtushof.

Ten zuiden daarvan ligt een bouwblok bestaande uit een geschakelde reeks van appartementblokken met in de plint stedelijke functies als werk- of winkelruimtes en voorzieningen voor ouderen. Deze stedelijke functies kunnen gekoppeld zijn aan de bovenliggende woningen. De maximale hoogte is hier 32 meter. Aan de zijde van de Parallelweg wordt aangesloten op de bebouwing van de Hillekop met grondgebonden woningen met een maximale hoogte van 13 meter.

Het programma voor GD1 maakt maximaal 430 woningen mogelijk. Eén woning is gelijk aan 150 m2niet-woonfuncties. Tot een maximum van 28.300 m2 kunnen woningen worden omgezet in m2niet-woonfuncties.

4.5.2 Deelgebied GD2

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0017.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0018.jpg"

In de nieuwe bebouwing op het zuidelijk emplacement (deelgebieden GD2, GD3 en GD4) wordt aangesloten bij de bebouwings- en verkavelingsstructuur van de Afrikaanderwijk. De Afrikaanderwijk krijgt hier een gezicht aan de Laan op Zuid. In dit gebied worden over de dijk heen verbindingen gerealiseerd tussen Parkstad en de Afrikaanderwijk. In Parkstad worden de woningen langs de Hilledijk ontsloten vanaf een ontsluitingsstraat op de kruin van de dijk. Het hoogteverschil tussen de Laan op Zuid en de dijk wordt hier geleidelijk overbrugd.

In deelgebied GD2 is een voorzieningencluster met daarboven appartementen voorzien. De voorzieningen kunnen onder andere bestaan uit commerciële ruimtes (winkels), sportvoorzieningen (sporthal, zwembad) en buitenschoolse opvang. De appartementen worden ondergebracht in een hoger bouwdeel op de hoek van de Laan op Zuid en de nieuwe aansluiting met de Brede Hilledijk. Met deze voorzieningen vormt dit bouwblok een belangrijke programmatische schakel tussen de winkelstraten Paul Krugerstraat in de Afrikaanderwijk en de Vuurplaat in de Kop van Zuid.

Het programma voor GD2 maakt maximaal 150 woningen mogelijk. Eén woning is gelijk aan 150 m2niet-woonfuncties. Tot een maximum van 12.800 m2 kunnen woningen worden omgezet in m2niet-woonfuncties.

De maximale bouwhoogte van het bouwblok bedraagt grotendeels 32 meter. De appartementen in dit bouwblok vormen een stedenbouwkundig accent langs de nieuwe verbinding tussen de Brede Hilledijk en de Vuurplaat met een maximale hoogte van 51 meter.

4.5.3 Deelgebied GD3

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0019.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0020.jpg"

In deelgebied GD3 mogen maximaal 360 woningen worden gebouwd. Langs de Laan op Zuid en langs de verbinding met de Paul Krugerstraat zijn dit afwisselend clusters van grondgebonden woningen en kleinschalige appartementencomplexen. In het gebied achter de Laan op Zuid ligt de nadruk op grondgebonden woningen.

In dit deelgebied zijn behalve woningen ook maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Daarnaast kunnen langs de Laan op Zuid en langs de verbindingsstraat tussen de Laan op Zuid en de Paul Krugerstraat winkels, horeca, ambachtelijke bedrijvigheid en kleinschalige kantoren worden gerealiseerd.

Het programma voor GD3 maakt, zoals eerder aangegeven, maximaal 360 woningen mogelijk. Eén woning is gelijk aan 150 m2 niet-woonfuncties. Tot een maximum van 7.600 m2 kunnen woningen worden omgezet in m2 niet-woonfuncties.

De maximale bouwhoogte langs de Laan op Zuid bedraagt 32 meter. Hier geldt tevens een minimale bouwhoogte van 14 meter. De minimale hoogte mag maximaal 50% van de lengte op de Laan op Zuid beslaan. In dit gebied achter de Laan op Zuid is de bouwhoogte maximaal 13 meter.

Er kunnen binnen deelgebied GD3 één of twee verbindingen tussen de Hilledijk en de Laan op Zuid worden gerealiseerd. In dit deelgebied moet een park worden gerealiseerd met een minimale omvang van 2.725 m2. Dit park ligt op en aan de dijk. Bij verdere herontwikkeling van de oostrand van de Afrikaanderwijk is voorzien dat dit park wordt uitgebreid aan de andere kant van de dijk.

