direct naar inhoud van 3.2 Landschappelijke en functionele aspecten
Plan: Bedrijventerrein Het Nieuwland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0590.bp01bedrnieuwland-3001

3.2 Landschappelijke en functionele aspecten

Als gevolg van grootschalige eigentijdse ingrepen is de oorspronkelijke landschappelijke structuur van de Nederwaard (het westelijke deel van de Alblasserwaard) grotendeels verdwenen. Vooral aan de randen van de Alblasserwaard hebben zich grootschalige industriële bedrijven gevestigd en zijn stedelijke uitleggebieden ontwikkeld. De aanleg en de reconstructie van de rijksweg A15 met zijn op- en afritten, de aanleg van de Burgemeester Keijzerweg en het tracé van de Betuwelijn vormen doorsnijdingen in de oorspronkelijke structuur. Er is sprake van een scherp contrast tussen dit aan de Noord grenzende dynamische en sterk versneden deel van de Alblasserwaard enerzijds en het oostwaarts gelegen nog zeer open en rustige weidegebied met de oude slagenverkaveling anderzijds. De meest in het oog springende in het landschap bewaard gebleven elementen zijn rivier de Noord en het dijktracé. De dijk heeft in zijn continuïteit een belangrijke cultuurhistorische betekenis.

Ontsluiting

Voor de interne ontsluiting van bedrijventerrein Het Nieuwland is een lus geprojecteerd, 'Nieuwland Parc' geheten, die de kavels ontsluit. Afhankelijk van de definitieve verkaveling zijn binnen de lus extra ontsluitingswegen mogelijk.

Deze lus is via de Van Wenaeweg aangesloten op de Edisonweg en via dit tracé op de rijksweg A15. Het kruispunt van de ontsluitingsweg met de Edisonweg is aangepast tot een volwaardig kruispunt met een verkeersregelinstallatie (VRI). Langs de hoofdontsluitingsweg zal aan weerszijden een fietspad liggen.

Calamiteiten

Voor de ontsluiting van Nieuwland zijn ingeval van calamiteiten (bereikbaarheid voor hulpdiensten en verlaten van het terrein in noodgevallen) in principe drie routes beschikbaar. Twee daarvan liggen op Alblasserdams grondgebied (een route over de Grote Beer en een route via de ontsluiting op de Edisonweg). De derde route ligt op Papendrechts grondgebied: indien als gevolg van een calamiteit de interne verkeersstructuur wordt versperd, kan gebruik worden gemaakt van het fietspad tussen de ontsluitingslus en de Noordhoek, haaks op de ecologische verbindingszone (zie figuur 3.1). Dit gedeelte van het fietspad zal op deze bijzondere functie gedimensioneerd worden. Door het gebied zijn geen routes voor gevaarlijke stoffen aanwezig. Instelling van een dergelijke route kan plaatsvinden op het moment dat er een bedrijf wordt gevestigd dat af- en aanvoer van gevaarlijke stoffen vereist.

afbeelding "i_NL.IMRO.0590.bp01bedrnieuwland-3001_0002.jpg"

Parkeren

Met betrekking tot het parkeren is het uitgangspunt dat elk bedrijf op eigen terrein in zijn parkeerbehoefte voorziet. Eventuele stationeerstroken die in een aantal wegprofielen kunnen voorkomen, mogen niet worden meegerekend in de parkeerbehoefte. Parkeerplaatsen worden niet buiten de aangegeven bebouwingsgrenzen gesitueerd. Het laden en lossen dient in principe op eigen terrein plaats te vinden.

Per bedrijfskavel wordt maximaal één uitrit toegestaan, met een breedte van maximaal 8 m. Uitritten kunnen door twee aan elkaar grenzende bedrijven gecombineerd worden.