direct naar inhoud van 2.4 Beleid deelgemeente
Plan: Parkstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02

2.4 Beleid deelgemeente

2.4.1 Toekomstvisie Rotterdam Zuid 2030

De studie Toekomstvisie Rotterdam Zuid 2030 behandelt de ruimtelijke ontwikkelingen op langere termijn van het stadsdeel Rotterdam Zuid (de deelgemeenten IJsselmonde, Charlois en Feijenoord). Het Atelier Zuid, waarin deze visie is vervaardigd, was een initiatief van deze drie deelgemeenten en het stadsbestuur. Verschillende elementen uit de Toekomstvisie zijn waardevol voor Parkstad - ook al is ze geschreven vanuit een ander perspectief en met een andere tijdshorizon. In de toekomstvisie worden voorstellen gedaan voor de hoofdstructuur van Zuid (het zogeheten 'skelet') en de invullingen. Daarbij is een aantal 'dragers' vastgesteld: het 'Centrum Zuid', het groene en recreatieve netwerk (waaronder de 'Gordel van Smaragd'), de A15-zone en de Oude-Maaszone. Veel belang wordt gehecht aan het netwerk van verbindingen, aan de uitbreiding en differentiatie van woonmilieus en aan nieuwe soorten werkgelegenheid. Het plangebied Parkstad wordt in het Atelier Zuid aangemerkt als een nieuw stedelijk knooppunt, waar stedelijke functies worden opgenomen, aanvullend en niet concurrerend met het huidige stadscentrum.

2.4.2 Ontwikkelingsvisie Feijenoord 2020

Dit document geeft voor de komende 20 jaar richting aan de toekomst van de deelgemeente en vormt de basis voor de plannen op fysiek, economisch en sociaal gebied.

In de Ontwikkelingsvisie Feijenoord wordt veel aandacht besteed aan de versterking van de specifieke gebiedskenmerken. Binnen de ontwikkelingsvisie worden drie woon- en werkmilieus onderscheiden: Centrumwijken, Stadswijken en Tuindorp Vreewijk.

De specifieke kwaliteiten van de centrumwijken zijn de hogere bebouwingsdichtheid, de overal voelbare aanwezigheid van havens en de rivier, de strategische ligging in de stad, de goede bereikbaarheid en de mogelijkheden om gevarieerde woonmilieus te creƫren. De nadruk ligt op het gelijktijdig versterken van woonfuncties en economische activiteiten. De stadswijken zijn meer op woonfunctie gericht, daarbij is minder functiemenging dan in de centrumwijken.

Parkstad behoort tot het centrumgebied en onderscheidt zich van de omliggende wijken door de aanwezigheid van een knooppunt, met als programma een stedelijke mix van voorzieningen, wonen en commerciƫle activiteiten. Dit programma moet de ontwikkeling van de omliggende vernieuwingsgebieden als de Afrikaanderwijk, Hillesluis en Feijenoord versterken. Kenmerken van de centrumwijken zijn de open structuur, een hoge dichtheid van kleinschalige activiteiten in de wijken en grootschalige voorzieningen (ook op bovenwijkse schaal) aan de randen (in de knooppunten en aan de lange lijnen).

2.4.3 Horecanota Feijenoord

Deze nota werkt de stedelijke horecanota 2007-2011 verder uit voor de deelgemeente Feijenoord. Een belangrijke rol van het horecabeleid van de deelgemeente Feijenoord is - om vanuit verschillende pijlers als veiligheid, economie en ruimtelijke ordening - de diverse horecagebieden in de deelgemeente in te kleuren. Per deelgebied wordt aangegeven of er wordt ingezet op het ontwikkelen, consolideren of verminderen van de horecafunctie. Voor het gebied "cluster Vuurplaat - Laan op Zuid', dat een klein deel van dit bestemmingplan beslaat, wordt in de deelgemeentelijke horecanota aangegeven dat het beleid tot 2011 gericht is op consolideren. Het horecabeleid van de deelgemeente Feijenoord is volop in beweging. De nadruk ligt daarbij vooral op de ontwikkeling van kwalitatief goede eethoreca. Het in deze deelgemeentelijke horecanota beschreven horecabeleid is, voor zover ruimtelijk relevant, vastgelegd in dit bestemmingsplan.