4.5.4 Deelgebied GD4

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0021.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0022.jpg"

In deelgebied GD4 mogen maximaal 170 woningen worden gebouwd. Langs de Laan op Zuid en aan de straat aan de zuidzijde van dit deelgebied zijn dit afwisselend clusters van grondgebonden woningen en kleinschalige appartementcomplexen. In het gebied achter de Laan op Zuid ligt de nadruk op grondgebonden woningen.
In dit deelgebied zijn behalve woningen ook maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Daarnaast kunnen langs de Laan op Zuid en langs zuidelijke grens van dit deelgebied winkels, horeca, ambachtelijke bedrijvigheid en kleinschalige kantoren worden gerealiseerd.

Het programma voor GD4 maakt maximaal 170 woningen mogelijk. Eén woning is gelijk aan 150 m2niet-woonfuncties. Tot een maximum van 3.200 m2 kunnen woningen worden omgezet in m2niet-woonfuncties.

De maximale bouwhoogte langs de Laan op Zuid en langs de zuidelijke grens van dit deelgebied bedraagt 32 meter. Langs de Laan op Zuid geldt tevens een minimale bouwhoogte van 14 meter. Deze minimale hoogte mag maximaal 50% van de lengte van de Laan op Zuid beslaan. In het gebied achter de Laan op Zuid is de bouwhoogte maximaal 13 meter.
Er is een ontsluitingsstraat evenwijdig aan de Hilledijk voorzien die het deelgebied GD4 opdeelt in twee bouwblokken.

4.5.5 Deelgebied GD5

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0023.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0024.jpg"

Dit plangebied sluit aan op de planmatige woningbouwprojecten als Stadstuinen en het ODS-gebied. In maatvoering en opzet wordt aansluiting gezocht bij de straten en bouwblokken van Stadstuinen op de Kop van Zuid. Een reeks haaks op de Laan op Zuid geplaatste bouwblokken, de Verlengde Machiniststraat met middenberm en een Spoorweghavenpark met een minimale omvang van 7.950 m2 vormen de ingrediënten van dit plandeel. Het programma bestaat voor 35% uit grondgebonden stadswoningen. In dit deelgebied is ook een basisschool voorzien die geprojecteerd is in een bouwblok dat het park "omarmt".

In deelgebied GD5 mogen maximaal 260 woningen worden gebouwd. Langs de Laan op Zuid en aan de straat aan de zuidzijde van dit deelgebied zijn dit afwisselend clusters van grondgebonden woningen en kleinschalige appartementcomplexen. In het gebied achter de Laan op Zuid ligt de nadruk op grondgebonden woningen.
In dit deelgebied zijn behalve woningen ook maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Daarnaast kunnen langs de Laan op Zuid winkels, een supermarkt, horeca, bedrijvigheid tot en met categorie 2 en kleinschalige kantoren worden gerealiseerd.

Het programma voor GD5 maakt maximaal 260 woningen mogelijk. Eén woning is gelijk aan 150 m2niet-woonfuncties. Tot een maximum van 8.500 m2 kunnen woningen worden omgezet in m2niet-woonfuncties.

De maximale bouwhoogte langs de Laan op Zuid bedraagt 32 meter. Hier geldt tevens een minimale bouwhoogte van 14 meter. Deze minimale hoogte mag maximaal 50% van de lengte van de Laan op Zuid beslaan. In het gebied achter de Laan op Zuid is de bouwhoogte maximaal 13 meter.

4.5.6 Deelgebied GD6

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0025.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02_0026.jpg"

In deelgebied GD6 mogen maximaal 230 woningen worden gebouwd. Langs de Laan op Zuid en aan de straat aan de zuidzijde van dit deelgebied zijn dit afwisselend clusters van grondgebonden woningen en kleinschalige appartementcomplexen. In het gebied achter de Laan op Zuid ligt de nadruk op grondgebonden woningen. Het programma bestaat voor 50% uit grondgebonden stadswoningen.
In dit deelgebied zijn behalve woningen ook maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Daarnaast kunnen langs de Laan op Zuid winkels, een supermarkt, horeca, bedrijvigheid tot en met categorie 2 en kleinschalige kantoren worden gerealiseerd.

Het programma voor GD6 maakt maximaal 230 woningen mogelijk. Eén woning is gelijk aan 150 m2niet-woonfuncties. Tot een maximum van 3.800 m2 kunnen woningen worden omgezet in m2niet-woonfuncties.
De maximale bouwhoogte langs de Laan op Zuid, langs de zuidelijke grens van dit deelgebied en langs de 2e Rosestraat bedraagt 32 meter. Langs de Laan op Zuid geldt tevens een minimale bouwhoogte van 14 meter. Deze minimale hoogte mag maximaal 50% van de lengte van de Laan op Zuid beslaan. In het gebied achter de Laan op Zuid is de bouwhoogte maximaal 13 meter.
Het deelgebied wordt door 2 ontsluitingsstraten tussen de Laan op Zuid en de Spoorweghaven opgedeeld in drie bouwblokken.