direct naar inhoud van Toelichting
Plan: BP LG Oudewater & Willeskop - 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.bpLGOW1eherz-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 4 juli 2011 is het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Oudewater & Willeskop' vastgesteld. Samen met het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Hekendorp Papekop' zijn dit de twee buitengebied bestemmingsplannen in de gemeente Oudewater. In 2018 is het plan 'Landelijk gebied Hekendorp Papekop' herzien. Hierin zijn twee punten met betrekking tot bedrijfswoningen en een met betrekking tot windturbines opgenomen die de gemeente nu ook graag wil opnemen in dit bestemmingsplan.

1.2 Vigerend bestemmingsplan

Het moeder bestemmingsplan 'Landelijk gebied Oudewater & Willeskop' is op 4 juli 2011 door de gemeenteraad van Oudewater vastgesteld. Daarmee vormt het bestemmingsplan Landelijk gebied Oudewater & Willeskop het geldende planologische kader in het zuidelijke gedeelte van het buitengebied van de gemeente Oudewater.

1.3 Toelichting op de aanpassing

In het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Hekendorp Papekop' is in 2018 een herziening opgesteld. Dat is 'LG Hekendorp Papekop - 1e herziening'. Hierin zijn twee punten opgenomen die de gemeente nu ook graag toevoegt aan het andere bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente; 'Landelijk gebied Oudewater & Willeskop'. Het betreft:

  • De maximale inhoudsmaat van (bedrijfs)woningen van 750 m³ bij recht toestaan. In het huidige bestemmingsplan is de maximale inhoud 600 m³.
  • Kleinschalige windturbines met een maximale hoogte van 20 meter met een binnenplanse afwijking toestaan, zoals verwoord in het bestemmingsplan 'landelijk gebied Hekendorp en Papekop'.

Schematisch gezien vinden in de volgende artikelen wijzigingen en/of toevoegingen plaats:

Artikel   Wijziging m.b.t. inhoudsmaat bedrijfswoning   Toevoeging afwijkingsbevoegdheid kleinschalige windturbines  
Artikel 2 Wijze van meten     X  
Artikel 3 Agrarisch - Agrarisch bedrijf (A-AB)   X   X  
Artikel 5 Bedrijf (B)   X   X  
Artikel 6 Bedrijf - Nutsvoorziening (B-NV)   X    
Artikel 9 Horeca (H)   X    
Artikel 14 Recreatie - Kampeerterrein (R-KT)   X    
Artikel 16 Sport - Manege (S-MA)   X    
Artikel 21 Wonen (W)   X    
Artikel 22 Wonen - 1 (W-1)   X    

Tabel 1.1 - overzicht met wijzigingen/toevoegingen t.b.v. de herziening.

Daarnaast is in lijn met een recente toevoeging aan het andere buitengebied bestemmingsplan van de gemeente 'LG Hekendorp Papekop - 1e herziening' de regel toegevoegd dat bebouwing voor het houden van dieren maximaal uit één bouwlaag mag bestaan. Daarmee zijn de regels op dit vlak in lijn gebracht met het provinciaal beleid (Interim Omgevingsverordening, vastgesteld 10 maart 2021).

1.4 Juridische planbeschrijving

Voor het opstellen van planherzieningen zijn geen verplichte standaarden vastgesteld. Uitgangspunt moet zijn dat voor eenieder duidelijk en inzichtelijk is welke onderdelen van het plan onderdeel uitmaken van de herziening. Daarom is een schakelbepaling opgenomen voorafgaand aan artikel 1.

Correcties zijn groen gemarkeerd en doorhaald . Toevoegingen zijn geel gemarkeerd.

Hoofdstuk 2 Uitvoerbaarheid

2.1 Beleid en omgevingsaspecten

Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening van het vastgestelde 'moederplan' Landelijk gebied Oudewater & Willeskop (vastgesteld op 4 juli 2011) . Deze herziening bestaat uit een aanpassing van en een toevoeging aan het 'moederplan' dat weinig ruimtelijke impact heeft. Het gaat om de wijziging van de inhoudsmaat voor bedrijfswoningen van 600 maar 750 m³ en de toevoeging van een afwijkingsmogelijkheid op de bouwregels met betrekking tot kleinschalige windturbines. In het kader van deze aanpassing is dan ook geen toetsing aan het vigerende beleid opgenomen en is onderzoek naar de gevolgen voor omgevingsaspecten zoals bodem, milieu en water achterwege gelaten.

2.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Gezien de beperkte impact van de wijziging die in deze herziening voorgesteld wordt is besloten het vooroverleg gelijktijdig met het ontwerp op te pakken.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode 7 zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in Bijlage 1. Naar aanleiding van enkele zienswijzen zijn er aanpassingen doorgevoerd aan de regels en verbeelding van het bestemmingsplan. Voor meer informatie over deze wijzigingen zie Bijlage 1.

2.3 Economische uitvoerbaarheid

In het kader van de Grondexploitatiewet is de gemeente verplicht kosten die ten behoeve van het bestemmingsplan worden gemaakt, te verhalen. De kosten bestaan in dit geval uit de organisatorische kosten om het plan op te stellen. Het plan kent geen uitvoerende component voor de gemeente, eventuele ontwikkelingen die op basis van dit plan worden uitgevoerd zijn voor kosten en risico van de betreffende initiatiefnemers.

Gezien het bovenstaande, is er geen noodzaak noch verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan bij deze herziening.

Bijlagen bij de toelichting