direct naar inhoud van 4.2 Ontwikkelingen plangebied
Plan: DWL-de Esch
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1003DWLdeEsch-oh01

4.2 Ontwikkelingen plangebied

4.2.1 Helikopterplatform Schaardijk

- Vervallen -

4.2.2 Woningbouw Leonidaslocatie

Door alle sportvelden te concentreren op sportpark Toepad kan daar één hoogwaardige, multifunctionele sportfaciliteit ontstaan. De Leonidaslocatie komt dan vrij. De Ruimtelijke Visie Kralingen De Esch gaat uit van woningbouw op deze locatie. Er kan een woonmilieu worden gecreëerd dat het bestaande woongebied versterkt en zittende bewoners kansen biedt om door te stromen. In het programma wordt uitgegaan van maximaal 100 grondgebonden woningen, in een ruime verkaveling. Net als de Bavinckbuurt sluit de nieuwe buurt aan bij het oude noord-zuid verkavelingspatroon van het gebied. De woonbuurt wordt voor autoverkeer ontsloten vanaf de Kralingse Zoom via de bestaande toegang bij de Kralinger Esch. Voor langzaam verkeer zal een extra verbinding gemaakt moeten worden met de Honingerdijk en het wijkcentrum, om er voor te zorgen dat de buurt goed verbonden is met de wijk. Deze route kan tevens als extra ontsluiting dienen voor hulpdiensten bij calamiteiten. In het gebied zullen voldoende parkeerplaatsen moeten worden aangelegd voor zowel de huidige gebruikers en bewoners als voor de nieuwe woningen. Daarbij is het uitgangspunt dat de parkeerplaatsen voor de nieuwe woningen grotendeels op eigen terrein gesitueerd moeten worden.

Conform de ''Rotterdamse norm voor buitenspeelruimte''' zal binnen de bestemmingen "woongebied" en de aangrenzende bestemming "groen" speelruimte gerealiseerd worden van minimaal 1000 m2. Deze hoeft niet precies gekoppeld te worden aan de groenstrook, het kan namelijk ook deels buiten deze strook aangelegd worden, of verdeeld worden over twee speelplekken in de buurt.

De wateropgave voor het gebied wordt - mits de bodemkwaliteit dit toelaat - ingezet om een waterrijk woonmilieu te maken. De lage ligging van het gebied biedt hiervoor een goede gelegenheid.

Het zwembad van de Vereniging Kralings Zwembad wordt behouden en als monumentaal, karakteristiek element ingepast in de nieuwe buurt. De huidige enscenering van het zwembad als besloten gebied, omringd door een groene wand van beplanting, zal behouden blijven en waar mogelijk worden versterkt, zodat het geen negatieve invloed ondervindt van de omliggende bebouwing.

De groene rand tussen de nieuwe buurt en de Abram van Rijckevoorselweg/ Kralingse Zoom blijft bestemd als groen. Deze strook met hoge bomen vormt een natuurlijke buffer tussen het rustige woonmilieu en de drukke verkeerswegen.

4.2.3 Kantoor voor SDDC

Het programma voor deze ontwikkeling is een kantoorgebouw, opslagruimte en een parkeervoorziening. De locatie voor deze ontwikkeling is een driehoekig kavel aan Toepad 64 en 66 in de Eschpolder te Rotterdam. De gebouwen zullen voorzien in huisvesting van een departement van het Amerikaanse leger: Military Surface Deployment and Distribution Command 598th U.S. Army Transportation Terminal Group. Dit departement houdt zich voornamelijk bezig met de transportcoördinatie binnen het Amerikaanse leger, die door commerciële bedrijven worden verricht. Op dit moment bevinden zich op de locatie een oude boerderij en een viertal kleine schuurtjes. Deze zullen geheel worden gesloopt. Alleen het voorhuis van de oude boerderij met de bijzondere gevel zal worden gerestaureerd. Het nieuwe complex zal bestaan uit vier gebouwen.

  • 1. Een hoofdgebouw van drie bouwlagen dat voornamelijk als kantoor gebouw gaat dienen.
  • 2. Een halfverdiepte parkeergarage voor 98 parkeerplaatsen.
  • 3. Een loods (schuur) voor de opslag van goederen
  • 4. Een bestaande boerderij die gedeeltelijk wordt gesloopt en aan de achterzijde wordt uitgebreid. Deze wordt gebruikt voor de huisvesting van bijzondere doeleinden zoals een postkamer, een bibliotheek en een handwerkruimte.

Kantoor, boerderij en opslagloods bevinden zich binnen een zwaar beveiligde zone die omheind is door een hekwerk. Het terrein kent zeer beperkte toegang alleen voor bevoegden.

4.2.4 Logiesgebouw en kantoorgebouw op terrein Van Ghentkazerne

Op het terrein van de Van Ghentkazerne (Toepad 120) wordt nieuwbouw gerealiseerd van logiesgebouwen en een kantoorvoorziening. Deze ontwikkeling vindt plaats conform regels uit het vingerende bestemmingsplan uit 1985. De maximale bouwhoogte uit het vigerend bestemmingsplan bedraagt 23 meter. Ook de maximale bebouwingsdichtheid van 35 % uit het vigerend bestemmingsplan blijft ongewijzigd. Aan de westzijde van het kazerneterrein is een hoogteaccent toegestaan met een maximale bouwhoogte van 35 meter. Dit sluit aan bij het karakter van het naastgelegen woongebied Hoge Filters.

4.2.5 Maatschappelijke voorziening

Mededeling naar aanleiding van uitspraak Raad van State

Op 24 november 2011 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'DWL-de Esch', vastgesteld. Tegen deze vaststelling zijn beroepen ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waarvan één gegrond is verklaard.

