Plan: | Bedrijventerrein Het Nieuwland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0590.bp01bedrnieuwland-3001 |
Ruimtelijke inrichting en beeldkwaliteit van Nieuwland
Het bedrijventerrein Het Nieuwland dient een kwalitatief goed ontworpen en verzorgd bedrijventerrein te worden. Dat is van belang voor de omgeving maar ook voor de ondernemers die zich ter plaatse vestigen.
Stedenbouwkundige samenhang is een van de middelen die worden ingezet voor het verwezenlijken van die beoogde kwaliteit. In het verlengde daarvan worden aan de inrichting van terreinen, de inrichting van de openbare ruimte en aan de architectuur van de gebouwen eisen gesteld. Hiervoor is het Handboek Nieuwland opgesteld. Dit handboek is bedoeld als praktisch hulpmiddel voor (toekomstige) eigenaren, ontwerpers en gebruikers van terreinen en gebouwen op dit bedrijventerrein en vormt een toetsingskader voor bouwaanvragen doordat het handboek Nieuwland deel uitmaakt van de gemeentelijke welstandsnota. Het bevat eisen, richtlijnen en adviezen omtrent bestratingen, beplantingen, straatmeubilair (verlichting, hekken, naamborden etc.) en architectuur van gebouwen. In het handboek zijn deze aspecten op een overzichtelijke en aanschouwelijke manier bij elkaar gebracht.
Verkaveling en locatietypen in Nieuwland
Gezien de aard van het bedrijventerrein en de ligging is in het Masterplan en het Handboek Nieuwland betreffende de beeldkwaliteit uitgegaan van een gedifferentieerd aanbod van bedrijven dat gehuisvest dient te worden. Voor het verkrijgen van een samenhangende beeldkwaliteit zijn modules ontwikkeld naar bedrijfstypologie die op verschillende plaatsen in het plan kunnen voorkomen. De belangrijkste parameters voor het beeldkwaliteitplan zijn: de kavelgrootte (1.000-2.500 m², 2.500-5.000 m², 5.000-10.000 m² en 10.000-50.000 m²), de ligging aan de rand indien sprake is van een representatieve beeldwaarde ('zichtlocatie'), of aan een interne ontsluiting en geen zichtlocatie ('intern'), en de aard van de bedrijvigheid (showroom/kantoorachtig/bedrijfsverzamelgebouw, dan wel productie of opslag/distributie). De grootte van het perceel, de gewenste ligging en de aard van de bedrijvigheid bepalen het locatietype. Per locatietype gelden beeldkwaliteitscriteria.
Duurzaamheid
Bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Het Nieuwland wordt gestreefd naar duurzaamheid. Duurzaamheid heeft aspecten die de milieubelasting kunnen verminderen, maar ook aspecten die financieel-economisch voordeel zullen opleveren. Als uitgangspunt wordt daarbij gehanteerd samenwerking tussen de ondernemers onderling en tussen hen en de beide gemeenten. Die samenwerking zal uiteindelijk vorm krijgen in parkmanagement. Betrokken partijen zijn bezig gezamenlijk hun ambities te formuleren ten aanzien van milieuaspecten als energie, afvalstoffen, water, vervoer, geluid, groen, intensief ruimtegebruik en duurzaam bouwen. Daarnaast gaat het om zaken die onderdeel kunnen uitmaken van het parkmanagement, zoals: afval en opslag, onderhoud van openbare ruimte en verhardingen, beveiliging en vervoersmanagement.
Intensief ruimtegebruik
Er wordt gestreefd naar intensief ruimtegebruik. Hierbij valt te denken aan het hanteren van strikte parkeernormen en zo hoog mogelijke bebouwingspercentages. Het parkeren dient plaats te vinden op het eigen terrein. Het plan voorziet in de mogelijkheid van parkeren op de daken van de bedrijfsgebouwen. Het laden en lossen dient bij voorkeur op eigen terrein plaats te vinden. Laden en lossen mag niet plaatsvinden op locaties waar het verkeer belemmerd kan worden of waar dit verkeersonveiligheid in de hand werkt. Op de afzonderlijke kavels dient bovendien te worden voorzien in groenvoorzieningen (langs de weg, parallel aan de perceelsgrens met een breedte van 2 m). Op deze aspecten zullen de bouwplannen worden getoetst. Ook met het instellen van parkmanagement zal intensief ruimtegebruik worden bevorderd.
Energievisie
In het plan Nieuwland wordt gestreefd naar een duurzame energievoorziening, hetgeen inhoudt een energiebesparing in gebouwen, netten en productiemiddelen buiten gebouwen.
Om daartoe te komen wordt uitgegaan van de zogenaamde 'Trias Energetica', namelijk een drie-stappen-strategie met een duidelijke prioriteitsvolgorde. De stappen zijn:
Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de energievisie is flexibiliteit in het ontwerp van de energievoorziening die een individuele of gezamenlijke keuze uit de hiervoor genoemde alternatieven mogelijk maakt en waardoor tevens op toekomstige ontwikkelingen wordt geanticipeerd. Dit houdt in:
Voor de bedrijven in Nieuwland geldt een energieprestatienorm (EPN). Als de energieprestatie door de rijksoverheid via een meerjarenafspraak (MJA2) met een branche geregeld is, zal deze MJA2 strikt worden gehandhaafd. De bij MJA2 betrokken branches zijn: voedings- en genotmiddelenindustrie, bouwmaterialenindustrie, chemische industrie, basismetaal, lichte industrie, energieconversie, commerciële dienstverlening, non-profit sector, agrarische sector en overige.
Parkmanagement
Deelname aan het parkmanagement zal deels verplicht (via een basispakket) en deels facultatief zijn. Het is de bedoeling dat in het basispakket de volgende aspecten worden opgenomen: onderhoud openbare ruimten en verhardingen, afvalmanagement, collectieve beveiliging en zaken die onderdeel zijn van vervoermanagement (waaronder bevordering van mobiliteitsbeperking).
Kwaliteitstoets
Ten slotte zullen voor Nieuwland kwaliteitstoetsen gelden. Het betreft een toets op de beeldkwaliteit. De gemeente heeft het Handboek Beeldkwaliteit vastgesteld waardoor het Handboek Nieuwland deel uitmaakt van de gemeentelijke welstandsnota.
De kwaliteitstoetsen geven ruimtelijke en milieucriteria voor de onderwerpen: water, grond, wegen en verkeer, groen, inrichting, et cetera, waaraan moet worden voldaan in de ontwerpfase, de uitvoeringsfase en de beheerfase van de planontwikkeling.