Als gevolg van die gegrondverklaring heeft de Afdeling in haar uitspraak van 7 november 2012 het besluit van de gemeenteraad met betrekking tot het plandeel 'Gemengd - 4' van het bestemmingsplan 'DWL-de Esch' vernietigd.

Het gevolg hiervan is dat het bestemmingsplan 'DWL-de Esch', met uitzondering van de vernietigde bestemming 'Gemengd - 4' (ter plaatse van Plantagelaan 2 en 3), vanaf 7 november 2012 onherroepelijk is geworden.

Op de verbeelding is het plandeel nog wel herkenbaar, maar in het bestemmingsplan zijn de aan het plandeel gekoppelde regels doorgehaald, met verwijzing naar de uitspraak.

Zie ook Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Bijlage Uitspraak RvSt 201200978/1/R4.

Dit plan aan de Plantagelaan 2 voorziet in de vestiging van een maatschappelijke voorziening in de vorm een woonvoorziening. De functie 'maatschappelijk' laat geluidsgevoelige functies, zoals de beoogde woonvoorziening, toe. Hiermee verschuift het twintig jaar oude gebruik van dagactiviteitencentrum naar een woonvoorziening met 24-uurs begeleiding.

De Gemeente Rotterdam werkt samen met deelgemeenten aan de stedelijke aanpak om de situatie voor dak- en thuislozen te verbeteren. Daarvoor komen er binnen Rotterdam 19 nieuwe (woon)voorzieningen voor dak- en thuislozen, verdeeld over alle deelgemeenten. Onder meer op basis van het aantal inwoners en het aantal zogenoemde Maatschappelijke Opvang voorzieningen is een verdeling over de deelgemeenten gemaakt.

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk zal twee voorzieningen realiseren. De eerste voorziening aan Bosland is in de zomer van 2009 geopend.

Het is een Intensief Beschermde Woonvoorziening (IBW), d.w.z. een kleinschalige woonvorm, waar 20 personen verblijven en waar gedurende 24 uur per dag en 7 dagen per week professionele begeleiding aanwezig is.

Er is door de hele stad en de deelgemeente gekeken naar beschikbare panden. Het dagactiveringscentrum van Bouman GGZ verhuist binnenkort naar een meer geschikt gebouw. Het pand aan de Plantagelaan 2 is bouwkundig in een slechte staat. De plek is echter geschikt voor de nieuwbouw van een intensief beschermde woonvoorziening. Het ligt er rustig en onopvallend en de ervaringen van het bestaande activeringscentrum met bewoners uit dezelfde doelgroep waren qua locatie uitstekend.

Bij het ontwerp zal terdege rekening gehouden worden met de zichtlijnen van omwonenden. Het gaat overigens om een relatief kleinschalig project. De nieuwe bebouwing zal de huidige rooilijn aan de voorzijde niet overschrijden en aan de achterzide is de bebouwingsgrens gelegd op de achtergevelrooilijn van de botenloods. Het terrein tussen de botenloods en de woningen aan het Waterwerk zal onbebouwd blijven. In het toetsingsvlak in verband met transport van gevaarlijke stoffen over water, zijnde het gebied tussen de 25 en 40 meter gemeten van de kade, zal de vervangende nieuwbouw zo veel mogelijk de bestaande bebouwingslijn en -hoogte handhaven. Hierdoor zal binnen het toetsingsvlak het aantal aanwezige personen niet toenemen.

Op de plankaart wordt deze voorziening opgenomen binnen de bestemming "Gemengd - 4" met toelating van 1400m2 bvo voor maatschappelijke doeleinden met woonfunctie en 1400m2 bvo voor sport dat in deze betrekking heeft op de roeivereniging Nautilus.

4.2.6 Programmatische uitbreiding wijkcentrum

In de Ruimtelijke Visie wordt onderkend dat het huidige winkelcentrum meer oriëntatie naar buiten behoeft. Het winkelcentrum is nu een in zichzelf gekeerd gebouw. Bij een toekomstige renovatie of herontwikkeling moet de inzet zijn het gebouw meer op de omgeving te richten. Het toegestane programma is gelijk aan het toegestane programma van het vingerend bestemmingsplan van 1987. Dit betekent dat er nog enige uitbreiding mogelijk is, omdat het geprojecteerde programma niet volledig ontwikkeld is.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt er uitgegaan van het vingerend bestemmingsplan uit het jaar 1987 met enige aanpassingen naar aanleiding van de bestaande situatie. Voor de bestemmingen betekent het volgende:

  • A. detailhandel (voorheen winkels) mag groeien maar de totale bvo mag niet meer dan 3000 m2bedragen. In de huidige situatie bedraagt de ongebruikte ruimte nog 1062 m2 voor detailhandel. Vanuit de economische rendabiliteit is behoefte aan vergroting van de maximaal toegestane oppervlaktes van 700 m2 naar 1500m2 per vestiging;
  • B. voor maatschappelijke voorzieningen zijn in de vergunde situatie 2889 m2 bvo in gebruik. Afgerond is nu 3000 m2 toegestaan. Het vigerend plan voorzag in een kleiner oppervlak;
  • C. de ruimte voor sportvoorzieningen van 600 m2 wordt conform het vigerend bestemmingsplan uit 1987 aangehouden. Men moet hier denken aan sportvorziening zoals sportzaal, sportschool, fitness, ed;
  • D. ten hoogste 50 gestapelde woningen in maximaal 4 bouwlagen;
  • E. de maximaal toegestane bouwhoogte is 15 meter.